Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Málaga fick Sanna att tro på EM-guld

Annons - Svenska magasinet
Segern i Málaga följdes upp med EM-guld i Göteborg för Susanna Kallur (FOTO: Ryno Quantz/ Svenska Friidrottsförbundet).

Segern i Málaga följdes upp med EM-guld i Göteborg för Susanna Kallur (FOTO: Ryno Quantz/ Svenska Friidrottsförbundet).

Málaga fick Sanna att tro på EM-guld

2006-08-28

Det blev sex medaljer för Sverige vid friidrotts-EM i Göteborg. För de svenska tjejerna började uppladdningen inför EM med Europacupen i Málaga. Susanna Kallur fick en rejäl portion självförtroende efter segern i Málaga. Kajsa Bergqvist kom till Málaga och letade efter formen


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

När började du tro på EM-guld, frågade reportern Susanna Kallur efter guld-loppet under Göteborgs-EM. När jag vann 100 meter häck vid Europacupen i Málaga, svarade den svenska Europamästaren.
Det blev ett strålande facit för svenskt vidkommande vid sommarens friidrottsfest i Göteborg, det bästa EM-resultatet i modern tid. Uppladdningen inför EM började med Europacupen för landslag i Málaga under två heta junidagar.
-Det här blir ett riktigt bra genrep, de bästa är här, och tävlingen håller samma nivå som EM, sa Susanna Kallur i Málaga.

Mental högform
Hon var inspirerad och allt kändes så rätt. Susanna berättade att hon kände sig i mental högform, att hon vågade koppla av när hon sprang.
-Det känns så lätt att springa för tillfället, jag vågar helt enkelt att inte bry mig så mycket, förklarade Falutjejen som verkligen såg fram emot att möta sina konkurrenter i Málaga.
Hon vann 100 meter häck i Málaga och grunden var lagd till ett lyckat Europamästerskap i Göteborg. Om Susanna Kallur var i högform i Málaga kom Kajsa Bergqvist till Sydspanien för att hitta formen.
Det var i Málaga ifjol som Kajsa Bergqvists återtåg till världstoppen inleddes med ett tvåmetershopp. Skadan från höjdhoppargalan i Båstad sommaren 2004 gjorde att Kajsa missade OS-festen i Aten samma år. Få trodde att hon skulle komma tillbaka. Men det gjorde hon med besked bara ett år senare vid VM i Helsingfors.

Marbellaläger
Marbella har för flera svenska höjdhoppare varit synonymt med träningsläger. Det inleddes under Patrik Sjöberg era och har fortsatt med Stefan Holm. Värmlandssonen återvänder till Marbella varje år med utomhusläger i maj månad. Kajsa Bergqvist har slipat formen i Marbella åtskilliga gånger.
-Solkusten har alltid varit ett populärt ställe för det svenska höjdhoppargänget. Det började med Patrik Sjöberg och jag har själv varit på träningsläger flera gånger vid Atalaya Park i Marbella.
-Det är en schysst plats att vara på, säger Kajsa. Det är inga konstigheter och vi vet vad vi kommer till.

Nästa tvåmetershopp
När Svenska Magasinet får en intervju med Kajsa Bergqvist i soffan i hotellreceptionen på Montes de Málaga i centrala Málaga har den svenska världsstjärnan precis anlänt med flyg. Europacupen och Super League för landslag väntar och Europas nio bästa landslag på dam som herrsidan är på plats.
Tidigare har förbundskapten Thomas Engdahl tillsammans med Kajsa Bergqvist, tvillingarna Kallur, Emma Green och några till svarat på frågor vid den av Svenska Friidrottsförbundets utlysta presskonferens.
Friidrottsförbundets pressansvarige Fredrik Trahn håller i en väl regisserad pressträff. Efter den officiella genomgången får journalisterna en egen stund på tu man hand med den de önskar.
Kajsa Bergqvist blir det snabbt kö till. Aftonbladet, SvT, TT, Dagens Nyheter och några till, frågor och analyser; när kommer nästa tvåmetershopp?
-Man kan bli lite trött på sig själv, säger Kajsa när Svenska Magasinet står på tur. Det blir många frågor om just mig, hur jag känner mig, i vilken form jag är och så vidare. Det kan kännas lite tjatigt men jag förstår journalisterna, det är ju deras jobb.

Bjuder på sig
Kajsa Bergqvists jobb är att hoppa högt, men även att ställa upp för press, media och sponsorer, svara på frågor och bjuda på sig själv. Det gör Kajsa trots en tröttande flygresa. Höjdhoppartjejen från Sollentuna och Tureberg är populär och går hem oss alla.
Friidrottslandslaget ligger svenska folket varmt om hjärtat. Även den svenska pressen har lätt att komma nära våra världsstjärnor i friidrott som ger och tar intervjuer helt okomplicerat. Några hårt stylade pressträffar a lá Svenska Fotbollsförbundet lyser med sin frånvaro, här är det öppet och generöst.
Det blir än mer tydligt två dagar före DN-galan när Susanna Kallur, Christian Olsson, Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Carolina Klüft och Robert Kronberg agerar instruktörer då barn och ungdomar i alla åldrar får chansen att prova på friidrott i Kungsträdgården i Stockholm. De svenska friidrottsstjärnorna ställer upp, entusiasmen hos barn och ungdomar går inte att ta fel på, det blir till en härlig friidrottsfest.

Uppbyggnadsperiod
Men tillbaka till Málaga och försommaren 2005. Kajsa Bergqvist var inne i en tung uppbyggnadsperiod. Styrkan skulle tillbaka, träningen skräddarsys, stabiliteten i foten prioriteras.
Kajsa reste i all hemlighet till Málaga på träningsläger. VM i Helsingfors stod för dörren men skulle Kajsa Bergqvist hitta formen? Svaret kom vid en lokal tävling på Málagas gamla friidrottsstadion Carranque.
-Från början var det inte meningen att jag skulle vara med i tävlingen. Det var ju en liten lokal formtävling i höjdhopp. Men det kändes bra och tävlingsrytmen började infinna sig, säger Kajsa och minns tillbaka.
-Vi (Emma Green, red. anm.) kom till tävlingen och vi fick anmäla oss i ett litet bås på arenan, och sedan började vi hoppa.
Kajsa hoppade 2 meter. Plötsligt var inte Kajsas träningsläger så hemligt längre. Det var som att Kajsa ville ta hela friidrottsvärlden i sin famn. Den kvällen gick telefonen varm även på Svenska Magasinets redaktion. Tidningar i Sverige var på jakt efter bilder från tävlingen. Tack vare Ola Carlsson, svensk höjdhopparprofil bosatt i Fuengirola, kunde vi senare lägga upp en bild på hemsidan. Hoppet var dokumenterat.

Världsrekord
Varenda svensk friidrottare har haft siktet inställt på Göteborg i augusti. För Kajsa Bergqvist slutade inomhussäsongen i vintras på bästa möjliga vis. Det blev världsrekord på 2,08. Sedan kom ett felsteg och nästa skada.
Kajsa hamnade på efterkälken i den viktiga träningsperioden inför utomhussäsongen. De riktigt vassa resultaten på två meter uteblev.
-Farten finns men det känns som att inte signalerna från hjärnan går fram till foten, sa Kajsa i samband med intervjun i Málaga.
Att farten fanns där kunde vi som följde Kajsa vid tävlingen i Málaga konstatera. Svenskan vann tävlingen på 1,97.
Sedan slog Kajsa till där hon trivs allra bäst. Hemma på Sollentunavallen gled hon över 2,04, vilket var världsårsbästa. Hennes svenska rekord utomhus, 2,06, är tre somrar gammalt.
-Det är så lite som skiljer. Med det rätta självförtroendet så helt plötsligt flyger man, säger Kajsa. Du behöver inte tänka, du bara flyger, det är en underbar känsla.

2.10 i kroppen
Inför EM talade hon om att hon låg betydligt bättre till i form än inför VM förra året. Det lovade alltså gott inför Europamästerskapet på Ullevi.
Ett delmål var DN-galan som i år firar 40 år, vilken härlig friidrottsfest det blev. Kajsa slog det gamla stadionrekordet med 2,02. Dessutom hade hon tre bra hopp på världsrekordhöjden 2,10. Vi minns speciellt det tredje och sista. Hade ribban legat på 2,09 hade Kajsa kommit över.
Nu slutade det med brons i Göteborg för Kajsas del som nådde 2.01. Det blev en imponerande höjdhoppsfinal med flera hoppare som överpresterade. Kajsa var besviken, och vi förstår henne det var ju bara guld som gällde. Sollentunatjejen har 2.10 i kroppen och vi blir inte förvånade om hon en vacker dag glider över den rekordhöjden.”Solkusten är en schysst plats att vara på. Hit åker svenska friidrottare för att slipa formen”, säger Kajsa Bergqvist i en intervju för Svenska Magasinet (Foto: Johan Tingå)

”Solkusten är en schysst plats att vara på. Hit åker svenska friidrottare för att slipa formen”, säger Kajsa Bergqvist i en intervju för Svenska Magasinet (Foto: Johan Tingå)


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255