Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Bästa klimatet hittar du i Torrox

Annons - Svenska magasinet
Torrox by (Foto: Torrox Ayuntamiento Turismo)

Torrox by (Foto: Torrox Ayuntamiento Turismo)

Bästa klimatet hittar du i Torrox

2018-10-09

Torrox är en mycket trevlig plats öster om Málaga som ligger i ett område med mikroklimat. För några år sedan jämförde Meteogroup klimatet mellan 21 utvalda platser runt Medelhavet. Det visade det sig att Torrox Costa hade bästa klimatet.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Här ligger årets genomsnittstemperatur på 18 grader och det skiljer bara 11 grader mellan Torrox genomsnittstemperaturer vintertid som sommartid. För tio år sedan togs beslutet vid kommunen att använda slogan ”Europas bästa klimat”. Det fanns bevis för det i Meteogroups vetenskapliga studie som garanterade platsen status med ”bästa klimatet i Europa”.

Torrox nämns inom flera områden som en kommun med struktur och ordning. Bland annat var de först med att utdela böter till badgäster som reserverade plats tidigt på morgonen för att sedan gå hem och återvända efter frukosten. Det skapade bekymmer för renhållning och strandpersonal som skulle få stranden i tipp topp.
Förordningen som kom 2014 gav en ökad medvetenhet hos invånare och turister att det är många som vill njuta av strandlivet och en rättighet som delas av alla. Inte bara av de som bor nära stranden och ockuperar sin plats nära vattenbrynet innan badgäster från inlandet kommer. 2018 rapporteras det att antalet böter till badgäster som ockuperat stranden har gått ned med 75 procent.

Den kommunala förordningen har varit i kraft i fyra år. Fram till september i år 2018 hade lokalpolisen bara tagit bort ett trettiotal prylar som badgäster hade placerat på stranden innan renhållningen hade kommit igång tidigt på morgonkvisten. Det kan jämföras med cirka tusen prylar under sommarmånaderna 2015 till 2017, säger lokalpolisen José Manuel Ruiz Ortega.
Badgäster får tillbaka sina strandprylar efter att ha betalat böter på 30 euro.

Borgmästaren Óscar Medina (PP) är tillfreds med att fler invånare och turister har blivit medvetna om att det inte är möjligt att reservera utrymme på stranden hur tidigt som helst. Torrox var först på kusten och därefter har både Algarrobo och Nerja följt med. I grannkommunen Nerja får det inte reserveras plats på stranden före klockan 8. Även i Benalmádena på västra Costa del Sol finns det en liknande paragraf i den kommunala ordningslagen.

I septembernumret berättade vi om nästa förordning som Torrox inför. Rökförbud införs på totalt 300 meter av stränderna Ferrara, El Morche och El Peñoncillo. Slutfimpat på stranden alltså, allt i syfte att främja en sund miljö och hälsosam livsstil för invånare och turister enligt borgmästaren.
Torrox blir den förste kommunen på Costa del Sol som inför rökfria zoner på stränder. Initiativet får beröm och nu väntar vi på att fler kommuner följer efter.
Rökare hänvisas till markerade områden. Begränsningar att inte få röka införs på cirka hundra meter på varje strand. 

Den som reser utmed Solkusten kan snart konstatera att antalet byggkranar blir fler och fler. En bidragande orsak till att både ekonomi som sysselsättning växer. Även på östra sidan om Málaga planeras stora saker. I Torrox planeras det för sex tusen nya bostäder.

När det gäller Puerto Narixa handlar det om en investering på 28,4 miljoner euro. En miljon kvadratmeter land framför byn Torrox ska exploateras.

Tomten går under namnet URP 10 El Puerto och ligger framför den gamla byn Torrox på gränsen till Nerja. Den är på 1.086.352 kvadratmeter med en kapacitet på 2.386 bostäder, 36 gårdar och med lägenheter på mellan 70 till 95 kvadratmeter.

Ett projekt som stoppades när krisen kom 2009 var det som går under namnet Puerto Narixa. Det förvaltas av tolv ägare där den största är Desarrollos Ecosostenibles XXI S. A. tillsammans med investeringsfonder.
Totalt handlar det om en investering på 28.431.234 euro varav 41 procent är finansierat. 2009 fanns det ett trettiotal köpare av de 76 enheter som fanns med i den första fasen. Ett decennium senare har projektet startat upp igen med reparationsarbeten av infrastrukturen. Efter nyåret ska samtliga 76 enheter vara till försäljning.

625.000 kvadratmeter är avsatta för grönområden och sportaktiviteter. Hela projektet bygger på en ekologisk inställning. Bland annat ska kolonilotter anläggas där de boende själva har möjlighet till självförsörjning av frukt och grönt. En niohålsslinga för golf var planerad men den satsningen har lagts på is.

Ett annat stort område som förväntas att utvecklas är Calaceite. Här planeras det för 3.157 bostäder, hotell och golfbana. Projektet har hamnat mellan två stolar efter att regionalregeringen först gav grönt ljus och att därefter ett domstolsutslag har stoppat det.
Kommunledningen och borgmästaren Óscar Medina (PP) vill återuppleva projektet. Men när det sker finns inget fast datum på i skrivande stund.

Torrox i korthet:
Svenskarna har hittat till Torrox. Panorama Beach har cirka 60 procent svenskar. Luna Beach är ett annat område liksom Calaceite.
Äter gott gör man på Restaurante San Roque som ligger på torget med samma namn.
Söndagen innan julhelgen är det stor byfest i Torrox.
Det brukar sägas att Torrox är ett ”litet Tyskland” i södra Europa. Torrox är den kommun på Iberiska halvön som har den största kolonin av tyskar, omkring tre tusen. I september var det Oktoberfest en tillställning som besöktes av sammanlagt 40.000 personer.
I september drog kommunen igång den återkommande kampanjen med att få invånare och utlänningar att mantalsskriva sig, Campaña de Empadronamiento. Kommunledningen hoppas kunna passera invånarantalet 20.000. För Torrox är det viktigt då många bidrag från staten grundar sig på antalet mantalsskrivna. Det gäller områden som skolplatser, sjukvård, poliser, lokaltrafik, kultur och säkerhet.

5 goda skäl att välja att bo i Torrox
Torrox har Europas bästa klimat – det har EU bestämt – det beror på att det råder mikroklimat i området och där det på vintrarna alltså är varmare än på andra platser i Spanien men på somrarna lite kyligare. Vilket ju inte är så dumt. Det leder samtidigt till en grönare dal än någon annanstans där man dagligen kan ta långa sköna promenader. Nivån är enkel och vill man ha lite tuffare utmaningar är det bara att bege sig upp till den glömda byn Acebuchal.

Bostadspriserna är lägre än i de mer välkända områdena. I nuläget när det byggs många fina nya hus längs med stranden i Torrox så finns det dessutom högklassig nyproduktion till betydligt lägre summor. Ett hus på sluttningarna ovanför den gamla moriska byn Torrox Pueblo med pool och 3 rum går loss på runt 2-2,5 miljoner SEK. Då får du en stor fruktträdgård också på köpet.
 
Den vänliga och hjälpsamma stämningen bland alla bybor är nog dock den överlägset största anledningen. Eller vad sägs om att få handgjorda dörrhandtag i skinn levererade till dörren för bara 1 euros styck eller en gratis språklektion hos den vänliga handlaren i järnaffären. Och det faktum att jag aldrig behöver vara ensam. Det finns alltid någon som vill iväg och äta tapas eller dansa salsa här. Eller ta en långtur på hästryggen och med hundarna. Det är så lätt att lära känna människor i denna by.

Utbuden av restauranter är också stor och förvånansvärt hög kvalitet. Det finns alla sorters om man utgår från Torrox Costa upp till byn Torrox Pueblo.  Nyöppnade Bar San Roque på det lilla mysiga torget med samma namn är magisk. Bättre kött och sallader går inte att få kvaliteten är skyhög och servicen familjär och mysig.
 
Sedan är ju internet väldigt bra här och för mej som arbetar med datorn var jag än är nödvändigt. Det har gjort att jag stannar ofta här mer än 6 månader om året och inom kort kommer jag och min man Lasse flytta hit och stanna för gott.

Fakta/Malin Kvist
53 år och sambo och en son Gustav.
Arbetar med finansiering inom TV branschen. Har ett eget bolag.
Producent i botten var med om att starta upp Efterlyst 1991. Sedan dess allt möjligt exempelvis Robinson, TV 4 många år och senast Nyhetsbolaget. Journalist i botten jobbar mest med arbetsplatsdokumentärer. Har bland annat skapat Vägens Hjältar och Tunnelbanan samt 112 på Liv och Död …
Kommer i framtiden skriva böcker inom kriminalitet.

 
(Foto: Torrox Ayuntamiento Turismo)

(Foto: Torrox Ayuntamiento Turismo)

(Foto: Torrox Ayuntamiento Turismo)

(Foto: Torrox Ayuntamiento Turismo)

Det utmärkta klimatet gör att mango trivs

Det utmärkta klimatet gör att mango trivsTorrox Costa har Europas bästa klimat. Fyren byggdes 1864 och är 39 meter hög (Foto: Torrox Ayuntamiento Turismo)

Torrox Costa har Europas bästa klimat. Fyren byggdes 1864 och är 39 meter hög (Foto: Torrox Ayuntamiento Turismo)


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255