Risken för terrorism i Spanien är inte överhängande men även en tillfällig besökare kan drabbas om en terroristattack inträffar. Svenska resenärer är inte i någon särskild fara på grund av sin nationalitet, enligt information från Svenska ambassaden i Madrid I Spanien har terroristorganisationen ETA varit verksam under många år med sprängladdningar i turistorter.
Organisationen har i mars år 2006 meddelat att man upphör med våldsamma aktioner och attentat (”permanent vapentillstånd”). Eftersom detta är del av en politisk process som kommer att ta lång tid kan det inte uteslutas att enskilda ETA-sympatisörer tar till våld även framgent.

Håll dig informerad
Ambassaden i Madrid uppmanar alla besökare att hålla sig väl informerade genom att noga följa händelseutvecklingen i press, radio och TV. Om du får veta att ett terroristdåd inträffat, bör du hålla dig borta från det drabbade området. Följ alltid anvisningar från polisen och civilgardet.
Skulle nya terroristdåd eller andra större kriser inträffa uppmanas du att kontakta dina anhöriga som kan vara oroliga och informera om din situation, var i Spanien du befinner dig, var du kan nås och om du behöver hjälp av något slag.

Rån och överfall
Trots den spanska polisens ökade förebyggande insatser förekommer rån och överfall för på de större turistorterna och i de större städerna. Väsk- och plånboksstölder förekommer, företrädesvis i tunnelbanor, i bussar och vid större folksamlingar. Även väpnade gaturån har inträffat.
Sedvanlig försiktighet bör iakttas och det är viktigt att förvara resehandlingar, kredit- och betalkort, pengar samt mobiltelefoner på ett tryggt sätt.

Överfall vid motorväg
Ditt pass är ett värdefullt dokument. Håll reda på det och förvara det på ett säkert sätt. Att ersätta ett förlorat pass tar tid och kostar pengar.
Man bör aldrig lämna sin bil olåst och helst hålla dörrarna låsta också när man kör. Man bör inte lämna något i bilen, inte ens i bagageutrymmet.
Man bör förhålla sig skeptiskt till en person som signalerar till dig att stanna med bilens motorhuv uppe vid sidan av vägen. Avsikten kan vara att stanna bilen för att råna den. Dylika incidenter har förekommit i området kring Barcelona, i Valencia och Alicante.

Annons

Trafiksäkerhet
Störst risk för att råka illa ut under vistelse i Spanien utgör trafiken. Spanien är ett av de länder i Europa som har högst olycksstatistik. Stor försiktighet och vaksamhet bör iakttas vid framförandet av fordon i Spanien. För gångtrafikanter är det av särskild vikt att se sig för innan man går i gatan vid grönt ljus. Det är mycket vanligt att bilister kör genom en korsning fastän trafikljuset för bilar slagit om till rött ljus.
Det är även av vikt att följa landets trafikbestämmelser som till viss del avviker från de svenska.
Det bör finnas en serie med lampor och två varningstrianglar samt numera även en reflekterande väst i bilen. Bilbälte skall användas även i baksätet. Det är förbjudet att använda mobiltelefon när man kör.

Skärpta trafikbrott
Delreformen av Spaniens strafflag den 1 november 2004 medförde ändringar även i straffen för trafikbrott. Bland annat skärptes straffet för rattfylleri. Gällande gränser för alkoholhalt i blodet är 0,5 promille och för utandningsluftens del 0,25 mg/l. I och med reformen kan alla som kör bil under påverkan av narkotika dömas till 3-6 månaders fängelse, 6-12 månaders dagsböter eller 31-90 dagars samhällstjänst. Rattfylleristerna riskerar körförbud för alla motorfordon på 1-4 år.
Att vägra ett kontrolltest betraktas som allvarlig olydnad mot tjänsteman. De som gör sig skyldiga till grovt rattfylleri eller grov fortkörning döms till 6-24 månaders fängelse samt döms till körförbud under högst sex år.
Källa: www.swedenabroad.com

Vad kan ambassaden och konsulaten hjälpa dig med?
Råd om hur du överför pengar från Sverige, det vill säga hjälp till självhjälp.
Att kontakta försäkringsbolagens larmcentraler – Euro-Alarm, Nordic Assistance eller SOS International.
Att kontakta anhöriga i en nödsituation eller lösa andra problem i samband med till exempel en olyckshändelse, akut sjukdom eller dödsfall.
Råd om försvarsadvokat, läkare och tolk samt vid behov få hjälp med att kontakta dem.
Ett provisoriskt eller ordinarie pass.
Ett tillfälligt lån för att kunna resa hem till Sverige i en nödsituation som inte är självförvållad.
Vad kan du inte få hjälp med?
Valutaväxling och annan bankservice.
Hotell- och biljettbokning.
Betalning av skulder, böter eller borgen.
Källa: Sveriges Madridambassads hemsida

Sveriges ambassad
Ambassaden i Madrid är öppen för allmänheten måndag-fredag kl 10.00-13.00. Under helgdagar kan du lyssna till information på telefonsvararen samt vid akut nödsituation lämna meddelanden.
Sveriges ambassad
Calle Caracas, 25
28010 Madrid
Tel: +34-91-702 2000
Fax: +34-91-702 2040
Fax: +34-91 702 2038 (konsulära avdelningen)
E-post: ambassaden.madrid@foreign.ministry.se
I telefonväxeln kan du alltid tala svenska, spanska eller engelska.

Honorärkonsulat
Málaga
Alameda de Colón, 26-8
29001 MALAGA
Tlf: +34-952-60 43 83
Fax: +34-952-60 44 58
e-post: info@consuladosuecia.com
Öppettider: 10.00 – 13.00

Granada
Canadá, 27
18198 HUETOR VEGA
(Granada)
Tlf. +34-958-50 04 87
Fax +34-958-50 04 87
e-post: consuladosueciagranada@hotmail.com
Öppettider: 10-13

Torrevieja
C/Paloma, 4
Playa del Cura
03182 TORREVIEJA (Alicante)
Tlf. +34-96-570 56 46
Fax +34-96-570 58 53
e-post: swecons.torrev@terra.es
Öppettider: 10-13

Almeria
Arapiles, 1-1′
04001 ALMERIA
Tlf. +34-950-23 61 07
Fax +34-950-26 13 04
e-post: pozocapel@terra.es
Öppettider: 17-20

Spaniens tre poliskårer
Spanien har tre poliskårer, alla med olika uniformer och arbetsuppgifter.
> Policía Local (Lokalpolisen) patrullerar på stadens gator, håller ordning i gatubilden då det gäller trafik och felparkeringar. Den tar hand om vildhundar, ser till att skolbarn korsar vägar på ett säkert sätt och övervakar ordningen vid feriafestligheter.
> Policía Nacional (Nationalpolisen) utreder vardagsbrott, den grövre brottsligheten och trafikolyckor. Det är här som du anmäler stöld, inbrott och överfall.
> Guardia Civil är halvmilitär. Den grundades redan på 1800-talet, alltså långt före Franco. Den arbetar mot narkotikasmuggling och terrorism samtidigt som de bevakar gränser, spanska farvatten, motorvägar, hamnar och kusten i övrigt.