Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga mäklaren: Ska jag köpa privat eller i företag?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga mäklaren: Ska jag köpa privat eller i företag?

2018-01-10

Detta är en fråga som vi ofta fått under våra 17 år som mäklare på Costa del Sol.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Groupm svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: [email protected] Tel 952 90 48 90

Först och främst vill jag säga att detta inte är en"ja eller nej” fråga utan vi analyserar varje kunds behov och förutsättningar individuellt. För en privat person blir det ofta dyrare att starta bolag för köp än att köpa privat, men för en investerare eller en företagare som redan har pengar i ett företag kan det vara mycket intressant.

Sedan några år finns möjligheten för företag att köpa begagnade bostäder med en reducerad ITP skatt; detta vill säga att man betalar en reducerad ITP på 2% istället för 8-10%. Speciellt intressant blir det så- ledes för dyra bostäder, men tänk på att det finns villkor! Detta är tänkt för företag eller enskilda firmor (automonos) som arbetar med att köpa/ hyra ut/sälja bostäder. Så företaget måste ha denna aktivitet registrerat både i sin lagfart och hos skattemyndigheten (epígrafe 833.2 och 861.1). Företaget måste bokföra bostaden som"lagervara” och återsälja den inom 5 år. Om den inte återsäljs inom 5 år så får man betala skatten som undveks plus dyra förseningsavgifter.

OK, så om man som ny investerare vill köpa bostäder i Spanien; är det då bättre att starta bolag eller köpa privat?
Sitt först ner med din mäklare och räkna på det hela. Var har jag pengarna som ska användas nu, privat eller redan i ett företag?
Behöver jag lån? Tänk på att företag inte får samma lånevillkor som en privat person.
Kostnaden för att starta och driva företaget måste ställas mot besparingen i ITP skatt samt skillnaden i vinstskatt.

Om man köper och renoverar en bostad så får ett företag lov att dra av kostnaden för renoveringen mot bolagsskatten medan en privat person inte kan dra av kostnader för renovering mot vinstskatten. Många tror felaktigt att en privatperson kan dra av kostnader för renovation men det får man enbart ifall kostnaden för bostaden är mindre än 40% av kostnaden för renovationen, annars får privatpersoner inte dra av någonting!

Om man som investerare planerar att köpa flera bostäder för att renovera och sälja inom fem år är det en god idé att göra det i företagsform. Men om man vill köpa en bostad som privat semesterbostad så är det bäst att köpa privat och betala den normala ITP:n.

För att ta ställning till det här behöver de flesta professionell hjälp för att först gå igenom alla driftskostnader och skatter. Vi rekommenderar alltid att tala med en etablerad lokal mäklare i det område som du planerar att köpa bostad i. Som alltid är det bäst att söka upp en mäklare med spansk registrering inom något av mäklarsamfunden GIPE eller API. Att få fel information från början kan bli dyrt, frustrerande och framförallt onödigt.

På grund av plats i tidningen så är detta en avkortat version av original bloggen med räkneexempel som ni hittar på www.startgroup.com/ sv/bostad-i-spanien-ska-jag-kopa-privat-eller-i-foretag/
Ta en titt på vår nya hemsida med 3D virtural tours!
------------------------------------------------------------------------
Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255