Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Det är doften som gör vinet

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Det är doften som gör vinet

2017-12-11

Vin är en fantastisk produkt från jordbruket som ger oss så mycket glädje. Vad är det första vi gör när vi hällt upp ett glas vin? Vi betraktar säkert färgen. Det första viktiga intrycket är doften.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

I munnen har vi de fyra grundsmakerna surt, salt, beskt och sött. Och visst, kombinationerna av dessa ger oss fantastiska smakupplevelser.

Vi känner till hur smaklöst allting är när vi är förkylda och täppta i näsan. Smaken är fadd och trist, doften är borta.
Minns för några år sedan när jag var inbokad på en vinresa och samtidigt hade en kraftig förkylning. Jag borde stannat hemma. Vinresan gav ingenting.

Om inte doftsinnet är i full funktion känner vi inte smaker på riktigt. Testa nästa gång när du smakar ett vin med att hålla för näsan så förstår du vad jag menar. 

Det första intrycket av vin är doften. Vi låter vinet snurra runt i glaset. Vi doftar på nytt. Förhoppningsvis ler vi. Det doftar gott och vi ser fram emot att smaka på vinet.

Dofter är fantastiska – eller hemska. Vissa dofter gör att vi ler. Andra väcker intresse. Som när du kommer hem och din partner har lagat en god måltid och doften sprider sig i hemmet. Vad är det som doftar så gott?
Och så finns det impulsiva dofter och andra som är mer blygsamma. Det finns även obehagliga.Det finns en del förutfattade meningar kring vinprovningar. Låt oss ta död på dem. Kan ett vin dofta kaffe? Kan ett vin dofta hankattpiss på svensk krusbärsbuske? Kan ett vin dofta jord, vanilj, parfym, ananas, äpple eller plommon? Ja det kan det.
Vid vinprovningar flödar fantasin och ett upptränat doftsinne får fritt spelutrymme. Du själv sätter gränser. Vi känner dofter olika. Vissa reagerar mer på starka dofter än vad andra gör.
För en del år sedan fick jag det stora nöjet att intervjua Andreas Larsson, sommelierer, som i maj 2007 blev världsmästare i vinkunskap. Enligt honom har kvinnor bättre grundförutsättningar än män att bli vinexperter.

Kvinnor är rent generellt jämfört med män bättre på att smaka av och känna dofter. Det ligger i deras gener eftersom de kan bli gravida och föda barn. De har något att beskydda i sin mage, de har större möjlighet att känna när något är farligt eller giftigt.
Kvinnors smaklökar och doftsinnen är bättre utvecklade. Kanske du har något minne från när din mamma smakade på något innan du fick äta det.
 
Här är det Sara Nájera Romeo på bodega Don Jacobo som går igenom grunderna titta, dofta och smaka

Här är det Sara Nájera Romeo på bodega Don Jacobo som går igenom grunderna titta, dofta och smaka


Doftsinnet kan tränas upp. Det är lite av en huvudnyckel för att öppna upp och lära känna vinets underbara värld ännu bättre. Känna igen dofter, lägga dofter på minnet . Det är en process där du identifierar dofter, sätter en etikett på dem och lägger dem på minnet.

Träd, blommor, frukt/bär, kryddor, mineraler, trä, jord och så vidare är några av huvudgrupperna. Därunder finns flera undergrupper. Tänk bara vad som finns i gruppen frukter: citrusfrukter, torkade frukter, svarta eller röda bär och så vidare.

Du kan utöka din vinkunskap med att lära känna dofterna på ett ungt vin. Normalt doftar ett ungt vin blommigt eller fruktigt. Har du kommit så långt har du tagit första steget. Allt eftersom breddas din erfarenhet.

Glöm inte att dofta på bär och frukt som du bär hem från affären. Dofta på blommor, träd, jord, mineraler, jäst, bröd, bakverk, kakor eller kryddor. Lägg dofterna på minnet. Det hjälper dig när du sedan ska beskriva ett vin.
Livet som vinexpert går vidare när du sedan kan känna skillnader på druvor genom att dofta på vinet. Som att garnacha doftar fruktigt (saftigt), blommigt med en aning kryddig ton.

En regel när du letar efter dofter i vin kan vara denna: Ju fler dofter du hittar i vinet desto bättre är troligtvis vinet.
Fotnot: Andreas Larsson är chefsommelier vid Restaurang PM & Vänner i Växjö.
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255