Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hälsotips i sommarvärmen

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hälsotips i sommarvärmen

2017-06-12

Visst ska man njuta av solen och det härliga vädret men det finns även risker. Många underskattar solen och framför allt värmen.


Version för utskrift Skicka till en vän

Undvik solen när den är som starkast mellan 11 och 15. Tänk på att vatten reflekterar solen och ökar effekten. Ta en paus och sitt i skuggan mellan varven. Klä dig rätt med ljusa luftiga plagg, helst av naturmaterial.

Håll dig sval under natten
Faktum är att man sover bättre med pyjamas eftersom tyget för bort svett från kroppen och gör att du sover svalare. Ta en dusch innan du lägger dig men inte för kallt vilket får en upppiggande effekt.
Stoppa in din kudde eller ditt lakan i en påse och lägg i kylskåpet ett par timmar innan sänggående. Lätt och snabbt knep som ger en skön och svalkande effekt när det är dags att krypa till kojs.
All föda höjer kroppstemperaturen i samband med matsmältningen. Därför kan det vara smart att inte äta alltför nära sänggående.

Drick rätt
Läkare rekommenderar 1,5 liter vatten per dygn och är man ändå törstig så drick mer. Svettas man mycket behöver man dricka mer.
Hos riktigt små barn ska man vara vaksam på vätskeförluster.
Även i skuggan blir det varmt och ett litet barn behöver mer vätska per kilo än en vuxen. Amma lite extra om du ammar eller ge lite extra vanligt vatten.
Alkohol är det sämsta man kan släcka törsten med. Det kan avtrubba omdömet och är dessutom vätskedrivande. Läsk som innehåller mycket socker är inte heller bra då det också är vätskedrivande. Kaffe är inte heller bra i värmen.

Undvik värmeslag
Värmeslag uppstår när kroppens egen förmåga att styra sin temperatur inte fungerar. Det uppstår oftast när det är väldigt varmt ute och luftfuktigheten är hög. För att minska risken för värmeslag bör du dricka mer när det är varmt. Var uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att du behöver få i dig mer vätska.

Om du har värmeslag är kroppstemperaturen över 40 grader. Andra symtom är: Huvudvärk. Illamående och kräkningar. Synstörningar. Yrsel, irritation och förvirring. Snabb puls. Rödflammig, torr hud.

Du behöver få vård så fort som möjligt om du har fått värmeslag. Du måste direkt komma till en sval plats och få hjälp att kyla ner kroppen, till exempel med en blöt handduk. På sjukhuset kan du behöva få näring och salter direkt i blodet i form av dropp.


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255