Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Madde kåserar: Reflexioner av en utlandssvensk

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Madde kåserar: Reflexioner av en utlandssvensk

2017-05-09

Efter 30 år i ett främmande land känner man sig ganska hemmastadd i det nya landet. Jag bodde först i Marbella både centralt, väster och öster om stan under 18 år. Därefter blev det bergsby och landsbygden. Hemma i byn hejar alla på alla oavsett ålder, nationalitet, politiska åsikter eller vilket spanskt fotbollslag man supportar. Det lokala fotbollslaget drar hundratals åskådare även fast de spelar i gärdesgårds division. Och när det är feria, den årliga byfesten, då dansas det tills solen går upp. Byborna är ett härligt folk.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Madeleine Öberg
e-post: [email protected]


Men vad jag egentligen vill komma till, är att när man besöker hemlandet uppstår det många lustiga situationer. Det är nämligen så att jag har blivit turist i mitt hemland.
Att heja på folk i på gatan och i trappor kan leda till konstigt beteende, folk kan nästan se lite rädda ut. Och otaliga är de gånger jag frågar vänner om hur länge butiker har öppet.

För att inte tala om söndagsöppet hos storköpet, så underbart praktiskt. Och att avdelningen för frukt och grönt finns mer ekologiskt än annat är lysande. Här ligger vi fortfarande lite efter i Spanien även om det är på gång med stormsteg.
Sedan står man i kassan för att betala och har fått ett medlemskort i handen som man inte får glömma att dra. Jag kommer aldrig ihåg hur man gör så jag frågar, på klingande dalmål förstås, varvid de där konstiga blickarna dyker upp igen. Varför frågar hon det?

Parkera som en svensk!
En gång när jag var i småstaden för att göra några ärenden, gjorde jag en galant fickparkering som vanliga svenskar inte är så bra på. Beundrande blickar av passerande, trodde jag att jag fick. Vad de antagligen tittade på var det faktum att jag parkerade på fel sida av vägen d v s i fel färdriktning.
20 min senare hade jag fått böter, de är snabba i Leksand, så det var bara att tåga in på banken och betala. Där visade det sig att avgiften för att betala, var lika stor som böterna eftersom jag inte hade varken konto och BG.

Sommarsverige
Nu går vi mot sommar och jag gör förhoppningsvis ett par resor norrut. Sommar Sverige är underbart, även när det regnar, tycker jag. Ett besök i skärgården är en av mina favoriter, vilken naturupplevelse det är!!
Eller att vandra i riktig skog, bland höga granar och tallar med solljus som letar sig ned till mossa, blåbär- och lingonris. Det ger en nästan magisk, bland tomtar och troll känsla.

Till alla oss som har lyckan att njuta av båda länderna, ha en bra sommar!
 

Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255