Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Granadaprovinsens mikroklimat bidrar till kvalitetsviner

Annons - Svenska magasinet
Vinproducenten Bodegas Pago de Almaraes ligger i Benalúa i bakgrunden syns det snötäckta Sierra Nevada. ”Vi startade 2001” berättar Emilio Fernández.

Vinproducenten Bodegas Pago de Almaraes ligger i Benalúa i bakgrunden syns det snötäckta Sierra Nevada. ”Vi startade 2001” berättar Emilio Fernández.

Granadaprovinsens mikroklimat bidrar till kvalitetsviner

2017-02-13

Det är inte bara skorstenar på grotthusen som vuxit upp ovan marken vid Guadix. Även vinstockarna är fler och vinproducenterna uppgår i dagsläget till ett tjugotal. Mikroklimat i kombination med ett utmärkt hantverk bidrar till vinets underbara värld.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Granadaprovinsen har seglat upp som mångas lokala favoritvin. Señorio de Nevada i Villamena producerar de erkänt bra vinerna bronce (10 euro), plata (12 euro) och oro (16,50 euro), det vill säga brons, silver och guld. Gjort på Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot som växer på ett 21 hektar stort område i la Alpujarra på sydsidan av Sierra Nevada.

Kanske du någon gång har hört att Andalusien inte har någon tradition av bra röda viner. Det är lätt att generalisera som att Sydspaniens höga sommartemperaturer inte tillåter viner att konkurrera med viner från mellersta och norra Spanien.
Det som vi glömmer bort är den omväxlande geografin med mikroklimat som kännetecknar Spaniens södra region. Tack vare bergskedjan Sierra Nevada skapas ett utmärkt klimat för viner. Det är 35 grader varmt på dagen medan nattemperaturen sjunker till 12 eller 14 grader på eftersommaren/hösten. Druvorna mognar långsamt och behåller sin karaktär.

Här i provinsen Granada är vingårdarna små till ytan. Några vinindustrier som Protos hittar vi inte här. I stället är det små familjeägda vinproducenter som satsar på kvalitet och omtanke. Det är inte ovanligt med vinstockar som växer på 900 till 1.200 meters höjd över havet vilket skapar det mikroklimat som ger vinet karaktär.

Mikroklimatet kan å andra sidan skapa en del bekymmer. Tvära kast i väderleken kan förstöra en hel vinskörd. Bara en kort promenad från grotthusen Cuevas La Granja i Benalúa ligger vinproducenten Bodegas Pago De Almaraes. Här träffar jag Emilio Fernández som är kommersiell direktör vid firman.
- Vi startade 2001 och först 2005 kunde vi producera vårt första vin tillräckligt bra för marknaden. Ifjol förlorade vi hela skörden vid odlingen här i Benalúa. Mitt i stekheta augusti drabbades vi av ett intensivt hageloväder, berättar Emilio.

Mikroklimat betyder också tvära kast i vädret. Det händer att en hel skörd stryker med när oväder sätter in. För vinproducenten Pago De Almaraes betydde hagelovädret i augusti 2016 enorma inkomstbortfall även om vinodlingen på sydsidan av Sierra Nevada klarade sig.

Runt Guadix finns ett tjugotal vinproducenter. Ett besök i grotthusen kan alltså kombineras med besök på vinhus i trakten. Pago De Almaraes ligger bara några minuters gångväg från Cuevas La Granja som har ett tiotal grotthus till uthyrning. Vid bodegan anordnas vinprovningar och kurser i samarbete med Cuevas La Granja.
Låt oss inte heller glömma bort Bodegas Vertijana i Policar, någon mil sydväst om Guadix som gör fantastiska rödviner. Vi lär ha anledning till att återkomma till Guadix fler gånger.


 
Guindalera Crianza 2011

Guindalera Crianza 2011

Vertijana 3 Crianza 2012

Vertijana 3 Crianza 2012

Almaraes Memento 2010

Almaraes Memento 2010

Almaraes 2011

Almaraes 2011

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Vintips
Här är månadens vintips med kvalitetsviner från provinsen Granada. Om du reser till Guadix har du flera trevliga bodegor att besöka. Eller så kan du hitta dessa viner i välsorterade vinavdelningar på större köpcentrum på kusten.

Vertijana 3 Crianza 2012
Bodegan Vertijana hittar du i Policar. Vinet är gjort på Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot som vuxit på 1.200 meters höjd. Vinet har legat tolv månader på franska och amerikanska ekfat. Höga poäng och bra omdömen av vinkritiker. Mottagit flera utmärkelser senast 2015. Bra balans och karaktär. Utmärkt till kötträtter och smakrika ostar. Pris: 13,50 euro.

Almaraes Memento 2010
Från bodegan Pago De Almaraes. Gjort på Tempranillo (50 procent), Cabernet Sauvignon (30%) och Syrah (20%). Druvorna har vuxit på 1.200 meters höjd på Sierra Nevadas sydsluttning. Vinet har legat tolv månader i franska, amerikanska och ungerska ekfat i naturliga grottor. Pago De Almaraes är den enda bodegan i området som ligger i en grotta. Almaraes Memento 2010 har fått flera utmärkelser. Ett behagligt vin, elegant och rik på nyanser, smakrikt perfekt vin till köttgrytan. Pris: 11,50 euro.

Almaraes 2011
Från bodegan Pago De Almaraes. Gjord på Tempranillo (50%), Cabernet Sauvignon (30%) och Syrah (20%). Har legat tolv månader på franska, amerikanska och ungerska ekfat. Moget vin med nyanser av tanniner och en viss syra. Behaglig eftersmak som påminner om mörka frukter med ett något kryddigt avslut. Pris: 8,95 euro.

Guindalera Crianza 2011
Från vinproducenten Calvente i Jete norr om Almuñécar på Costa Tropical i provinsen Granada. Gjort på Tempranillo (48%), Cabernet S.(26.2%), Syrah (13.4%) Merlot(12.4%). Legat på franska och amerikanska fat. Ett vin som i regel får höga betyg i den spanska vinguiden Guía Peñin. Bra balans med friskhet och en behaglig eftersmak med förnimmelser kryddor och frukt. Ett utmärkt vin för nio euro. 

Chicote 2015
Från bodegan Pago De Almaraes. Ett ungdomligt vin gjort på Syrah som normalt är en druva som förknippas med norra Frankrike. Den har blivit allt vanligare i Spanien. Vuxit på 1.200 meters höjd  och lagrat tre och en halv månad i ekfat i grottor. Som andra viner gjorda på Syrah är kännetecknande drag mörka bär, björnbär och peppar. Smakrikt och klara förnimmelser av tanniner. Pris 8 euro.
 
Chicote 2015

Chicote 2015


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255