Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Alla kan bli vinkännare

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Alla kan bli vinkännare

2017-01-10

Intresset för vin är rekordstort. Jag tror aldrig att jag mött ett så växande intresse för vin som just nu. Det tycks arrangeras vinprovningar i både slott som koja. Låt oss också höja på hatten och gratulera Lunares i Ronda vars Alto Cielo 2012 nyligen blev vald till provinsen Málagas bästa röda.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Läste nyligen en vinspalt av alltid läsvärde Mikael Mölstad som refererade till en studie av psykologen Alex Rusell vid universitetet i Sydney. Enligt Rusell kan alla som har ett hyggligt lukt- och smaksinne bli vinkännare. Och det tar bara fyra timmar att lägga första grunden sedan är det inte svårt att vilja gå vidare med stort intresse och öppet sinne.
Vinintresset tycks växa på bred front bland svenskar. Och som Spaniensvenskar har vi en del på hemmaplan att välja bland. Med en miljon hektar vinodlingar (mest i världen) och över 45.000 olika viner samt nya årgångar så är utbudet gigantiskt.

Jag höll nyligen i en vinprovning hos AHN i Nueva Andalucia. Tillsammans med klubbordförande Bo Griwell hade vi satt ihop en annorlunda blindprovning för att sätta tre sinnen på prov; syn, doft och smak. Det blev en mycket trevlig kväll i föreningens fina casita och stämningen var på topp.

Fyra viner från lika många distrikt i Spanien. Fyra viner lätta att hitta i butiker på kusten. Två av vinerna gjorda på den spanska druvan Tempranillo. De övriga två i huvudsak på Tempranillo respektive Cabernet sauvignon, även en del Merlot för att mjuka upp strävheten en aning:
Celeste Tinto Roble (Tempranillo) från Ribera del Duero, 6,80 euro.
El Coto 2012 Crianza (Tempranillo) från La Rioja, 5,35 euro.
Enate 2013 (Cabernet sauvignon och Merlot) från Somontano, 6,85 euro.
Chinchilla Roble 2015 (Tempranillo och Merlot) från Ronda, 8,60 euro.

De över 30 deltagarna fick bedöma färg, doft och smak på en skala 1 till 10. Deltagarnas protokoll samlades in och Bo Griwell räknade samman resultatet för att se vilket vin som fick flest poäng. Det visade sig bli en mycket jämn kamp mellan La Rioja och Somontano.

Enate 2013 fick 210 poäng tätt hälarna kom El Coto med 208 poäng. Sedan följde Chinchilla Roble 2015 med 169 poäng och Celeste Tinto Roble med 140 poäng. Att Enate 2013 placerade sig högt upp hade jag räknat med. Det är ett populärt vin som brukar gå hem i de svenska stugorna på kusten.
Det är intressant att höra deltagarnas kommentarer och se resultatet. Själv trodde jag mycket på Celeste Tinto Roble som är en av mina favoriter bland vardagsviner.

Celeste Tinto Roble är ett kvalitetsvin från Ribera del Duero. Druvorna växer på 900 meters höjd och skördas på natten för att förhindra jäsning och oxidering. Risken finns att druvorna förlorar en del karaktär under transporten från vinodlingar till bodegor i den starka solen. Därför väljer en del producenter att skörda under natten. Celeste Tinto Roble uppskattades minst av deltagarna.


 
Svenska Magasinet i Spanien
Bästa rödvinet i provinsen: Alto Cielo 2012 från Lunares Ronda (cirkapris 16,20 euro)

Bästa rödvinet i provinsen: Alto Cielo 2012 från Lunares Ronda (cirkapris 16,20 euro)


På kusten erbjuds flera snabbkurser inom vinprovningar. 2004 startade vinprovningsskolan Vináliti i Málaga. Skolan som hålls vid veckosluten har bra utbildningsmaterial och ger en samlad och strukturerad utbildning kring vinkulturen.
Tio viner provas och snabbkursen kostar 70 euro. Den hålls vid Vináliti på calle Salinas 3 i Málaga där de även har sin vinbutik. Du kan läsa mer på deras webbplats vinaliti.es.

Nyligen i Ronda hölls den fjärde upplagan av Concurso de Vinos Sabor a Málaga där provinsens bästa viner blir prisbelönta. Här var det producenterna Lunares, Bentomiz, Cortijo La Fuente och Dimobe som föll juryn i smaken.
62 viner från 21 bodegor med ursprungsmärkningen Denominaciones de Origen (DO) Málaga y Sierras de Málaga bedömdes. Och jag kan lova er att det var mycket trevliga viner som vann.
Kategorin bästa rödvin blev Alto Cielo 2012 från Lunares Ronda (cirkapris 16,20 euro). Alto Cielo 2012 är gjord på Syrah 75%, Graciano 15% och Cabernet Sauvignon 10%. Vingården ligger högt, på 900 meters höjd, nära himlen där av namnet Alto Cielo. Vinet ligger tolv månader på franska fat.
Körsbärsröd färg med en lila kant. Visar tecken på ungdomlighet trots att det legat 18 månader på flaska innan det når konsumenten. En doft av röda och mörka bär.
Behaglig smak med en lätt strävhet och syra. Mörka solmogna frukter och en touch av svart lakrits.

Bästa vita var Ariyanas Seco sobre Lías Finas från Bodega Bentomiz. Bästa moscatel blev Gran Solera från Cortijo La Fuente och Arcos de Moclinejo Dulce 1974 från Dimobe blev bästa Pero Ximén.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255