Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vi frågar tandläkaren: Periimplantit

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Vi frågar tandläkaren: Periimplantit

2016-12-12

Hej! Jag heter Lena och är 68 år gammal. Jag är frisk men tar lite mediciner mot depression, högt blodtryck och blodförtunnande. Ibland känns det som om jag är torr i munnen. Jag fick 4 implantat med en bro som skruvades fast på dessa implantat för 5 år sedan. Jag har inte varit hos någon tandläkare sedan dess för jag har flyttat runt lite i olika länder efter att min man gått bort. För en tid sedan började det att blöda runt ett av implantaten när jag borstade och nu känner jag att skruven är lös. Min tandläkare sa ju att de skulle vara för resten av livet....vad har hänt?


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Christina Radic, Nordic Dental Centre med kliniker i Fuengirola och San Pedro

Hej Lena och tack för ditt brev. De flesta mediciners biverkningar är minskad salivproduktion och man kan då behöva tillföra något extra preparat mot muntorrhet som din tandläkare kan råda dig om.
Implantat  är en fantastisk behandling med otroligt hög procent lyckas.

Men liksom dina egna tänder, kan de lossna om du inte rengör tillräckligt bra runt skruvarna. Arbetet slutar inte den dagen då din tandläkare har skruvat eller cementerat fast din bro/krona i munnen. Vanligtvis ger tandläkaren råd om hur ofta han/hon vill se patienten på återbesök för revision och tandrens. Revisioner och tandrengörning är av mycket stor betydelse för att behandlingen ska lyckas. Vid regelbundna återbesök, upptäcks eventuella komplikationer som då kan behandlas i tid, innan implantatet/tanden måste dras ut eller lossnar av sig själv.

Periimplantit är en infektion med åtföljande benförlust, likt tandlossning, kring ett implantat. Främsta orsaken till periimplantit är ett angrepp av mikrober på vävnaden runt implantatet, vilket framkallar en inflammatorisk respons (blödning) som, om den lämnas obehandlad, leder till ett kroniskt tillstånd. Skadorna som uppstår runt implantaten är vanligen i form av kraterliknande defekter runt implantatet. Om tillståndet inte behandlas, finns en överhängande risk att hela implantatet lossnar.

I sådana fall måste käkbenet återuppbyggas innan ett nytt implantat kan förankras. Det tar lång tid och är både krävande och kostsamt för patienten. Om periimplantit inte behandlas korrekt, finns även en risk att närliggande tänder och implantat påverkas.

Mitt råd till dig är att uppsöka en tandläkaren du har förtroende för och lyssna noga till hans/hennes råd om hur ofta du ska träffa tandläkare/hygienist för tandrens av tänder och implantat. Det är ingen skillnad på efterbehandlingen av tänder/implantat/kronor/broar eller fyllningar. Det är alltid viktigt att de hålls rena och fria från plack och tandsten. Det kan din tandläkare och tandhygienist hjälpa dig med så att dina tänder förhoppningsvis kan vara för resten av livet.


 

Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255