Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Titta, dofta och smaka – viktiga sinnen för vinälskaren

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Titta, dofta och smaka – viktiga sinnen för vinälskaren

2016-11-03

Titta, dofta och smaka. Tre mycket viktiga sinnen i livet. Men vad händer för vinentusiasten om ett av dessa tre lägger av? Antonio Pacheco i Málaga har inte låtit ögonsjukdomen hindra honom från att fortsätta arbeta som sommelier.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Som vinälskare uppskattar vi speciellt våra sinnen att kunna titta, dofta och smaka. I somras läste jag en intervju i Málagatidningen La Opinión om Antonio Pacheco. Han är sommelier – och numera blind. Under hela sitt liv har han haft ett brinnande intresse för vin. För ett halvår sedan blev han blind.

Antonio Pacheco drabbades av den mycket ovanliga ögonsjukdomen Lebers, en obotlig ögonsjukdom som ger blindhet eller kraftigt nedsatt synförmåga. Hela Antonios liv vände på en kant. Skulle han bli tvungen att ge upp intresset för vin?

Tänk dig själv att inte kunna betrakta vinet. För Antonio som hade flera diplom och utmärkelser som sommelier var ögonsjukdomen slutet på något men också början på något nytt.
Som sommelier blir du aldrig färdiglärd. Det finns alltid något nytt att lära. Eller som Antonio berättar i intervjun: ”Du kan aldrig sänka garden, varje dag handlar om att lära känna nya dofter och smaker”.
De flesta svenskar svarar Rioja och Ribera när de får frågan om spanska viner. Det är bara att skrapa lite på ytan. Det finns mer än 72 ursprungsbeteckningar eller vindistrikt och mer än 3.000 druvor i Spanien. 

För Antonio har ett nytt liv börjat som har gjort att han kan fortsätta med sin passion. I somras lanserade han den första provsmakningen i Spanien för synskadade. Det blev succé. Han anslöt sig till handikapporganisationen ONCE i oktober ifjol vilket har blivit hans andra hem.
”Jag har fått anpassa mig till att inte se, i stället har mitt luktsinne förstärkts” säger Antonio som kan berätta om vin för synskadade på ett sätt som gör att de förstår.

Vi ska tillägga att Antonio Pacheco är medlem i de spanska vinprovarnas sällskap (Unión Española de Catadores) och medlem vid Málagas sommelier (Asociación de Sumilleres de Málaga).
Fotnot: Enligt Illustrerad Vetenskap har vi fem klassiska sinnen: synen, lukten, smaken, hörseln och känseln. Dessutom har vi balans- och kroppssinnet, som talar om var vi befinner oss i förhållande till omgivningen.

Månads vintips
Köp klimatsmart är budskapet som trummas ut. Något vi som är bosatta på kusten kan följa utan att skämmas. Kvalitén på vinerna från närområdet Málaga, Granada och Cádiz ökar.

Andresito 2015 Tinto
Jag berättade om bröderna Francisco och Andrés Fontalba i april ifjol. För tolv år inleddes arbetet på allvar med bodegan Fontalba Capote i Almargen norr om Málaga som hade varit ganska okänd i 25 år.
Andresito är ett hantverk gjort på Cabernet Sauvignon och Merlot och är ett prisvärt och bra vin. Andresito var Franciscos och Andrés far.
Vinodlingarna ligger på 500 meters höjd. Svalt inlandsklimat och långa varma somrar. Körsbärsröd med violetta nyanser. Härlig ungdomlig doft med inslag av röda frukter. Lång, balanserad smak med inslag av mogen frukt.
Andresito hittar du bland annat i den relativt nystartade vinbutiken Los Zarcillos som ligger på avenida Condes de San Isidro mitt emot kommunhuset i Fuengirola. Här kostar vinet 7,20 euro.


 
Andresito 2015 Tinto

Andresito 2015 Tinto

Organic Vega del Guardal

Organic Vega del Guardal


Organic Vega del Guardal
Ekologiskt vitt vin gjort på druvan Macabeo som produceras vid Bioartesa i Los Carriones Castillejar vid Granada. En mycket trevlig bekantskap. Fräscht och fruktigt med inslag av tropiska frukter, äpple och banan. Välsmakande, bra syra och balans, med lång och intensivt avslut. Kostar 5,60 euro i vinbutiken Los Zarcillos i Fuengirola.

Finca Moncloa 2012

Ett magnifikt rödvin som jag fick möjlighet att smaka i tapashallen mitt emot posthuset i Fuengirola. Finca Moncloa ägs koncernen Gonzalez Byass i Jerez de la Frontera i provinsen Cádiz. Finca Moncloa ingår sedan december 2014 i ”Grandes Pagos de España”, en sammanslutning för landets bästa och mest personliga viner.  
Finca Moncloa är gjort på inte mindre än fem druvor: Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot och den lokala druvan Tintilla de Rota. Ansedda Guía Peñín ger vinet 91 poäng.
Har legat tolv månader på franska och amerikanska fat. Intensiv rubinröd färg med lila toner. En doft av röda körsbär med inslag av vanilj och kaffe. Balanserad och fyllig smak med runda mjuka tanniner. Ett perfekt vin till kött och spanska lagrade ostar. Ute i handeln kostar vinet omkring 16 euro.
 
Finca Moncloa 2012

Finca Moncloa 2012


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255