Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Angeles Muñoz, PP-ledare i Marbella: ”Alla som bor här har ett politiskt ansvar”

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Angeles Muñoz, PP-ledare i Marbella: ”Alla som bor här har ett politiskt ansvar”

2006-04-27

Den senaste tidens politiska skandaler har fått Marbella kommun att falla som ett korthus. Hur kommunen ska styras framöver har varit en het potatis och åsikterna många och skilda. En av de mest hörda rösterna i debatten tillhör Angeles Muñoz, oppositionsledare för Partido Popular


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Pia Jonasson

Angeles Muñoz ställde sig tidigt kritisk till en interimsstyrelse. Lagen säger att om kommunfullmäktige avgår inom mindre än ett år innan val så ska en tillfällig interimsstyrelse tillsättas. Angeles Muñoz menar att vad som har inträffat i Marbella är ett extremfall, och att undantag bör göras när det gäller politiska skandaler med en sådan omfattning.

Riktlinje
Den 17 april fastställdes ändå till sist den interimsstyrelse som ska styra fram till valet 2007. Makten har delats upp mellan fyra partier; PSOE, PA, PP och IU.
Angeles Muñoz ser dock inte den tillfälliga styrelsen som en direkt risk för kommunstyrelsens trovärdighet.
-Det som behövs är att samtliga jobbar för att återgå till den riktlinje som alla spanska kommuner ska följa, säger Angeles Muñoz i en intervju för Svenska Magasinet.
Marbella kommun har fallit offer för en härva av korruption som saknar like. Många har frågat sig hur det har kunnat hända och hur det har kunnat pågå under så lång tid.

Varför Marbella?
-I Marbella finns en exceptionell ekonomisk aktivitet, förklarar Angeles Muñoz. Om någon bestämmer sig för att utnyttja systemet för egen vinning så har det hittills varit mycket lätt. För att återuppbygga en fungerande och opåverkbar politisk organisation måste man kämpa hårt.
Hon ser ändå positivt på framtiden.
-Har vi stått ut i flera år med den här kommunstyrelsen så varför skulle vi inte klara det nu?

Vad är första prioritet just nu, när det gäller Marbellas politiska situation?
-Att återgå till det normala och återupprätta förtroendet för politikerna, säger Angeles Muñoz. En stor grupp personer har svikit väljarna genom att handla efter egna ekonomiska intressen. Vi måste bevisa att alla politiker inte är likadana.
Angeles Muñoz beskriver kommunhuset som ett stort maskineri av infrastruktur och funktioner, vilket kräver en ordentlig organisering.
-Vi måste förbättra driften av kommunens verksamhet. Målet är en säker, ren och vacker stad som erbjuder invånarna bra service och starkt engagemang.

Total insyn
Angeles Muñoz nämner ofta ordet ”transparencia” som betyder genomskinlighet. Med det menar hon att det måste finnas en total insyn i kommunhuset så att inga ohederliga affärer kan döljas. Misstankar om korruption får inte förekomma: Vad interimsstyrelsen ägnar sig åt ska kunna betraktas och kontrolleras. Genom öppenhet och insyn kan politikerna återskapa ett förtroende hos väljarna.
-De senaste åren har tryggheten och säkerheten minskat och måste nu återupprättas. Tryggheten är fundamental, säger Angeles Muñoz.
Hon är rakt på sak och det råder ingen tvekan om vad hennes politiska budskap är. Partido Popular har ökat i popularitet och det förmodligen genom att rida på vågen efter de andra partiernas misslyckande. Angeles Muñoz kommer långt genom att peka på att hennes parti är det enda som står fritt från anklagelser om korruption. Att övertyga en Marbellabo om säkerhet och pålitlighet i dagsläget är dock ett tufft jobb.
-Alla politiker är inte likadana, säger Angeles Muñoz.
Och det är något som bara framtiden kan ge svar på.

Hur anser du då att en bra politiker bör vara?
-Först och främst måste denne älska att arbeta och lyssna på människors behov. En bra politiker måste också veta exakt vad det är han står för, och ge bra förslag på lösningar på de problem som finns i samhället.

Svenskar har politiskt ansvar
I Marbella kommun är drygt 20 procent av de 124.000 invånarna utlänningar. 1.300 av dessa är svenskar. I kommunvalet 2007 har svenskar som är skrivna i Marbella rätt till att rösta, men många har svårt att veta vad de ska rösta på eller är insatta i den spanska politiken.
På frågan om hon anser att de svenskar som bor i Marbella har ett politiskt ansvar svarar Angeles Muños direkt ja.
-Alla som bor här av eget val har ett politiskt ansvar, slår hon fast. Svenskarna som bor i Marbella och tror att deras röster inte är viktiga misstar sig. Marbella är deras andra hem och alla måste anstränga sig för att återställa säkerheten i kommunen.

Gift svenskt
Oppositionsledaren för Partido Popular är själv gift med en svensk och menar att detta påverkat hennes intresse för utlänningar.
-Min man är lugn medan jag har temperament, skrattar Angeles Muñoz. Så vi kompletterar varandra bra.
Hon berättar att hon sedan tolv år tillbaka tillbringar varje sommar i Göteborg.
-Sverige är underbart på sommaren – men på vintrarna föredrar jag att vara i Marbella!


Fakta/Ángeles Muñoz Uriol.
Född: 20 januari 1960 i Córdoba
Familj: Gift, två barn.
Bor: Marbella
Aktuell som: Oppositionsledare och språkrör för Partido Popular i Marbella.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255