Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga mäklaren: Spaniens HD tvingar bankerna betala till köpare som köpt nybyggnation i konkurs

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga mäklaren: Spaniens HD tvingar bankerna betala till köpare som köpt nybyggnation i konkurs

2016-09-08

I ett unikt domstolsbeslut den 21 december 2015 riktade Högsta Domstolen en hård kritik mot det spanska banksystemet. Beslutet kommer att bli ett prejudikat som innebär att tusentals lurade köpare har en möjlighet att få tillbaka sina pengar för nyproducerade projekt de köpte på ritningsstadiet och där promotorn/byggmästaren sedan gick i konkurs och banken vägrade att återbetala beloppen till köparen.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate
Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: [email protected]
www.alamocostadelsol.com


Bakgrund till domen
Domen i Högsta Domstolen blev slutfasen av en fastighetsprocess som började redan 2004 i Dénia på Costa Blanca. En tysk promotor skulle bygga 94 bostäder med hjälp av ett byggnadskreditiv från banken. Avtal skrevs med köparna där det framgick att bostäderna skulle vara färdigställda och inflyttningsklara inom 24 månader. Köparna betalade en handpenning som sattes in på promotorns konto i den spanska sparbanken CAM (numera Banco Sabadell). Projektet blev hela tiden försenat och efter tre år kom den ekonomiska krisen vilket gjorde att det blev ett totalstopp för projektet. En av köparna hade fått nog och stämde både CAM-banken och den tyska promotorn, som vid denna tid hade försvunnit från Spanien och inte kom till rättegången.

Konsumentlagen från 1968
Fram till 1968 fanns inte någon effektiv lag som skyddade en köpare vid köp av nyproduktion. I början av 1968 skakades Madrid av en gigantisk byggskandal med flera storbanker involverade och där över 10.000 personer gick miste om sina köpta bostäder och förlorade sina pengar. Den dåvarande regeringen skapade snabbt en ny konsumentlag (Ley 57/1968) för att skydda konsumenterna vid ett fastighetsköp. Den nya lagen var mycket tydligt och krävde att banken skulle lämna en bankgaranti till köparen för beloppen som betalades. Detta för att garantera pengarna om promotorn eller byggmästaren gick i konkurs eller fick betalningssvårigheter och inte kunde fullfölja projektet.

Advokaten som inte gav upp!
Köparens advokat blev Cristina Juan Vidal från Valencia. Hon stämde både CAM-banken och promotorn i tingsrätten och krävde återbetalning av de belopp som hennes klient hade förlorat. I rättegången den 9 november 2011 blev CAM-banken dömd att betala tillbaks beloppet inklusive 4 % ränta till köparen. CAM-banken överklagade till hovrätten i Alicante och den 4 juli 2012 kom domen. CAM-banken friades och i domen säger hovrätten att banken inte har ansvar för köparens inbetalda pengar. Rätten slår fast att det är promotorn som är ensam ansvarig för de inbetalda pengarna. Advokaten Cristina Juan Vidal ger sig inte och överklagar nu till Högsta Domstolen i Madrid. Den 21 december 2015 kommer det oväntade beskedet. Högsta Domstolen i Madrid dömer CAM-banken att betala till köparen beloppen som förlorats i affären inklusive ränta.

Ny lag 2016
Lagen 57/1968 har gällt fram till den 1 januari 2016 då regeringspartiet Partido Popular antog en ny lag som innebär att bankerna får mindre restriktioner för sin verksamhet. Detta för att stimulera till ökad långivning och större rörelsefrihet. I denna lag får bankerna ett mindre ansvar om fastigheten inte blir byggd. Lagen ger mycket klara direktiv på vad som krävs för att bankgarantin skall vara gällande för en köpare. Ett av dessa nya krav är att det måste föreligga ett byggnadstillstånd för projektet för att bankgarantin skall gälla.

Att tänka på vid köp av nyproduktion
Det är viktigt att kontrollera att säljaren har ett godkänt byggnadslov på fastigheten som du köper. Om byggnadslov inte finns skall alltid depositionen betalas till din advokats klientkonto. Aldrig till säljarens konto. Så snart promotorn kan skriftligen bevisa att det finns ett godkänt byggnadslov så kan depositionen betalas till promotorn. På detta sätt har man en garanti för de inbetalda beloppen och man har följt den nya lagen för att banken tar sitt ansvar genom en bankgaranti.

 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255