Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hallå där!

Annons - Svenska magasinet
Pia Qvarnström, Cybeerwine

Pia Qvarnström, Cybeerwine

Hallå där!

2006-04-27

Pia Qvarnström på nätbutiken Cybeerwine i Almuñecar


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Varför blev det Almuñecar och försäljning av öl & vin?
-Vi flyttade till Almuñecar och funderade på vad vi skulle arbeta med. Så kom vi på att öppna en nätbutik där vi kan sälja öl & vin till monopolländer. Vi började med att sälja mot Finland 2001 via hemsida på finska. 2003 öppnade vi mot Sverige. Nu säljer vi också mot Tyskland och Storbritannien.

I slutet på mars kom ett utlåtande från EU-domstolens generaladvokat som får till resultat att Sveriges förbud mot privatimport av alkohol kvarstår men att ett definitivt svar kommer i sommar. Hur känns det?
-När svenska myndigheter blir intervjuade säger de att det är förbjudit med handel av öl och vin över nätet. Men vi hänvisar till EU-lagen som bör stå över svensk lag, och den säger något helt annat. Det ska vara fri rörlighet av varor inom EU. Sverige har inte rätt att stoppa privathandeln över nätet, anser jag.

Vad säger vingårdarna när de får höra talas om Cybeerwine?
-Det är inte alltid så lätt för mindre vingårdar att få ut sina viner. Vi blir numera kontaktade dagligen av vingårdar som vill sälja sina produkter via oss. Vid vinmässan i Düsseldorf fick vi många nya kontakter och leverantörer. Vi kan hålla lägre priser eftersom vi köper direkt från vinmakarna. Bolaget i Sverige köper oftast av agenter, det kan i vissa fall finnas fler mellanhänder som ska ha sin del av kakan.

Hur fungerar er affärsverksamhet?
-Vi har en sida på nätet. Kunderna kontaktar oss via e-post eller telefon till vårt kontor i Almuñecar. I tyska Bremen har vi vårt lager dit vingårdar och ölbryggerier skickar sina varor. Från vårt lager i Tyskland som har plats för tusen pallar går transporter regelbundet för privatimport till Sverige. Här använder vi oss av speditionsfirmor. Det går att beställa allt från ett ölflak till en vinlåda. För att det ska gå ihop sig och du som konsument ska tjäna på det fodras det ju att du beställer en viss mängd. Det som säljer mest är crianza-viner och bordsviner.
-Många kunder gör en gemensam beställning. Ett ölflak lönar sig knappast att beställa. Men du spar 9 procent enbart i moms genom att handla på nätbutiken sedan kan ju alkoholskatten variera. Inom tio arbetsdagar har du ditt vin i bostaden i Sverige. Men vi har som mål att du ska få dina varor inom fyra dagar, vi arbetar just för tillfället på att transporterna ska bli snabbare.

Hur många är det som är sysselsatta på nätbutiken Cybeerwine?
-Just för tillfället är vi fyra stycken. Två som jobbar med support, en arbetar med våra hemsidor och en med bokföring.

Vilka kunder har ni?
-Många av våra kunder är emot monopolet så det handlar inte bara om skattesatser hit och skattesatser dit. Många tycker också att det är bekvämt att handla i vår nätbutik, det spar tid samtidigt som våra varor är uppskattade.

Vad är din inställning till Systembolaget?
-Jag tycker bolaget ska vara kvar, de har ett utbud som ingen kan tävla med. Min verksamhet med cybeerwine ska vara som ett komplement. Du som privatkund ska ha rättigheten att importera öl och vin genom att beställa på nätet.

Med tanke på det begränsade utbudet av vin i många spanska butiker skulle det inte vara en god idé att starta upp en nätbutik som riktar sig mot Spanien?
-Vi har som mäl att i framtiden starta en nätbutik som riktar sig till Spaniensvenskar. Du ska kunna beställa öl från Sverige och andra länder. I butikerna i Spanien finns ju oftast bara spanska viner, jag tror många skulle uppskatta att handla australiska, argentinska, chilenska och sydafrikanska viner på nätet och få dem hemkörda till dörren.
Fotnot. Frågan om förbudet mot privatimport av alkohol har hamnat i EU:s domstol efter det att svenska Högsta domstolen (HD) begärt ett så kallat förhandsbesked om hur EU:s regler ska tolkas. Med ledning av förhandsbeskedet ska HD avgöra ett mål där ett antal svenskar överklagat att de fått vin som de beställt från Spanien beslagtaget i tullen 2004, enligt TT.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255