Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svenska friidrottsstjärnor tävlar i Málaga

Annons - Svenska magasinet
Emma, Carolina och Kajsa - i slutet på juni kommer trion till Málaga (Foto: Svenska Friidrottsförbundet)

Emma, Carolina och Kajsa - i slutet på juni kommer trion till Málaga (Foto: Svenska Friidrottsförbundet)

Svenska friidrottsstjärnor tävlar i Málaga

2006-04-27

Vad sägs om att kunna se Carolina Klüft, Susanna och Jenny Kallur, Kajsa Bergqvist, Kirsten Belin och Emma Green tävla på Solkusten? Nu kommer de svenska världsstjärnorna till Málaga för att tävla i Europacupen för landslag


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Svensk friidrott har knappast varit bättre. Det vimlar av världsstjärnor i det svenska friidrottslandslaget där OS-guldmedaljören Carolina Klüft och VM-guldmedaljören Kajsa Bergqvist tillhör de främsta. I slutet på juni kommer de till Solkusten.

Nationslandslag
SPAR European cup eller Europacupen för nationslandslag avgörs på Málagas nya friidrottsstadion, "Ciudad de Malaga" Stadium, den 28 och 29 juni. Tävlingen med en deltagare per land och gren inrättades 1965. Under årens lopp har "matchsystemet" förändrats en hel del.
När Europacupen tillkom sågs den som ett evenemang för åren utan stort mästerskap som OS, VM eller EM. Nu för tiden finns det inte några mästerskapsfria år, fast å andra sidan har Europacupen varit årlig sedan 1993.

Vann förstadivisionen
Ifjol vann de svenska tjejerna förstadivisionen när Europacupen för landslag avgjordes i Gävle. Segern innebar att Sverige flyttades upp i Super League vilket betyder att de blågula tjejerna i Málaga ställs mot Europas åtta bästa friidrottsnationer på damsidan.
Evenemanget i Málaga räknas till friidrottens större i Europa. Förutom kontinentens nio bästa länder på damsidan kommer även Europas nio bästa länder på herrsidan. Över 150 journalister väntas till Málaga under friidrottstävlingarna.

Bästa laget
-Vilka som tävlar för Sverige blir klart först den 8 juni då truppen ska spikas. Givetvis utgår vi ifrån att Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist och systrarna Kallur finns med i Málaga, säger Anna Arvidsson vid landslagsavdelningen till Svenska Magasinet.
Förbundskapten Thomas Engdahl, som tidigare varit bosatt på Solkusten, reser med den 40 personer starka svenska truppen till Málaga den 26 juni. Tävlingarna börjar från klockan 18 den 28 och 29 juni.
-Sverige ställer det bästa laget på fötterna, men det gäller ju att de ska vara skadefria och hela också.

Tävlar i en gren
Varje deltagare tävlar endast i en gren vilket betyder att vi inte får se både Kajsa Bergqvist och Emma Green i höjdhopp. Kajsa är ju given etta i höjdhopp vilket gör att Emma kanske får delta i en annan gren. Carolina Klüft är sjukamperskan som är ett säkert kort i längdhoppsgropen.
Málagas nya friidrottsstadion får nio banor vilket gör att nio länder finns med på dam som herrsidan. På damsidan i Super League tävlar Tyskland, Frankrike, Polen, Storbritannien, Rumänien, Ryssland, Sverige, Ukraina och hemmanationen Spanien.

7.600 sittande
På herrsidan hittar vi Tyskland, Finland, Frankrike, Italien, Polen, Storbritannien, Ryssland, Ukraina och Spanien. Inga svenska killar med andra ord eftersom herrlandslaget i Europacupsammanhang tillhör förstadivisionen under Super League.
Málagas nya friidrottsstadion som fått namnet "Ciudad de Malaga" Stadium ska stå klart lagom till tävlingarna i slutet på juni som har bläckfisken ”Manolito” som maskot. Huvudläktaren ska ha plats för 7.600 sittande åskådare utöver de 3.200 som ska få plats på övriga delar av arenan.


Spanska stjärnor i friidrott
När vi tänker på spansk friidrott tänker vi i första hand på friidrottens ”blå band”, det vill säga 1.500 meter. Det har varit en spansk paradgren genom åren. Men det finns många andra namn att hålla utkik efter på Málagas nya friidrottsstadion:
Stavhopp, kvinnor Naroa Agirre
Höjdhopp, damer Ruth Beitia
800 m, damer Mayte Martínez
Tresteg, damer Carlota Castrejana
Längdhopp, damer Niurka Montalvo
400 m, herrar David Canal
200 m, herrar Jackson Quiñonez
Kula, herrar Manuel Martínez
1.500 m, herrar José Luis González
3.000 m, herrar Alberto García
5.000 m, herrar José Manuel Abascal, Abel Antón

Läs mer på:
www.malaga2006.es (Allt om Europacupen i Málaga)
www.goteborg2006.com (EM-festen 7-13 augusti i Göteborg blir sommarens stora idrottsfest i Sverige. Missa inte den!)En febril verksamhet pågår för att få klart Málagas nya stadion för friidrott

En febril verksamhet pågår för att få klart Málagas nya stadion för friidrott


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255