Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Machoattityder stoppade inte Lotta - startade gym i Salobreña

Annons - Svenska magasinet
Sedan ifjol driver svenskan Lotta Ljunggren sitt eget gym i lilla Salobreña i Granadaprovinsen

Sedan ifjol driver svenskan Lotta Ljunggren sitt eget gym i lilla Salobreña i Granadaprovinsen

Machoattityder stoppade inte Lotta - startade gym i Salobreña

2006-04-27

Skandinaverna har gett sig in i den spanska fitnessbranschen på allvar. I Marbella finns det norskägda jättegymmet Oxigeno sedan flera år tillbaka. I Torrevieja på Costa Blanca finns sedan i fjol ett svenskägt gym. Och nu är det dags för nästa svenska gym i södra Spanien, denna gång i Salobreña


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Salobreña som vi kunde läsa om i Svenska Magasinets marsnummer ligger på en udde som sticker ut i Medelhavet. Runt ett klippmassiv ligger byn omgärdat av sockerrörsodlingar.
Här bestämde sig Lotta Ljunggren att slå sig ned efter FN-anställningen och starta Fitness Salobreña vid Plaza Picasso.
-Tänk, nu har jag mitt eget gym, säger Lotta och ler. Men det märks att man lever i ett macholand...

Motstånd
Den 47-åriga blonda svenskan har gjort allt själv. Men hon har också rönt på rejält motstånd från byggmästare, hantverkare och grannar.
-Det verkar som att man inte ska få lyckas, som nyinflyttad verkar det som att de vill se mig misslyckas, säger Lotta i ett hårt omdöme.
Att som svensk tjej starta ett gym i södra Spanien görs inte på en kafferast. Tillståndet för gym är i stort det samma som för en bar, det är ljudisolerat som gäller.
-Men hit kom grannar och gnällde över oväsen utan att jag spelade och innan jag hade öppnat, gym var något nytt i Salobreña och frågan är om folk från början visste vad det var, säger Lotta Ljunggren som så här i efterhand skrattar åt eländet.

Domstolsprocess
Men det skulle komma mera. Tilltäppta toaletter i fastigheten gjorde att det blev översvämningar i Lottas gym på nedre botten. Byggmästaren har stämt Lotta i en domstolsprocess, en byggmästare som inte hade uppfyllt kontraktet samtidigt som hot har förekommit mot Lottas vittnen.
-Vi får se hur det går, det är inte lätt att slåss i sådana här sammanhang, det krävs vikingablod för att man ska orka, säger Lotta som inte tänker ge upp.

Dröm
Lotta har bott utomlands i hela sitt liv. Hennes far var geolog för FN vilket tog Lotta till många olika länder. Under flera somrar semestrade familjen i Salobreña. När Lotta avslutade sitt arbete vid departementet för redovisningar i FN tänkte hon tillbaka på somrarna vid Costa Tropical i södra Spanien.
Så det blev Salobreña när Lotta bestämde sig för att röra på sig. Sedan 20-årsåldern har hon gått på gym och drömt om att ha sitt eget gym. Eftersom det inte fanns något gym i Salobreña så föll det sig naturligt att starta ett Fitnesscenter i den lilla kommunen som ligger i Granadaprovinsen.

Som Pamela
Sedan starten i januari 2005 har gymmet haft cirka 600 medlemmar, just nu ligger medlemsantalet på 100.
-Det är svårt att få kunderna till att fortsätta att träna. De kommer gärna hit och provar men utmaningen ligger i att behålla dem, berättar Lotta som tillägger att hon har många bra kunder.
Tålamod är en bristvara i en del fall. Tjejer kommer hit och vill bli Pamela Anderson och killar vill bli biffiga. Vissa tror att det ska bli kurvor på de rätta ställena och muskler med blixtens hastighet.

Instruktörer
Utbudet av bra instruktörer är också en bristvara. Lotta söker instruktörer både i Spanien som Sverige. Själv varvar hon jobbet i receptionen med att vara personlig tränare. Det finns två instruktörer som kör taekwondo och aerobic. På gymmet finns dessutom bastu och massage.
Lokalerna på 250 kvadratmeter är färgglada, de går i rött och blått.
-Trots alla problem känns det bra. Visserligen går det lite trögt, men det är ju bara en liten by. Framöver tänker jag utveckla utbudet med kostinformation och en juicebar inom kort, säger Lotta Ljunggren avslutningsvis.Salobreña

Salobreña


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255