Historia, dramatik, scenerier, natursköna platser, över 1.100 kilometer kust, två nationalparker och historiska städer som Sevilla, Cádiz, Córdoba, Málaga och Granada. När våren är här och landskapet är som vackrast reser vi runt och gottar oss.

Av Ola Josefsson

Sedan Svenska Magasinet startade har vi skrivit om otaliga platser i Spaniens södra region. Här kommer en sammanfattning och några nyheter om du är på jakt efter något trevligt utflyktsmål.

Det romerska Andalusien
Om du gillar arkeologi och romersk historia har vi två viktiga stopp i Andalusien. Det första är i Santiponce (15km från Sevilla) där vi ser resterna av den gamla romerska staden Itálica (206 f.v.t.). Här finns en romersk amfiteater och flera vägar. Två och en halv timme härifrån ligger Baelo Claudia i provinsen Cádiz. En plats som har gett mycket kunskap i hur romarna byggde en bosättning.

Annons

Caminito del Rey, Málaga
Det svindlande äventyret Caminito del Rey och vandringsleden som ringlar sig ovanför ravinen Gaitanes öppnade i slutet på mars 2015. Under det första året har det blivit ett mycket populärt utflyktsmål. Att vandra hundra meter upp i luften längs hängbroar ger en skön känsla. Men glöm inte att titta upp i luften. Kanske ser du någon gam som svävar högt upp i skyn.

Río Tinto, Huelva
Nej, du är inte på planeten mars. Det är Andalusien och den röda floden, río Tinto, som flyter genom delar av provinsen Huelva. Den säregna färgen beror på den höga koncentrationen av tungmetaller från underjordisk aktivitet. Förutom att betrakta det fascinerande landskapet utmed río Tinto glöm inte bort museet som berättar hur gruvdriften förändrade landskapet.

Vejer de la Frontera, Cádiz
Kanske den vackraste byn i hela Andalusien. Vitkalkad som många andra men muromgärdade Vejer de la Frontera tar andan ur de flesta. Ligger på toppen av en kulle och härifrån njuter vi av den hänförande utsikten som vid klara dagar sträcker sig till Nordafrikas kust.

Cascada de la Cimbarra, Jaén
Andalusiens Niagarafall? Nåja, kanske inte helt riktigt men för att vara i Europa är Jáens hemlighet ganska häftigt. Det är ett imponerande flöde av vatten som faller 40 meter längs en vertikal vägg och som är en av de bäst bevarade hemligheterna i området som bjuder på märkliga klippformationer. Närmaste kommun är Aldeaquemada. Kör en bit söderut och lämna bilen vid La Cimbarra. Gå till höger och du kommer att se vattenfallet.

Sierra de Grazalema, Cádiz
På ingen annan plats i Andalusien så regnar det så mycket som i Grazalemabergen väster om Ronda men i provinsen Cádiz. Ett talesätt säger att här är det aprilväder året runt. Den rikliga nederbörden gör att Grazalema har ett stort ekologiskt värde i regionen. Det är grönt och frodigt och kalkstensklipporna gör att det är ett mycket populärt område för klättrare och grottforskare. Sierra de Grazalema är också ett paradis för fågelskådaren.
Cortegana, Huelva
Bara 60 kilometer från den portugisiska gränsen ligger här en riktig juvel, borgen castillo de Sancho IV där man i augusti varje år firar de viktigaste medeltidsdagarna i Andalusien. I Cortegana finns både historiska och arkitektoniska värden men även naturrikedomar. På sluttningarna till sierra de Aracena växer korkek och kastanjeträd.

Castril, Granada
Granada stad, den moriska fästningen Alhambra och Sierra Nevada drar till sig de flesta turister som kommer till området. Låt oss inte glömma bort vandringsleden Altiplano som bjuder på en spännande kombination av ökenlandskap och hög höjd. Här finns hängbroar över floden río Castril och vi vandrar utmed träbroar. Förutom den lilla kommunen Castril glöm inte bort Huéscar. Castril ligger nära den vackra nationalparken Sierras de Carzolas, nordost om Granada.

Castillo de Vélez-Blanco
Denna renässansens fästning är en av de bäst bevarade i Andalusien och du ser den på långt avstånd som en siluett på en kulle. Den är på 2.500 kvadratmeter och består av två byggnader som förenas genom en vindbrygga. Missa inte innergården Patio de Honor i vit marmor och som anses vara en juvel inom renässansen. Vélez-Blanco ligger mellan Granada och Murcia.

Setenil de las bodegas, Cádiz
Kan det vara möjligt att bygga ett litet samhälle in i ett berg? Visst är det så. Setenil de las bodegas, norr om Ronda, är en dramatisk plats i Andalusien. Det är en by som är inbäddad i berget. Byn är helt anpassad till det kuperade landskapet. Vandra längs gatorna och plötsligt befinner du dig i hjärtat av berget.