Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Tropiska frukter – exportsuccé som slår nya rekord

Annons - Svenska magasinet
Direkttransporter från odlingar till köpsugna konsumenter

Direkttransporter från odlingar till köpsugna konsumenter

Tropiska frukter – exportsuccé som slår nya rekord

2016-02-11

Tropiska frukter som cherimoya och mango har blivit en exportsuccé för östra Costa del Sol och systerkusten Costa Tropical. Andalusien har 16.000 hektar odlingar av tropiska frukter och den största delen går på export till andra EU-länder på grund av den höga kvalitén.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vi som bor i södra Spanien är privilegierade. Delar av östra Costa del Sol och Costra Tropical har ett mikroklimat som inte finns på annat håll i Europa. Det är en anledning till varför tropiska frukter som cherimoya och mango kan odlas här. Cherimoya är en art i familjen cherimoyaväxter, med ursprung från Perus höglänta tropiska områden. Nu odlas den på Costa Tropical öster om Costa del Sol.

Odlarna kan glädjas åt ökade inkomster då priset på avokado, chirimoya och mango stiger jämfört med tidigare år. Tidigare fick odlarna 1,40 euro för ett kilo avokado nu får de två kilo. Och odlarna i provinsen Granada jublar då produktionen ökar och slår nya rekord.

Nyligen intervjuades Nicolás Chica som är sekreterare för UPA (Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos), en sammanslutning av mindre odlare och lantbrukare i provinsen Granada. För nyhetsbyrån Europa Press berättade han att avokado, cherimoya och mango har gått motsatt väg när priset på gurka och tomat har sjunkit på grund av överproduktion.

Den varma vintern har gurkväxter uppfattat som vår vilket har skruvat upp produktionen vilket har gjort att priserna har kollapsat. Det är lagen om tillgång och efterfrågan som styr priset. Tidigare fick odlarna 0,60 euro för ett kilo gurka. Den varma vintern har gjort att produktionen i växthusen har skenat och pressat ned priset till 0,25 euro per kilo. Då ska vi ha i åtanke att produktionskostnaden ligger på 0,35 euro per kilot. Provinserna Granada och Almería exporterar 18 miljoner kilo gurka till utlandet i veckan!
Säsongen för flera subtropiska frukter var vid årsskiftet nästan över förutom. Även om det var lite tidigt för att göra en exakt bedömning av säsongen så har det enligt Nicolás Chica varit en bra säsong. Jordbrukspolitiken har reformerats vilket innebär att 95 procent av odlarna får ekonomiskt stöd helt eller delvis beroende på miljöåtgärder. Skadeinsekter är ett problem. Med ny kunskap hur dessa ska bekämpas kan odlarna använda naturliga fiender i stället för kemikalier och besprutning.


Exportsuccé
I april 2007 uppmärksammade Svenska Magasinet exportsuccén med guacamole från Vélez Málaga till Sverige. När svenskar doppar tortillachips i dipskålen kommer guacamolen från Vélez-Málaga och Costa del Sol. Den spansktillverkade guacamolen är en framgångsvåg som rullar över Europa.
Bakom succén står företaget Avomix och Luis Bravo, chilenare som först kom till Sverige och Göteborg. Där växer inte avokado så han tog sitt pick och pack – och arbete – och flyttade till Vélez-Málaga år 2000 och startade en fabrik på 1.200 kvadratmeter och med 40 anställda.
”Jag började med tillverkningen i Göteborg, tre år innan jag flyttade till Solkusten. Men det var krångligt att importera avokado från Spanien. Så jag beslöt att flytta dit där avokado växer” berättade Luis Bravo i Svenska Magasinet april 2007.

Att göra guacamole är ett stort hemlighetsmakeri. Mogna avokados tvättas och görs rena innan produktionen sätter igång. Innehållet tas ur, mosas och sedan tillsätts lök, vitlök, koriander, chili och andra kryddor. Den gången berättade Luis Bravo att målet var att utveckla nya produkter. Och så har det blivit.

Nysatsningar
Luis Bravo och Avomix har blivit omnämnda vid ett flertal tillfällen i de större dagstidningarna på kusten. Senast vid årsskiftet då Diario SUR berättade att Avomix investerat 3,8 miljoner euro i en ny fabrik på 8.000 kvadratmeter som producerar juicer och såser på tropiska frukter från januari 2016. Fabriken ligger i den teknologiska parken i Vélez Málaga där många företag koncentrerar sig på ekolivsmedel. 
 
Svenska Magasinet i Spanien
Vid årsskiftet var skörden av Cherimoya nästan över

Vid årsskiftet var skörden av Cherimoya nästan över

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Framgångssagan Avomix är en del av företagsgruppen Frutas Reyes Gutiérrez som är specialiserade på import och export av avokado och mango. Den nya satsningen är opastöriserad färskpressad juice och såser utan tillsatser och med en hållbarhetstid på 45 dagar. Firman är pionjär på att framställa juicer på chirimoya, mango, apelsin och avokado förutom gazpacho och tomatjuice. Avomix fakturerar för fyra miljoner euro. Med den nya satsningen väntas produktionen öka 40 procent.

Axarquía-området öster om Málaga ett av få ställen i Europa med en stor produktion av tropiska frukter och antalet företag växer hela tiden. Förutom Avomix har vi Frutas Montosa som framställer guacamole och mangosås, Reyes Gutiérrez, SAT Trops och Frumaco har omskapat den andalusiska soppan gazpacho med avokado.
Natural Tropic tillverkar guacamole och i Nerja finns firmor som Avos Spain, Hay Mango, Frexiniana, Axartropic, La Huerta de Carolina González och Frutorganic bland annat som har en växande produktion.

Men det är Avomix med Luis Bravo som ses som den stora innovatören. Från att ha börjat med tillverkning av guacamole och mexikansk tomatsås produceras naturjuicer och hälsodrycker på cherimoya och mango. Utan konserveringsmedel eller färgämnen.

Boom med frukt och grönt
Låt oss också nämna den kooperativa gruppen Trops som investerar fyra miljoner euro för att utvidga och modernisera sin anläggning. Både bearbetningskapaciteten som produktionslinjen ska förbättras mycket beroende på ökningen av mangoodlingar som upptar en 4.000 hektar stor yta runt Vélez.
Trops är ledande när det gäller försäljning av avokado och mango där dotterbolaget Frumaco utvecklar och framställer guacamole och andra produkter där basen är avokado. Trops fungerar som ett kooperativ och är basen för 2.300 odlare. Men den nya satsningen räknar Trops med att kunna ta emot 30 miljoner kilo mango jämfört med de tolv miljoner som man tidigare tagit emot.
Senaste räkenskapsåret satte Trops rekord och fakturerade för 71,5 miljoner euro vilket var en ökning med 77,6 procent jämfört med säsongen innan. Mellan augusti 2014 och juli 2015 sålde Trops 17 miljoner kilo avokado och tio miljoner kilo mango. Det säger en hel del om boomen med frukt och grönt öster om Málaga.

50.000 ton cherimoya
När Svenska Magasinet strax före nyårshelgen besökte odlingar runt Almuñécar kunde vi konstatera att den torra vintern riskerar att minska skörden. Fram till nyåret hade vintern varit nederbördsfattig och blir det inte en regnig vår kommer nästa skörd att minska rejält. Enligt Nicolás Chica, talesperson för de mindre odlarna i provinsen Granada, var den senaste skörden något lägre jämfört med genomsnittet de senaste åren. Och kommer det inget regn under våren riskerar skörden att minska ytterligare.

De senaste åren har provinserna Málaga och Granada blivit ett epicentrum i Europa. Enbart i provinsen Málaga skördas 73.000 ton avokado och i Granadaprovinsen skördas 50.000 ton cherimoya, en frukt som ursprungligen kommer från Ecuador och Peru. Andalusiens jordbruksdepartement uppger att Andalusien har 16.000 hektar odlingar av tropiska frukter och den största delen går på export till andra EU-länder.
70 procent av all avokado som odlas i provinserna Málaga och Granada går på export till utlandet. Det är 57.000 ton som i huvudsak exporteras till Frankrike, Nederländerna, Tyskland och Storbritannien eftersom kvalitén är så utmärkt. 16.000 ton mango som odlas i provinsen Málaga går i huvudsak på export till Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Av 9.400 hektar avokado-odlingar i Andalusien ligger 9.000 i provinserna Granada och Málaga. Mangoodlingar finns främst i Costa Tropical och upptar en yta av 3.000 hektar som producerar 50.000 ton per år. Provinsen Málaga har 2.200 hektar mangoodlingar.
Med stigande priser och storproduktion har mango och avokado blivit intressant för tjuvar. Nyligen avslöjade nationalpolisen i Vélez Málaga ett kriminellt nätverk som misstänks ha stulit upp till 17.500 kilo avokado från odlare öster om Málaga. Värdet uppskattas till 45.000 euro enligt ett pressmeddelande från nationalpolisen.
Fotnot. Förutom avokado, mango och cherimoya finns det andra tropiska frukter som odlas i provinserna Málaga och Granada som exempelvis litchis, kumquat och nísperos.
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255