Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Kan man köpa hus i Thailand?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Kan man köpa hus i Thailand?

2006-04-20

Förmår Costa del Sol behålla sin position som Europas främsta tummelplats för fastighetsinvesteringar?


Version för utskrift Skicka till en vänAv: Harry Ramfelt

En del kanske tycker att det börjat bli dyrt att bo på Costa del Sol, samtidigt som värdet på spanska fastigheter har stigit till astronomiska belopp. Några kanske till och med funderar på om det är läge att sälja nu och köpa något lika stort men billigare lite längre upp från kusten.
Nå … finns det några bra alternativ, är gräset grönare i något annat land?

Thailändska fastighetsmarknaden
Under några veckor var jag i Thailand och kunde inte undgå att se vissa likheter med utvecklingen på Costa del Sol. Det finns en uppsjö på urbanisationsprojekt och exklusiva marinor.
Priserna på fastigheter stiger med 20 procent per år - något i överkant jämfört med Spanien, nya golfbanor öppnas hela tiden och det börjar bli trångt på gator och vägar.
Att hitta en parkeringsplats i en större by kan nästan vara lika svårt som i Fuengirola. Thailändarnas språkkunskaper i engelska kan jämföras med spanjorens. De är också lika vänliga som spanjorerna och ler ännu mer.

God och billig mat
Det som skiljer är kostnaderna. Maten är klart billigare och mycket god. Byggkostnaderna är ca 300 euro per kvm. Transaktionskostnaderna vid köp och försäljning av fastigheter är blygsamma i jämförelse med de spanska.
Mycket låg brottslighet – inga galler för fönstren. Sjukvården är billig och lättillgänglig. Att laga ett hål i en tand kostar 10 euro, en rotfyllning 30 euro. Utrustning och skicklighet verkar vara jämförbara.
Ett litet färdigbyggt hus utan sjöutsikt, som uppfyller våra enkla krav kan kosta från 70.000 euro. Lägenheterna är ännu billigare, likaså skatter och driftskostnader.
Det finns många vackra orörda strandlinjer utan höghus. På ön Phuket får exempelvis byggnadens högsta punkt inte överstiga 80 m.ö.h. Man ser nästan inga spår från tsunamin. Hade man inte känt till den skulle man nu inte kunna gissa att en sju meter hög våg svepte in över stränderna för bara drygt ett år sedan.

Hett och fuktigt
Finns det då inga hakar utöver att flygresan till Sverige tar 14 istället för fyra timmar? Resan är dessutom dyrare och det är glesare mellan turerna. Jo då, ständigt 25 – 34 grader i luften är faktiskt rätt påfrestande, även om vattnet förstås alltid är badbart.
Jag nämnde att byggkostnaden var 1/3-del mot den spanska, vilket medför att många förverkligar sina drömhus, men markägarna kompenserar de låga byggkostnaderna via mycket höga tomtpriser för de attraktiva lägena.

Ägandet
Att äga mark för oss utlänningar kan vara lite komplicerat. Det finns regler som begränsar vår rätt att äga fastigheter och i viss mån lägenheter. Som vanligt när myndigheterna sätter upp hinder finns det legala strukturer via bolag, bulvaner och tomträttskontrakt som kringgår problemen.
Det är vanligt att utlänningar skaffar hus genom att hyra marken på 30 år med en option på förlängning i upp till 60 år. Jag skulle emellertid inte våga köpa genom någon annan än en ansedd och seriös mäklare.
Det går också bra att hyra hus och lägenheter till hyggliga kostnader på tider från en månad till 10 år.

Uppehållstillstånd
Andra formalia är att det krävs visum om man vistas i Thailand mer än en månad. Detta brukar inte vara något problem. Man får visum för 90 dagar.
Många åker över någon gränsstation, får passet stämplat och förlänger på så sätt sin vistelse i landet. Är man över 50 år kan man få ett års uppehållstillstånd i taget om man visar att man har en svensk pension eller har 18.000 euro på ett thailändskt bankkonto.
Landet är relativt politiskt stabilt och det farligaste i mitt tycke är trafiken. Thailand är ett kungarike, som aldrig varit koloniserat. Mer än 90 procent av landets 60 miljoner innevånare är buddister.
Lönenivån för en arbetare ligger runt 130 euro per månad, där av det låga kostnadsläget.
Båda länderna har mycket vacker natur men Andalusiens promenadvägar, vackra bergsturer och små vita byar med sina trivsamma uteserveringar är svåra att överträffa.
Det jag saknade mest i jämförelse med Spanien var lite svalare väder mera lämpat för utomhusaktiviteter och golf.


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255