Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Online/Offline - Digitalisering på gott och ont.

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Online/Offline - Digitalisering på gott och ont.

2015-12-10

Hur kommunicerar vi med varandra idag? Olika människor och olika generationer ser på kommunikation och (sociala) medier på olika sätt, men larmrapporter om det alltmer digitaliserade och uppkopplade samhället publiceras var och varannan dag.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Hanna Willix, Leg. Psykolog
e-post: [email protected]
LinkedIn: Hanna Willix
+46 70 356 86 15
+34 684 363 922


Stjäl våra datorer och telefoner tid och uppmärksamhet från annat som är viktigt? Är det så alarmerande som många tycks tro, eller har olika saker genom tiderna alltid pockat på vår uppmärksamhet? Kommer man i framtiden att säga ”men HUR kunde de tillåta mobiltelefoner medan de körde bil?!”, liknande hur vi i alltfler delar av världen idag resonerar kring exempelvis rökning på allmän plats? Eller kommer man framöver istället att hylla vår tids snabba teknikutveckling?

Nästa fråga blir naturligtvis hur vi påverkas av att ständigt vara uppkopplade och tillgängliga. För mycket länge sedan styrdes våra arbetsdagar av tillgången på dagsljus. Detta är ju som vi känner till sedan länge ett icke-problem, i och med bland annat uppfinningar som elektricitet. Idag styrs våra arbetsdagar istället allt mer av uppkoppling. En uppkoppling som, liksom elektriciteten, är tillgänglig för oss 24 timmar om dygnet, oavsett tidpunkt, väderlek, mående eller plats i världen. En globaliserad värld bidrar dessutom till att många har arbets- och affärskontakter med personer i andra tidszoner. Behöver vi kanske lära oss att stänga av och säga stopp på ett annat sätt än tidigare? Förut kunde vi inte arbeta efter mörkrets inbrott. Hur förmedlar vi idag att vi har egna behov, oavsett hur länge vi rent praktiskt skulle kunna arbeta?

Många har idag problem med koncentration, sömnstörningar, känslig mage och liknande symtom. Man kan givetvis resonera kring orsakerna till detta, och som mer regel än undantag gäller förstås att orsakerna är individbundna och unika, men en teori är att det åtminstone till viss del kan handla om symtom relaterade till stress och för lite tid för återhämtning och reflektion.

Vad kommer det då sig att våra smarta telefoner och annan elektronik lockar så? Det tycks väldigt lätt för oss människor att fastna i denna typ av ”beroende”. Artikeln i förra numret handlade om drivkrafter och belöningar, som bakgrund till vissa typer av uppskjutnings-beteenden. Liknande teorier kan appliceras här – vi får givetvis ut någonting av att använda våra mobiler, plattor och konton i sociala medier. Annars hade vi inte gjort det. En av människans starkaste drivkrafter är nyfikenhet. Nyfikenheten har i många lägen drivit oss framåt genom evolutionen. En annan är bekräftelse, från människor i vår omgivning. Även detta en stark social drivkraft, bekräftelse på att vi duger, är okej och fortsatt inkluderade i ”flocken”. En ren förutsättning för fortsatt liv om vi frågar de äldre strukturerna i våra hjärnor. Det är inte särskilt långsökt att tänka sig en kraftfull kombination när vi i ett och samma föremål slår ihop dessa två drivkrafter. Vi kan med hjälp av mobiltelefonen både stilla vår nyfikenhet på omvärlden och våra medmänniskor, och samtidigt bekräfta oss själva – hela tiden. Det finns (nästan) inget slut, så länge det finns wifi. Vissa studier har till och med kunnat visa att vi i extremfall kan bli lika beroende av våra mobiltelefoner som av alkohol eller nikotin, med symtom som hög puls och ångest som följd om vi berövas dem. Vissa forskare talar till och med om en form av fobi för att förlora sin telefon.

Borde vi då bli mer restriktiva i användningen av dessa föremål..? Borde vi sluta? Nej, självklart för dagens elektronik med sig en otrolig massa fördelar också. Vi har knappast tidigare varit så nära hela världen som nu, haft möjlighet till så många kontakter som vi har idag. Frågan är kanske snarare om våra hjärnor är redo för det? Var det meningen att vi skulle ha koll på hela världen, eller är vi i grunden egentligen programmerade för att bo, leva och verka i mindre grupper och sammanhang? Möjligen behöver vi lära oss nya sätt att förhålla oss till den enorma mängd information som numera finns tillgänglig för oss, direkt i våra händer, tjugofyra timmar om dygnet. Och fundera över om tekniken är ett bidrag till kommunikationen, eller i vissa fall en fälla för den.

Mer om detta i nästa nummer!


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255