Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Advokatspalten: Vad händer om jag tar mitt barn med mig och flyr?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Advokatspalten: Vad händer om jag tar mitt barn med mig och flyr?

2015-10-12

För ett par år sedan flyttade jag till Spanien för att läsa en utbildning. När jag var färdig hittade jag ett bra jobb och en snygg latino. Så småningom kom vi att gifta oss och vi fick en son som idag är tre år. Vår relation är inte alls som den varit tidigare. Situationen känns ohållbar och jag funderar på att fly hem Sverige. Är det bara att jag tar sonen med mig på flyget till Sverige?


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Jonas Nordgren, Biträdande jurist vid Advokatfirman Göran Rise

Om du, utan medgivande från den andre föräldern (vårdnadshavaren), reser till Sverige med sonen finns en risk att du gör dig skyldig till brott. Med tanke på att du skulle föra barnet till ett annat land kommer brottet förmodligen att bedömas som grovt.

Barnets förälder som är kvar i Spanien kan polisanmäla dig och de spanska myndigheterna kan utfärda en europeisk arresteringsorder. Den innebär att polisen i Sverige kommer att anhålla dig och skicka dig tillbaka till Spanien. Svensk myndighet gör detta utan att pröva frågan i sak. I praktiken innebär det att svenska myndigheter per automatik anhåller dig och skickar dig tillbaka till Spanien. Vad gäller ditt barn har en svensk myndighet enligt internationella konventioner ett ansvar för att återföra barnet till sitt hemland. Även om du till exempel skulle placera honom i god vård hos t.ex. dina föräldrar, ska svenska myndigheter alltjämt tillse att han ska åka tillbaka till Spanien.

Om du och din son skulle befinna er i en nödsituation där det föreligger ett konkret hot mot er kan bedömningen givetvis bli en annan. I sådant fall bör du omgående kontakta polis och även en advokat som kan hjälpa dig med familjerättslig rådgivning.

I ditt fall uppstår ett flertal juridiska frågor som skall lösas, bland annat gäller det äktenskapsskillnad, vårdnad, umgänge och underhåll till barn och makar. Generellt sett är det spansk domstol som är behörig att handlägga de här frågorna eftersom ni är bosatta i Spanien. Det blir en separat fråga att avgöra vilket lands lag som skall tillämpas på äktenskapsskillnaden och fördelningen av era tillgångar och skulder, underhåll till make och barn, etc. Förmodligen är det också spansk rätt som skall tillämpas på de här frågorna.

Om du och din make kommer överens är det spanska förfarandet relativt snabbt. Till skillnad från i Sverige skall alla frågor som rör bodelning, äktenskapets upphörande, underhåll mellan makar, vårdnaden om barn, underhåll till barn, umgänge med barn regleras i ett avtal, s.k. ”Convenio regulador”. Avtalet skall bekräftas inför domstolen som sedan stadfäster det i sin dom. När domen avkunnas vinner den laga kraft direkt och kan verkställas inom hela EU. Det innebär att du direkt kan registrera den i Folkbokföringsregistret i Sverige. Domen kan även omedelbart ligga till grund om du behöver rättslig hjälp med att kräva din make om han inte fullgör sin skyldighet att betala fastställt underhållsbidrag.

Oavsett hur du resonerar och bedömer din situation rekommenderar jag dig att kontakta en advokat för rådgivning utifrån förutsättningarna i ditt fall. Vi på Advokatfirman Göran Rise har erfarenhet av att handlägga den här typen av ärenden och kan representera dig i både spansk och svensk domstol.


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255