Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vin-besök i Málaga: Antigua Casa de Guardia fyller 175 år

Annons - Svenska magasinet
Börja ditt besök i Málaga på Alameda Principal 18

Börja ditt besök i Málaga på Alameda Principal 18

Vin-besök i Málaga: Antigua Casa de Guardia fyller 175 år

2015-06-24

Antigua Casa de Guardia är den mest autentiska och äkta vinbaren på hela Costa del Sol. Den har fått sitt namn efter Don José De Guardia som startade vinbaren 1840 när den först låg på calle Ollerías en bit från Teatro Cervantes. Men José var inte bara barägare. Han var en berömd vinmakare och kunglig hovleverantör till den spanska drottningen Isabel II med Moscatel-vinet Trasañejo Isabel II.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Året 1865 fick De Guardia av drottning Isabell II posten som civil guvernör i Segovia och verksamheten i Málaga övertogs av Don Enrique Navarro som klokt nog lät namnet på vinbaren vara kvar. Navarro utvecklade verksamheten tillsammans med José Ruiz Luque och dennes yngre bror Antonio. Vid den här tiden låg vinbaren på calle Atarazanas.
Under denna epok hade Antigua Casa de Guardia en av sina två storhetsperioder. Första perioden var fram till 1898 och den andra stora perioden var på 1970-talet när universitetsstuderande och språkstudenter började hitta hit.

1899 flyttade vinbaren till den plats där den ligger i våra dagar, Alameda Principal 18. Det var meningen att flytten bara skulle bli temporär men så blev det inte. Navarro hade inga arvingar och beslutade att lämna över företaget till bröderna Ruíz Luque. Det var då tilläggsnamnet ”antigua” kom till för att förtydliga att det var tal om den tidigare eller äldre Casa de Guardia.

1930 avlider José Ruiz Luque och brorsonen José Garijo Ruiz tar över. På grund av politiska motiv satt José Garijo i fängelse under inbördeskriget och företaget hamnade i händerna på en administrativ juridisk person. Affärerna gick vid tillfället dåligt.

På 1940-talet blev José Garijo frisläppt och bestämde sig för att bli vinmakare och gästgivare i stället för att bli advokat. Han öppnade en krog på calle Méndez Núñez och anlade vinodlingar i El Romerillo som ligger två kilometer från Olías på vägen till Comares i bergen bakom Málaga. Det var nu som Málagavinerna kom tillbaka i stor skala och Don José Garijo Ruiz blev en erkänd vinmakare.

Sedan 1997 drivs anläggningen av José Garijo Ruiz barn med Cayetano Garijo som direktör. Vinbaren erbjuder femton olika viner som är gjorda Moscatel de Alejandría och Pedro Ximénez, eller Pedro Jimén som en äkta málagueño säger. De mest efterfrågade är halvsöta Pajarete 1908 på Pedro Ximén och söta Pedrito. Pröva gärna det prisbelönta PX 1908, trasañejo, PX. Ifjol framställde man 40.000 flaskor Málaga-vin och man fakturerade för 200.000 euro.

Antigua Casa de Guardia har alltid varit en känd mötesplats i Málaga. När jag har gäster från Sverige börjar Málaga-turen alltid här. Kundkretsen har förändrats. Málaga-vinet var tidigare en mycket populär aperitif, en drink som intogs som aptitretare och serverades före maten. Den nya generationen har gått ifrån gamla traditioner. Numera utgörs 65 procent av gästerna på vinbaren av turister.
”Men målet är att vinna tillbaka allmänheten igen, vi vill hålla traditionen vid liv” säger den nuvarande direktören Cayetano Garijo.

Personalstyrkan är på femton personer och de vill locka tillbaka kunder på mellan 30 till 45 år. De som är över 45 år kommer hit, säger Garijo i en intervju i provinsens största dagstidning Diario SUR.


 
En gång i tiden kunglig hovleverantör till den spanska drottningen Isabel II.

En gång i tiden kunglig hovleverantör till den spanska drottningen Isabel II.

Äkta och genuin vinbar med ekfat längs väggarna

Äkta och genuin vinbar med ekfat längs väggarna

Gamla foton pryder baren

Gamla foton pryder baren


Vin och tapas i Málaga
Málaga betraktas numera som Spaniens tredje främsta kulturstad efter Madrid och Barcelona. Men Solkustens ”huvudstad” är inte bara museum och utställningar. Här äter du också gott.
I Gamla stan finns mängder av bra restauranger och tapas-barer. En tapas-runda i Gamla stan bjuder på härliga upplevelser. På svenskägda Citron på Plaza de Merced 10, nära Picassos födelsehem, hög mysfaktor med utmärkt mat. Även glutenfri.
Det finns också flera utmärkta vinbarer som Los Patios de Beatas på calle Beatas 43. Här kan du välja på 40 olika husets vin på glas. 
På Antigua Casa de Guardia finns 15 olika Málaga-viner

På Antigua Casa de Guardia finns 15 olika Málaga-viner


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255