Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hockey-VM och kommunalval

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hockey-VM och kommunalval

2015-06-09

Hockey-VM och kommunalval. Vilken månad det blev av maj. Och vilket val det blev. Och vilken fet-smäll Partido Popular (PP) gick på.


Skicka till en vän

Av Hans G

2,5 miljoner färre röster än vid förra valet!! Dom gick på pumpen i Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Malaga och Torremolinos Det var som om någon rört om med en pinne  en myrstack. Bara här i Mijas var det åtta olika partier som ställde upp. Fyra av dom kom in i fullmäktige.

För min egen del blev valet både på gott och ont. Ont därför att mitt parti, Mijas Gana, förlorade sin plats och vi blev utan representant. På gott därför att PP var valets stora förlorare. De två uppstickarna, Ciudadanos och Podemos, tog sig in överallt där de fanns på plats. Så nu är det slut på de egna majoriteternas period.

Inte ens i Madrid lyckades PP med att klara hem en egen majoritet. Det är bara några små kommuner här nere på kusten som lyckats med det konststycket. Och det är orter som till exempel Fuengirola, Benahavis och Estepona. Varken i Malaga eller Marbella kan dom två stora sitta tryggt. Inte ens vår uppfinningsrike borgmästare här i Mijas kan längre göra vad han vill. Om han över huvud taget lyckas med att klamra sig kvar.

Lika slut är det med två-partisystemet som spanjorerna tvingats leva med sedan 1976. Det är med det som med den norska papegojan: ”It is no more.” Att det bara finns ett fotbollslag värt namnet att hålla på, nämligen GAIS, kan man ju leva med, men att vara tvungen att rösta på det minst onda för att kunna påverka är inte OK. I själva systemet ligger med all säkerhet också roten till korruptionen.

Så nu äntligen fick man en chans att säga ifrån. Det behövs något nytt som kan blåsa bort den unkna, korrumperade luft som PSOE och PP har avdunstat genom åren. Och sade ifrån gjorde man. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att majoriteten av spanjorerna har fått nog av vräkningar och besparingar. Under ”ahoj med R framför” har Spanien utvecklats till ett av Europas minst jämlika samhällen. De redan rika har fått mer och de fattiga har blivit fattigare.

Det är inte en utveckling som är värdigt ett modernt samhälle, sedan får IMF, Europa-banken och Merkel säga vad dom vill. Nu ser jag med stor tillförsikt fram emot det stundande nationella valet. Vi stackars ”utlänningar” får ju inte vara med, men vi kan alltid hålla tummarna.

Begåvad med svensk TV som jag numera är har jag tillbringat en hel del tid med att titta på VM i ishockey. Ett tag trodde jag att Ryssland skulle vinna men som tur var blev det ju inte så. Men för att förebygga den eventuella chocken satte jag mig ner och gjorde en lista på ett antal orsaker till varför Ryssland inte skulle få vinna. Bara för att peppa mig själv. Se om ni håller med mig.

1.Putin är en osedvanligt otrevlig person. 2. Alla kvinnor jag känner tycker att de flesta ryssar är fula. 3. Dom har redan vunnit alldeles för mycket. 4. Stalin var en gangster. 5. Jeltsin var en full drulle. 6.Det finns inte tillräckligt många Krim-tatarer som spelar i landslaget. 7. Ingen kan sjunga nationalsången. 8. Putins kompis, Abramovich och alla dom andra tjuvarna i det gänget är skäl nog.

Att Sverige bara kom till kvartsfinal gjorde inte så mycket. Och Prag. Vilket ställe att spela VM på. Kanooon!

Nåväl, nu är det nya tider och det blåser nya vindar. Det skall bli intressant att se hur damerna och herrarna vid köttgrytorna skall snickra ihop nya, trovärdiga alternativ som kan regera i de olika kommunerna. För något lär det väl bli.
Saludos amigas/os.
Må väl och ta hand om er.
Och glöm inte att jag finns på [email protected] om ni skulle få tankar och ideer.


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255