Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hans G: Val igen

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hans G: Val igen

2015-05-13

Och så var det dags för val igen. Förra gången var det ju regionalval och där får ju vi stackars ”extranjeros” inte vara med. Men nu har vi chansen.


Skicka till en vän

Av Hans G
e-post: [email protected]


Nu är det kommunalval. Ett antal kommuner skall fyllas med folk som skall sitta där och häcka i fyra år. Men, det är klart, en viss nytta gör dom ju. Vår borgmästare här i Mijas, Angel Nozal, är rena fyndet. Hans uppfinnungsrikedom är imponerande. Bland annat har han lyckats med konststycket att få upp 600 blå blomkrukor med pelargonier på husväggarna runt om i ”pueblon”.Det har också blivit olagligt att inte håll sitt hus vitt. Är det skitigt bir det böter.

Krogar och barer får inte ha stolar med reklam på. Alla markiser skall vara beige-färgade och namnen skall vara i samma typografi. 15-20 män och kvinnor går runt i byn och städar dagarna i ända. Allt för att Mijas Pueblo skall bli en putte-nuttig by som lockar turister. Och turister kommer det. I massor. Inte minst svenskar. För några år sedan hörde man inte svenska här uppe. Den tiden är förbi. Nu kan man inte sitta och prata skit och skvallra på svenska längre. Eller på något annat språk heller för den delen. Swahili kanske men då är det enklare att hålla tyst.

Missförstå mig rätt. Jag tycker att det är trevligt att fler och fler, inte bara japaner, får uppleva hur fantastisk Mijas Pueblo är. Jag är visserligen ingen anhängare av PP men det kommer att bli svårt att få bort dem. Själv kommer jag givetvis, precis som ni, kära läsare, att lägga min röst på Alernativa Mijeña, som numera heter Mijas Gana och som bland annat står för miljövård och för att behålla byns traditioner och utseende.

Jag vet inte om ni har tänkt på det med Spanien är inte så väldigt mycket större än Sverige. Spanien är 506.000 kvadrat-kilometer stort, Sverige är 445.000. Spanien har visserligen 47 miljoner invånare mot Sveriges knappa 10 miljoner men det är inte den riktigt stora skillnaden.

Farför allt inte när det kommer till  så viktiga saker som kommunalval. I Sverge finns 290 kommuner, i Spanien 8,114 så kallade municipios. Av dem ligger 771 i Andalusien och 101 i Malaga-distriktet. Allt från Mijas närmre 86.000 invånare till den minsta, Atajate i bergen ovanför Malaga där det bara bor 142 personer. Men alla har borgmästare.

Kanske inte med 100.000 Euros om året i betalt som vår kompis i Mijas, men ändå. Det är som om vi hade haft en borgmästare för Masthugget i Göteborg, vilket i och för sig hade varit rättvist eftersom allt som är bra utom GAIS kommer därifrån.

”Hallå Kal. Hur gick de i valet?”
”Jordskredsseger, vett dö. Hur enkelt som helst. Jag bådade upp Ada, Beda, Osborn, Isidor, Gusten, Alfred och jag själv. Solklar majoritet.”
”Alfred, vem är det?”
”Min kusin från Brännö. Men han kom tillsammans med Beda så det var ingen som sa nåt.”

Så kan det nog låta lite varstans i byarna runt omkring. ”Röstar du på mej den här gången så röstar jag på dig nästa gång. Plus att jag bjuder på en pilsner.” Större mutor än så behövs nog inte bland alla småbyarna. Jag, menar det rör sig ju knappast om attraktiva ställen som till exempel Marbella där det ju finns gubbar som lägger upp en miljon casch för ett bygglov. Men nu har det ju kommit in en katt bland hermelinerna, Podemos. Skall bli intressant att se vad dom kan åstadkomma lokalt. Men, som sagt, glöm inte av att lägga din röst nu den 24:e.

PS
För övrigt kan konstateras att GAIS ligger på sexa efter 7 spelade och har öst in 4 mål. Det är grejer det.
Saludos amigas/os
Må väloch ta hand om er.


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255