Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – spansk polis gör sin läxa

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – spansk polis gör sin läxa

2015-05-13

Under årets första kvartal fyrdubblades antalet gripanden i Spanien av misstänkta jihadister och personer med ”farlig profil”. När det gäller kvantitet och kvalitet slår Spanien i år alla rekord i sin kamp mot extremister och jihadister.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Den spanska sektionen kontraterrorism placerar sig i spetsen bland västländer trots att lokaliseringen av jihadister blir allt svårare. Även om polisens arbete förstärks och bevakningen utökas så beskrivs radikaliseringen och rekryteringen av jihadister som allt mer farlig och svårbedömd.
Under årets hundra första dagar grep nationalpolisen, Guardia Civil och den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra på uppdrag av nationaldomstolen 38 misstänkta jihadister på spansk mark plus ytterligare två i utlandet. Det kan jämföras med 36 gripna under hela fjolåret, 20 gripna 2013 och åtta 2012.

Jag har tidigare berört att säkerhetstänket är påfallande högt i Spanien som är ett av Europas tre säkraste länder med betydligt lägre brottslighet än exempelvis Sverige. Spanien har 44,8 anmälda brott per tusen invånare som kan jämföras med Sveriges 146,7 anmälda brott per tusen invånare.

När det gäller gripna misstänkta jihadister i Sverige blir det mera ogripbart. Det finns nämligen inga officiella siffror på hur många eller om ens några har gripits. Trots att Sverige pekas ut som ett av de västländer som i förhållande till sin storlek varifrån flest har rest för att ansluta sig till IS.
För att få svar på hur många svenska medborgare som har rest för att ansluta sig till IS ställde jag frågan till Säkerhetspolisen (SÄPO). Fredrik Milder, pressekreterare, svarade mig:
”Ungefär 150 personer har rest från Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper sedan sommaren 2012. Det finns även obekräftade uppgifter om ytterligare hundra personer som kan ha rest”.

Däremot finns det inga officiella uppgifter på om någon har gripits i Sverige för rekrytering, samröre med IS, återvändare eller misstänkt terrorfinansiering. Via e-post skriver Fredrik Milder: ”Vi för ingen sifferstatistik på antalet som har gripits för rekrytering, viktigt att komma ihåg är att en stor del av radikaliseringen och rekryteringen sker genom sociala medier utan en tydlig ledarfigur. Vi har inga officiella uppgifter på antalet personer som är misstänkta för terrorfinansiering”.

Det går några dagar så nås jag av uttalanden från Syriens president Bashar al-Assad som hävdar att de farligaste IS-ledarna i Mellanöstern är skandinaver. Terrorexperten Hans Brun menar att uttalandet ska tas med en nypa salt. ”Det är omöjligt att avgöra och kan mycket väl vara sagt för att generera uppmärksamhet” säger Brun. Däremot är det fullt möjligt för skandinaver att göra karriär inom IS menar terrorexperten.

Vid SÄPO har man hållningen att en stor del av radikaliseringen och rekryteringen sker genom sociala medier utan en tydlig ledarfigur. I Spanien för polisen en ständig kontroll över de sociala medierna.
Av de som gripits i Spanien har majoriteten sysslat med rekrytering och radikaliseringen av personer med slutresa IS. Åter andra har planerat attentat i stil med det som inträffade i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo.

I Barcelona upplöste polisen en terrorcell som planerade kidnappning och halshuggning som skulle filmas för att sedan publiceras på sociala medier. I propagandasyfte för att visa att heligt krig har kommit till Spanien. Terrorcellen planerade attentat mot en judisk bokhandel. Terrorcellen hade fått kunskap att tillverka bomber genom att läsa anarkistisk litteratur som boken ”Libro de cocina del anarquista”. En av gruppens medlemmar har haft kontakt med en känd nynazist med målet att attackera synagogor och en judisk bokhandel.

Profilen över en misstänkt jihadist har förändrats och hit hör nu även minderåriga och unga kvinnor som lockas till Syrien som sexslavar. Det som chockat Spanien är mammor i en framväxande jihadist-rörelse. Domaren Pablo Ruz beslutade att häkta en kvinna som ingick i klanen Atanji vars 17-åriga tvillingpojkar skulle resa till Syrien för att dö som martyrer som storebror har gjort. Eller den marockanska kvinnan Samira Yerou som på uppdrag av Spaniens nationaldomstol greps med sin treåriga son som hade lärt sig att säga: ”Jag vill resa för att skära av halsen”.

Eller Assia Ahmed som reste från den spanska enklaven Ceuta för att föda barn åt jihadist-krigaren Abu Tasmin el Magrebí, ”Kokito Castillejos”, ökänd för att ha poserat på bild med fem avhuggna huvuden. Hemgiften betalades med ett bälte med sprängämnen. I mars föddes deras gemensamma barn och propagandabilden spreds på sociala nätverk. På kvinnans Facebook-profil strömmade gratulationerna in.

Hur tänker dessa kvinnor, undrar vi. Hur har dessa mammor kunnat bli så radikaliserade och indoktrinerade? Till radiokanalen Catalunya Radio sa inrikesminister Jorge Fernández Días att av Spaniens 1.264 moskéer är det 98 som förkunnar en mer radikal form av islam. De är bokstavstroende salafister, vill införa sharialagstiftning, och 50 av dessa moskéer ligger i Katalonien.

Ännu har jag inte hört någon imam kontakta polisen för att anmäla någon misstänkt radikal medlem i sina led. Är det ingen som ser eller hör någonting?

Men spansk polis gör sin läxa.


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255