Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Anna och Lennart har sinne för konst

Annons - Svenska magasinet
Lennart fick bli den typiske turisten som kommer till Estepona med koffert och karta i hand

Lennart fick bli den typiske turisten som kommer till Estepona med koffert och karta i hand

Anna och Lennart har sinne för konst

2006-03-30

När den kände skulptören Joaquin Aguilera Diaz fick uppdraget från Estepona kommun att göra ett monument av en typisk turist fick svenske Esteponabon Lennart Lomander sitta modell


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vet du någon som ser ut som en turist, frågade skulptören några bekanta till Lennart.
-Han menade att jag var något som kunde kopieras eller förbättras…, säger Lennart Lomander när Svenska Magasinet förevigar honom sittande vid statyn utanför Esteponas postkontor på strandpromenaden.
Sagt och gjort, Lennart fick föreställa den typiske turisten som kommer till Estepona med koffert och karta i hand. Nu för tiden sitter han dygnet runt på Esteponas fina och mysiga paseo.

Fler turister
Även om den berömde Esteponaskulptören Joaquin Aguilera Diaz tycker att Lennart Lomander har det rätta turistutseendet är svensken ingen charterturist. Lennart har varit bosatt i Spanien i över 30 år. Jobbade tidigare för Sandvik i Madrid och var med i Handelskammaren. Så han har gjort en hel del medan många andra druckit sangria…
-Estepona har väl aldrig varit någon turistmetropol men det kommer allt fler turister. Estepona visar upp sig på fler turistmässor speciellt vid FITUR-mässan i Madrid, säger Lennart.

Småstadsmiljö
Lennart och hustrun Anna bor i urbanisation Arena Beach strax väster om Estepona. Av trettio villor är endast tre året runt bostäder. Lennart och Anna bor i en av de tre.
-Vi trivs verkligen i Estepona som har en mysig småstadsmiljö. Här finns fortfarande slaktare med egna butiker, små bagerier och flera trevliga små torg som skapar sin atmosfär, analyserar Anna som för ett tag sedan fick andrapriset vid en stor känd konstnärstävling på Gibraltar.

Målarkurs
Anna Lomander är med i ICE, International Club of Estepona, som består av flest brittiska medlemmar. Här finns också den berömde konstnären John Wright som har målarkurs varje fredag.
-Efter pensioneringen blev det lite långtråkigt så jag bestämde mig för att hoppa på en kurs och börja måla, säger Anna.
Det var för tre år sedan. Hon fick lära sig att behärska penseln och skaffade sig kunskap om färger. Hon fick tips om den stora konstnärsutställningen i John Mackintosh Hall på Gibraltar som kulturdepartementet i den brittiska enklaven står bakom. I vintras arrangerades den för 33:e gången med 124 olika konstnärer från Spanien, Storbritannien, Marocko och Hong Kong.

1.500 pund
Bland utställarna var det endast två nordbor, förutom Anna även finlandssvenskan Karen Grunn. Anna Lomander som har målat endast i tre år fick andrapriset ”Gustavo Bacarisas”, efter en känd Gibraltarkonstnär. Dessutom fick hon en prischeck på 1.500 pund.
Härnäst väntar Málaga då residenta utställare på Solkusten arrangerar sin egen utställning i månadsskiftet augusti/september på Museo Arte Contemporaneo under namnet Provincial Painters.
-En fantastisk rolig framgång efter bara tre år, kommenterar Anna Lomander sitt andrapris hon fick med sin landskapsmålning.

Blondin
Anna hittar sin inspiration i sand, hon blandar nämligen sand i färgen så att färgen blir en aning grynig. Landskap giller henne varmast om hjärtat, hon utgår gärna från ett fotografi men sedan målar hon på sitt eget sätt.
-Det är färgen som lockar mig, säger Anna Lomander övertygande.
Till slut, när jag senare återvänder till paseon och statyn framåt eftermiddagen har en snygg blondin hoppat upp i knäet på ”Lennart” och låter sig fotograferas. Jag undrar hur många som den svenske Esteponabon har haft i sitt knä sedan juli ifjol då ”Homenaje al turista” invigdes…Anna Lomander fick andrapriset vid en stor konstutställning i John Mackintosh Hall på Gibraltar

Anna Lomander fick andrapriset vid en stor konstutställning i John Mackintosh Hall på Gibraltar


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255