Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Feliz Navidad - spanska jultraditioner

Annons - Svenska magasinet

Feliz Navidad - spanska jultraditioner

2014-12-11

Julen är här igen, en speciell tid för familjen och som firas i praktiskt taget hela världen. Men har julen blivit ett kommersiellt spektakel? Det spenderas miljoner på mat, vin och presenter, så otroligt mycket mer än under normala arbetsveckor.


Version för utskrift Skicka till en vän

Berättar vi för våra barn om betydelsen av denna högtid eller vad tror de flesta av oss om den mytomspunna historien och dess medverkande. Kanske vi bör förena våra familjer och vänner och fira just för att vi kan. Den religiösa predikan att ge till andra borde vara mer förekommande denna tid på året överallt.

Men låt oss nu inte älta om varför och därför, låt oss fokusera på vad vi äter och dricker och hur vi firar. Våra värdar, de underbara spanjorerna, de älskar livet, familjen och sina vänner. De firar sin jul, liksom de flesta nordeuropéer, den 24 på julafton, “Noche Buena”. Detta är en tid på året när man reser hem och förenar sig med familjen, ofta från andra delar av Spanien och utlandet. Bordet dukas med många olika skaldjur, lammlägg och spädgris som långsamt stekts i ugnen.

Till detta serveras sallader, potatisrätter och kanske en stor ugnsbakad fisk, “Dorada” eller “Pargo”. Tryffelspäckad kalkon serverades ofta förr hos de mer välbärgade. Mängder av sötsaker äts, “dulces, turrones, roscos” tillsammans med goda viner att skölja ner med.

Förr gick man senare ut på gator och torg med musik och dans. Ordspråket säger “Esta noche es una Noche Buena. Y no es noche de dormir”. I denna del av Spanien är God Jul, “Feliz Navidad”, i Katalonien “Bon Nadal” och i Galicien “Bo Nadal”. Nyår firas ganska lika över hela världen även om spanjorerna startar senare och stannar ute till tidiga morgonen. Efter en festmåltid i hemmet eller på restaurang, samlas man vid midnatt på kyrktorget ofta och inväntar de 12 klockslagen till vilka man äter 12 stycken lyckobringande druvor.

Andra europeiska vänner här i Spanien är britterna. För dem är julafton en lugn dag som spenderas hemma. Juldagen är den dag då familj och vänner samlas för en festmåltid, hemma eller på restaurang. Gås var tidigare det mest populära köttet vid juletid. Numera serveras oftast, vare sig man stannar hemma eller går ut; en soppa, rökt lax och skaldjur följt av ugnsgrillad kalkon eller stek. Kalkon är späckad med en kastanjemassa och serveras med speciella små korvar inlindade i bacon, en krämig sås gjord på  brödsmulor (låter konstigt men smakar fantastiskt) och tranbärssås. Massor av färska, kokta grönsaker, speciellt brysselkål vare sig man tycker om dem eller inte, och krispig ugnspotatis. Desserten är en traditionell julpudding, gjord av olika torkade frukter och nötter som marinerats i brandy, rom eller portvin.

Den serveras varm med konjaksgrädde, konjakssmör eller tjock vispgrädde. Det avslutas med “mince pies”, igen torkad frukt med kryddor i smördegsform. Sherry och portvin konsumeras i mängder under helgerna, det var just britterna som upptäckte dessa typer av vin. Många bodegor i Jerez och Porto var
brittiska och har fortfarande brittiska namn. Sherry dricks före maten och portvin efteråt.

Denna omfattande meny gör att britterna ofta väljer att gå ut på juldagen och de flesta restauranger som serverar jullunch är fullbokade på juldagen. Detta gäller även för nyårsfirandet. God mat och dryck, livemusik, dans och härlig partyatmosfär vill man ha och många ställen är fullbokade långt i förväg.

Till sist vill jag att ni tänker på grannar, vänner och bekanta som kanske är ensamma under helgerna. Titta in till dom och se till att de mår bra, ta något att dricka ihop och sprid god vilja till alla. Jag önskar alla läsare hälsa och glädje år 2015.

Skrivet av Garry Waite, rutinerad restauratör i Nueva Andalucia, på Nueva Campana (Trip Advisor Certificate of Excellence 2014) och Funky Tapas, båda i La Campana. www.nuevacampana.com, www.funkytapas.com Tel 629 273 765
 
Av Madeleine Öberg

Roscos är en spansk julfavorit. Monda är berömt för sina roscos och 
man åker från hela Andalusien för att köpa bakverken innan jul. Bageriet här tillverkar över 1 miljon roscos varje höst och de går att köpa i supermercadon en liten bit från kyrktorget.

Den traditionella roscon har smak av mandel och Malagavin men här finns många olika smaker bl a choklad. Vi svenskar kan tycka att roscon är lite torr men de passar utmärkt med kaffe och te eller varför inte till glöggen. 
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255