Som utlänning i Spanien är det inte alltid lätt att förstå vilka regler och lagar som gäller. Man skall också komma ihåg att varje kommun delvis kan ändra på reglerna. Marbella kommun, hälsovårdsnämnden, har föreskrivit följande regler: Djurhållning och registrering av sällskapsdjur
Ägaren är skyldig att registrera sitt djur hos stadshuset inom 3 månader från födsel eller inom 1 månad från inköp eller adoption. Djuret måste märkas med microchip.

Licenskrav för potentiellt farliga hundar
Ägare av en farlig hundras, kamphund, skall vara över 18 år, inneha ett rent certifikat från brottregistret, inneha fysiskt och psykiskt lämplighetsintyg, inneha ansvarsförsäkring som garanterar min. 175.000 euro och vara registrerad i stadshuset.

Köp och försäljning av djur
Ägaren är skyldig att registrera ägarbyte på microchipet hos veterinären. Om djur försvinner eller dör skall detta anmälas inom 1 månad. Identifiering av hundar, katter, tamiller och hästar, de skall alla vara märkta med microchip.

Förflyttning av djur
Djur på allmän plats skall kunna identifieras via microchip.
De skall vara tillsammans med sin ägare eller skötare och ledas i koppel eller sele.
Hundar som väger över 20 kg och hundar med en aggressiv karaktär måste ha munkorg.
Det är endast tillåtet att släppa lös hunden i särskilda hundparker och hundstränder. Hundar är inte tillåtna i lekparker för barn.
Farliga hundraser skall alltid ha munkorg och kopplet får inte vara längre än 2 m.
Ägare av farliga hundraser måste alltid ha med sig sin licens och registreringsbevis från stadshuset.

Annons

Av Nazli Pointer Veterinary Clinic
Tel 952 804 165 info@pointerclinic.com
Du hittar kliniken vid Rio El Padron,
strax öster om Estepona och nära ridskolan.
Vi pratar svenska!