Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Bilbao från industristad till trendstad

Annons - Svenska magasinet
I Bilbao växlar husfasaderna med en smakfull blandning av olika stilar som exempelvis nordspansk och klassisk

I Bilbao växlar husfasaderna med en smakfull blandning av olika stilar som exempelvis nordspansk och klassisk

Bilbao från industristad till trendstad

0000-00-00 00:00:00

Bilbao håller på att ta över rollen från Barcelona som Spaniens trendigaste stad. Där händer det mycket, inte bara runt Guggenheim-museet med sitt symbolvärde som en kulturhistorisk händelse, utan på alla kulturplan inom mat, opera, teater, musik, festivaler, biltävlingar och utställningar. Här samlas kultureliten i ett pulserande eldorado


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Bill Wiberg

På de ledande platserna hittar vi förstås den gastronomiska delen, från Baskien kommer många av Spaniens mest kända kockar. I Bilbao finns över 40 kända restauranger att välja på.
Vid varje veckoslut samlas människor runt barer och restauranger. Om du inte har varit här, är det svårt att tänka sig hur folkligt utelivet i Bilbao är. Från tidigt på kvällen myllrar det av folk på gatorna i centrala Bilbao, alla står med ett glas i handen och pratar med varandra.
Barlivet är livligt och det är sed att ta med sig pintxos (baskiska för tapas) och dryck ut på gatan, där konversationen ständigt är i full gång. Människor i Bilbao är öppna och nyfikna och talar gärna med andra, som de inte känner. Om du frågar någon om vägen kan de utlösa ett samtal som kan ta sin tid.
Vid besöket i Bilbaos äldre stadskärna ”el casco viejo de Bilbao” hittar du en imponerande gotisk katedral. Där är också bar- och restauranglivet lite hetare med en högre puls än övriga staden.

Flerspråkig region
Bilbao ligger i Baskien. Baskien har delar i Spanien och även i södra Frankrike.
I Spanien är det tre baskiska provinser. Två av dessa har olika namn beroende på var man befinner sig, Gipuzcoa, Alava (Araba) och Vizcaya (Bizkaia).
I Bilbao används även det inhemska baskiska språket, som talas brett i Baskien och heter euskera eller euskara, ett av de erkända språken i Spanien. När du som skandinav lyssnar till språket påminner det mycket om finska.
På spanska heter Baskien ”El Pais Vasco” (Det baskiska landet), Las Vascongadas eller Euskadi, vilket är regionens officiella baskiska namn. Den franska delen av Baskien heter Iparralde.

Den gröna staden
Bilbao är byggt runt floden och grundades 15 juni år 1300, då Don Diego López de Haro intog staden. Kärnan är inte större än att du kan ta dig till fots. Stadskärnan omfattar cirka 400.000 invånare av en miljon invånare med förorter. Tunnelbana, pendeltåg, spårvagn och buss gör staden med förorter mycket tillgänglig.
Med tunnelbanan tar du dig lätt och snabbt ner till Atlantkustens med 252 km badstränder, där du har Europas bästa surfvågor. Med bil finner du fantastiska vindlande väger utmed Atlantkusten.
Branta gröna kullar, berg, stupande klippor ger en naturupplevelse utöver det vanliga med en hisnande känsla bara vid åsynen av detta fantastiska landskap. Denna naturkänsla som gränsar till Bilbao på alla sidor, ger en upplyftande känsla när du betraktar Bilbao eller åker där. Det är därför Bilbao kallas Den gröna staden.
Även inne i staden är det lätt att finna parker med härlig grönska. Bilbao har även modena fontäner, en av dem påminner om ett fyrverkeri med växlade strålar när det är belyst med olika färger på kvällen.

Smakfull arkitektisk stilblandning
I Bilbao växlar husfasaderna med en smakfull blandning av olika stilar som exempelvis nordspansk och klassisk. Även kombinationer av gammalt och nytt, där man behåller äldre fasader och bygger nya funktionella hus innanför den stilfulla gamla fasaden. Hus med bländande utsmyckade stenfasader och balkonger med gjutjärnsdekorerade balkongräcken finner du överallt.
För arkitektintresserade och studenter är det ett måsta att besöka Bilbao. Där har man lyckats med konststycket att äta kakan och samtidigt behålla den.

Sagolik utsikt
Ett bra sett att betrakta staden det är att ta tunnelbanan till Areeat. Därifrån är det en kort promenad till värdens äldsta bro i sitt slag Puente Colgante. Den ser mer ut som en färja som hänger i vajrar. Där kan du åka över till andra sidan floden, både som fotgängare eller som bilist. Det är även möjligt att ta hiss upp i en av pelarna och vandra på hög höjd med en sagolik utsikt över staden.
På andra sidan i förorten Portugaalete kan du ta pendeltåg in till Ametzola. Gå upp från färdriktningen och då kommer du upp till en osannolik entré till pendeltåget. Härifrån har du även en fin utsikt över staden och promenaden ned till stadskärnan är kort.
Glöm inte att ta tid på dig, besök många barer på vägen, ät några pintxos och prova baskiska vita vinet Txakoli eller ett glas inhemskt cider,som har en dragning mot cava men inte lika bubbligt.

Färska varor av högsta kvalitet
Köket här är enormt varierat och innehåller allt, från fisk och skaldjur till kött, fågel, vilt till svamp och grönsaker. Det är svårt att säga vilka rätter som är de typiska, men havets läckerheter är troligen vanligast i Bilbao, tillsammans med lokalt odlade grönsakerna.
Det är alltid lätt att återta ämnet mat, när du skall beskriva Bilbao. Att äta och dricka gott i Bilbao är inte det minsta svårt. Det är svårare att inte äta och dricka för mycket. Baskien anses i dag vara en högborg för finsmakare. Såserna är av världsklass.
Många platser kallas för landets köksträdgård så även Bilbao. Odlingar i och runt Bilbaos kullar, där klimatet är det bästa för växtligheten, bidrar givetvis till det kända Bilbaoköket.

Kummel, hummer, ål
Även om industristaden Bilbao bleknar i jämförelse med kulturdelen, är Bilbao fortfarande betydelsefull för spansk industri.
Fisket är en viktig del av stadens ekonomi, även här sammanlänkas köket med handeln.
I förorterna nere vid havet Santurtzi köper restauranger och hushållen sin fisk direkt av fiskarna. I förorten Portugalete finns en fiskmarknad, som är en central punkt för fiskenäringen.

Populära sporter

På floden i Bilbao pågår vattensporter som rodd, segling och paddling. I förorten Santurtzi hittar du roddarna. Klubben där har alla sorters roddbåtar i mängd. Det är en överväldigande känsla att se alla roddare gå ut på söndagsmorgonen för träningspass på floden.
Seglarna har sin hamn på andra sidan floden i Las Arenas, där segelinstruktörerna visar sina elever hur de snabbast kommer fram med segelbåten. Utanför Segelklubben pågår ständigt rullskridskoåkning på en tre kilometer lång strandpromenad.


Att åka till Bilbao
Bilbao är en unik stad med många sevärdheter och en kultur som står över det mesta, väl värd ett besök. Det kan jag verkligen besanna, jag är bara helt överväldigad av det fascinerande Baskien och den vackra, gröna staden Bilbao.
Tåg, RENFE: Málaga-Bilbao, avgång klockan 21, i Bilbao kl 11 dagen därpå. Från 45 euro enkel. Sovhytt dubbel från 93 euro.
Flyg: Málaga - Bilbao via Madrid ca: 183 € enkel
Boende: Hotel från 50 € för ett dubbelrum
Hostal från 35 € för ett dubbelrumBilbao håller på att ta över rollen från Barcelona som Spaniens trendigaste stad

Bilbao håller på att ta över rollen från Barcelona som Spaniens trendigaste stad


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255