Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Förebygg och lindra artros hos din hund!

Annons - Svenska magasinet

Förebygg och lindra artros hos din hund!

2014-09-11

Hundartros är en lika vanlig som plågsam sjukdom. Men du kan göra mycket för att lindra din hunds besvär. Artros går dessutom att förebygga. Artros är det vanligaste ledproblemet hos hundar.


Version för utskrift Skicka till en vän

Sjukdomen förändrar vardagen inte bara för hunden utan för hela omgivningen, som nu har en mer eller mindre handikappad individ att ta hänsyn till. Framför allt något äldre hundar drabbas, och man skulle kunna beskriva artros som en följdsjukdom. Själva artrosen är en kronisk inflammation som i grunden oftast beror på att brosket i leden skadats. Skälet till det kan vara olika saker.

Det man kan säga om onormala leder är att de är medfödda, vilket i sig inte betyder att hunden föds sjuk. Den föds däremot med en ökad risk att utveckla ledproblem. Men också hundar som föds med perfekta leder kan drabbas av ledskador som orsakar artros.

En fraktur eller annan skada efter en smäll eller ett fall, ett sticksår eller en infektion kan skada ursprungligt normala leder. Att ständigt bära på extravikt ger en ökad belastning som är skadlig för lederna. Dessutom är det viktigt att hålla hunden i god fysisk form. Välutvecklade muskler stabiliserar och stöder runt lederna.

Artros utvecklas alltså av en skada på leden, som kroppen försöker läka. Den bygger på med benceller för att kompensera ett ojämnt tryck i leden. Men det är ett bygge som är dömt att misslyckas. Blodflödet ökar i orådet och en armé av bland annat vita blodkroppar dirigeras dit för att ta hand om skadan.

Problemet är att det gör ont och att immunförsvaret tar på sig en omöjlig uppgift. Eftersom kapitulation inte finns inprogrammerat så fortgår försvarsreaktionen utan att lyckas: Inflammationen blir kronisk.

Och det är då hunden kommer till oss, när den har fått ont i så hög grad att det märks i rörelser och beteende. Då kan processen ha pågått under lång tid. Beroende på vad undersökningen visar gör man en plan för att lindra smärta och dämpa inflammation. Operativa ingrepp görs ibland och då oftast med artroskopi, en metod som innebär att leden inte behöver öppnas helt. 

Både undersökning och ingrepp görs genom små hål. Den medicinska behandlingen mot smärta och inflammation kompletteras ofta med uppbyggande läkemedel för att stärka brosket och ledvätskan. Det kan vara medel som ges direkt i leden, men vissa kan också ges som kosttillskott eller specialfoder. En annan viktig del i behandlingen är rehabilitering.

Av Nazli Pointer Veterinary Clinic 
Tel 952 804 165 [email protected]
Du hittar kliniken vid Rio El Padron, 
strax öster om Estepona och nära ridskolan. 
Vi pratar svenska!
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255