Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Jihadism: ”Det största hotet mot Spanien”

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Jihadism: ”Det största hotet mot Spanien”

2014-09-10

Sedan ifjol står Spanien, Sverige och övriga Europa inför en ny jihadism. Ensamvargar på väg hem från Irak och Syrien. Ett hot som kan sammanfattas i två ord ”återvändande terrorister”. De som återvänder hem tar med sig jihad vare sig de återvänder till Marocko, Spanien, Sverige, Norge eller något annat europeiskt land.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Den 24 maj klev 29-årige Mehdi Nemmouche in på judiska museet i Bryssel och öppnade eld med sin kalasjnikov under 90 sekunder. Totalt avled fyra personer. Sex dagar senare greps mannen vid en järnvägsstation i Marseille. Utredningen har visat att han var hemvändare från inbördeskriget i Syrien.

Det är återvändare som Mehdi Nemmouche som Spaniens och Europas säkerhetstjänster fruktar mest av allt just nu; en krigshärdad, hjärntvättad, avtrubbad jihadveteran.
”På knappt två år har hela bilden förändrats. Och det är inte bara Afghanistan eller Pakistan. Situationen i Mali, Nigeria, Libyen och Irak men framför allt i Syrien har förvärrat situationen. Det har aldrig funnits så många jihadister i Europa och i Spanien som nu. Utan tvekan är detta det största hotet mot vår säkerhet”.

Uttalandet kom i somras från polisenheten UCIE (Unidad Central de Información Exterior) som är den del inom nationalpolisen som arbetar mot islamisk terrorism. Liknande uttalanden har gjorts av Guardia Civil, Försvarsmakten och underrättelsetjänsten CNI (Centro Nacional de Inteligencia).

Den spanska regeringen är på väg att sjösätta en ny nationell plan i kampen mot islamistisk terrorism. Det är Spaniens geografiska läge med närheten till Nordafrika och jihadisternas historiska anspråk på Al Andalus som gör Spanien till ett av de ”heta” målen när det gäller att rekrytera terrorister och utföra attentat.

Det som myndigheterna är rädda för skiljer sig jämfört med andra attentat som Mohamed Merah, en fransk-algerier som i mars 2012 dödade sju personer i franska Toulouse. Och vem minns inte de tjetjenska bröderna Tsarnáev och deras attack under Bostons maraton i april ifjol. Dessa hade inget med jihadism att göra.

Nu är det något större; rekryteringen samt indoktrinering och avtrubbning som sker på sociala nätverk och andra forum. Spansk polis tar detta på mycket stort allvar och har redan demonterat flera nätverk på kort tid, i Madrid, Ceuta och Melilla. Spansk polis samarbetar också med marockanska säkerhetsstyrkor som har gjort tillslag i Nador, Tetuán, Tánger och Fnidek (Castillejos).

Det har redan skett ett attentat mot judiska museet i Bryssel. Kan vi förvänta oss attentat i Spanien? ”Förr eller senare kan någon av dessa celler kopplade till jihad slå till. Det handlar om återvändande terrorister, ensamvargar, som har dragit nytta av den militära erfarenhet de skaffat sig i Syrien och Irak där de deltagit i väpnade aktioner men också utfört kidnappningar och mord på civila” säger spansk polis som arbetar mot jihadism.

Nätverket ”Sharia4Spain” ägnar sig inte bara åt att rekrytera frivilliga till konfliktområden. De missionerar också på nätet om att införa islamisk lag i Spanien och att genom jihad ska Al Andalus återuppstå. Om det behövs kandidater för att anfalla Spanien så saknas inte sådana.

I alla tider har människor lämnat sitt land för att slåss i andra länder som legosoldat. Till Spanien reste över 500 svenskar för att slåss som det hette ”mot Franco och fascisternas uppror”. Majoriteten omkring 340 var med i Sveriges kommunistiska parti (SKP), nuvarande Vänsterpartiet, eller ungdomsförbundet Svensk kommunistisk ungdom. Värvningskampanjen sköttes i Stockholm av en högt uppsatt kommunist som tog order av det Sovjetstyrda världsomspännande organet Komintern, Stalin och andra sovjetiska rådgivare.
Som främsta centrum för värvningen av de internationella brigaderna valde man Paris där de frivilliga organiserades av ledarna för det franska och italienska kommunistpartiet. Brigaderna skulle senare komma att förvrängas, delvis därför att man av propagandaskäl ville framhäva deras betydelse vilket ledde till att deras insatser överdrevs på ett orimligt sätt.

Hur såg Sverige på att svenskar drog till Spanien som legosoldater för att bygga en kommunistisk idealstat även om propagandan sa att de slogs mot ”Franco och fascisterna”? I februari 1937 lade den svenska socialdemokratiska regeringen med Per Albin Hansson i spetsen fram ett lagförslag som kriminaliserade värvning till Spanien av rädsla för terrordåd på hemmaplan.
Lagen klubbades igenom och började gälla en månad senare. Svenska pass gjordes ogiltiga vid resor till Spanien och det innebar fängelsestraff på sex månader för svenska medborgare som sökte sig till spanska inbördeskriget.

För jihadister såväl som de Spanienfrivilliga kommunisterna i Sverige handlar eller handlade det om idealistisk motiverad krigföring; i Spanien kommunism, i Syrien kalifat.

I våra dagar hyllas de Spanienfrivilliga för att de slogs mot Franco och fascismen, dels vid minnesmonumentet La Mano nära Slussen i Stockholm och dels på Masthuggs-torget i Göteborg. I verkligheten slogs de för kommunistdiktaturen. Senare rekryterades en del som agenter och hemliga uppgiftslämnare i Sverige åt DDR:s underrättelsetjänst Stasi. Som exempelvis Gösta Andersson, som var Stasichefen Ernst Wollwebers närmaste man i Sverige efter att återvänt från inbördeskriget i Spanien.

Uppgifterna på hur många utlänningar som är i Syrien och slåss går något isär. Enligt tillförlitliga källor vid spanska underrättelsetjänsten som samarbetar med andra länders underrättelsetjänster finns det cirka 11.000 utlänningar som krigar i Syrien. 2.000 av dessa kommer från Europa. Men siffrorna varierar beroende på tidpunkt.

Spanska underrättelsetjänsten CNI uppskattar att omkring 30 spanska medborgare majoriteten med marockanskt ursprung rekryterades per månad under fjolåret för att ansluta sig till Salafiströrelsen Islamiska staten (tidigare Islamiska staten i Irak och Levanten, Isil, även känd som Islamiska staten i Irak och Syrien, Isis. Levanten skall här tolkas som ett område som omfattar Syrien, Libanon, Israel, Jordanien, Cypern och södra Turkiet).

Antalet spanska medborgare som reste för att slåss mot Bagdadregimen steg till 40 personer i månaden fram till juni i år. Omkring 800 marockaner slåss i Syrien. Vi kan också räkna in medborgare från Norge och Sverige. Ungefär 50 norska medborgare har rest till Syrien och från Sverige rör det sig omkring 80 personer totalt vilket är en hög siffra med tanke på ländernas folkmängd.
Från Spanien beskrivs strömmen till Syrien som att den har avtagit. Spansk polis har arbetat enträget i att slå sönder och upptäcka celler i Spanien som rekryterar frivilliga till Syrien, Irak och Mali.

Enligt Spaniens underrättelsetjänst har flera jihadister blivit avskräckta då de fått information om inbördesstrider mot rebellgrupper som Jabhat alNusra då det från början har sagts att de skulle bekämpa Bagdadregimen med Bashar al Assad i spetsen. Andra jihadister har dödats och blivit offer varpå moralen har sjunkit.
Flera insatser har gjorts från spansk sida mot jihadistnätverk. Nyligen gjorde spansk polis ett tillslag mot en cell i Madrid. Två personer greps samtidigt som polisen kunde konstatera att nio hade hunnit resa till Syrien.

Rekryteringen fortsätter och fler reser till Syrien. Terroristexperter menar att mediebevakningen rapporterar om att jihadisterna lyckas i sin offensiv mot Bagdad. Detta sporrar och uppmuntrar andra till att ansluta.
Experter varnar för faran med dessa nätverk av rekrytering och indoktrinering och betonar behovet av ett batteri av åtgärder för att förhindra dessa processer för radikalisering.

Samtidigt har det kommit kritik från det muslimska samfundet i Spanien. De menar att tillslagen mot nätverken beskrivs som att dessa personer reser till Syrien på uppdrag av Koranen. Och att även minderåriga rekryteras och att utgången är säker död. Polisens insatser har ifrågasatts och kritiserats som ”ett försök att kriminalisera islam”.
Å andra sidan har spansk nationalpolis och Guardia Civil fått fram en profilbild över en person som rekryterar frivilliga till Syrien. I de flesta fall har dessa bara en grundläggande religiös utbildning som är tillräckligt för att lura personer som är sårbara och som känner sig marginaliserade eller utsatta i det västerländska samhället.
 
Det återvändande terroristen Mehdi Nemmouche dödade fyra personer i Bryssel

Det återvändande terroristen Mehdi Nemmouche dödade fyra personer i Bryssel

Svenska Magasinet i Spanien
Helt okej med sex utanför äktenskapet med flera islamistiska kämpar säger Muhammad Al-Arifi.

Helt okej med sex utanför äktenskapet med flera islamistiska kämpar säger Muhammad Al-Arifi.

Svenska Magasinet i Spanien
Mezquita de Abu Bakr ligger i Madrid

Mezquita de Abu Bakr ligger i Madrid


Karismatiskt ledarskap beskrivs som nyckeln i att dra till sig lärjungar som är villiga att ge sitt liv. Så var det med ”Brigada Al Andalus” som var det senaste nätverket som polisen krossade. Den karismatiske ledaren Lahcen Ikassrien kunde konsten att indoktrinera och komma med råd som skulle följas i det heliga kriget jihad. Han hade erfarenheten efter att ha besökt Afghanistan. Det var där han greps och fördes till fängelset i Guantanamo Bay. Han blev senare släppt, kom till Spanien och upprättade ett nätverk där frivilliga skulle rekryteras.
De kan liknas vid ”agenter” som har förmågan att attrahera och indoktrinera nya medlemmar. De kan vara erkända religiösa ledare i en islamisk gemenskap, lärare, vänner, familj eller arbetskamrater. Vissa har en relation som bygger på släktskap, vänskap eller grannskap.

Vilken profil har de som låter sig rekryteras? Det finns variationer men vissa är spanska medborgare som har konverterat. Dessa tar en stor risk eftersom de antar den mest radikala versionen av islam och måste samla på sig meriter för att bli accepterade. Åter andra är den andra eller tredje generationens muslimer. De två som nyligen greps i Madrid levde i det offentliga livet. En arbetade vid Myntverket och den andra i en frivilligorganisation.

Även kvinnor rekryteras. Underrättelsetjänsten är i beredskap då det finns tecken som tyder på att rekryteringen av kvinnor ökar. Vid gränspassagen Beni Enzar i den spanska enklaven Melilla greps den 2 augusti två spanska flickor, 14 och 19 år gamla. De var på väg till Syrien och Irak.
Det är högst osannolikt att de skulle ta till vapen. I stället skulle flickorna precis som tusentals andra kvinnor används för att tillgodose det sexuella behovet. Enligt ett uttalande från Muhammad Al-Arifi är det okej att ha sex utanför äktenskapet bara det sker med islamistiska kämpar i Syrien och Irak.

Forum på nätet och webbplatser har ersatt moskéer där frivilliga jihadister rekryteras. Det förekommer även vid Salafistmoskéer och konferenser som arrangeras i Spanien. Salafism är en av de mer radikala strömningarna inom islam som vill införa sharia till varje pris. Det var salafister som planerade och utförde terrorattentatet på Atocha-stationen i Madrid 11 mars 2004 då 191 personer omkom.
På senare år sker rekryteringen på nätet och i olika forum där idéer och metoder sprids. Nätet är säkrare jämfört med om en person går till en moské och riskerar bli upptäckt. Hemma, utan övervakning, kan en person vara ansluten till jihadist-forum under flera timmar utan att någon fattar misstankar. Detta går under benämningen ”passiv indoktrinering”.

En rapport från Real Instituto Elcano säger att av tio dömda personer för terrorbrott i Spanien mellan åren 1996 till 2012 hade sju radikaliserats via utbildningar i Spanien. En process som håller på i fyra eller fem år. 51,5 procent av dessa personer var mellan 16 till 25 år, eller 84,8 procent var upp till 30 år gamla. Alltså, jihadisternas radikaliseringsprocess börjar vanligtvis i ungdomen.
Historiska händelser fungerar som ”triggers” och gör att fler vill ansluta sig som kriget i Afghanistan efter den sovjetiska invasionen, inbördeskriget i Algeriet, militära insatser i Irak och Afghanistan eller konflikten Israel/Palestina.

Enligt det protokoll över jihadisternas radikaliseringsprocess som forskarna Carola García-Calvo och Fernando Reinares har utarbetat hämtas de flesta frivilliga från Algeriet, Pakistan, Marocko och Syrien. I Spanien kommer de flesta från Madrid (46,4%) följt av Katalonien (17,8%), Valencia (12,5%), Castilla y León, Andalusien och Ceuta.

Det var på platser som Centro Cultural Islámico, mezquitan eller moskén M-30, Mezquita de Abu Bakr och församlingen Tabligh i Madrid som polisen har gjort sina tillslag och där jihadister i Spanien har gripits. Men det handlar också om frisörer, kläd- eller livsmedelsbutiker, restauranger och callcenter framför allt i stadsdelen Lavapiés i Madrid där polisen gjorde tillslag hos ett 90-tal sympatisörer och företag.

Spaniens regeringen vill att denna typ av beteende ska kriminaliseras i händelse av att personen har uppnått en hög grad av radikalism. Problemet är att det är svårt att bevisa. Hur ska man bevisa att en person planerar en våldshandling? Dessutom har de flesta som rekryteras i Spanien flugit till Syrien med en mellanlandning i Turkiet men de har ännu inte begått något brott. Hur kan man förhindra deras resa? Frågorna är många kring hur myndigheterna ska kunna upprätta säkra skott.
Källor: Nyhetsbyrån EFE, dagstidningen ABC, Magasinet Neo, Världen i dag, Antony Beevor: Spanska inbördeskriget, Guardia Civil, Försvarsmakten, Underrättelsetjänsten CNI och Sharia4spain.

Spanien utsatt för terrorism
Spanien är ett land som har en lång historia av terrorism. Det är anledningen till att polisen tar terrorbrott på allvar. Det är också en orsak till varför poliser i regel blir pixlade i spanska medier.
I Sverige där gärningsmän skyddas genom pixlade bilder så gör Spanien tvärtom. Här skyddas de som har till uppgift att skydda medborgarna i landet. Många poliser lever under ständiga hot från kriminella terroristorganisationer.
Vänstergerillan ETA är den som vi känner bäst. Började sin väpnade kamp 1960 då en 22 månaders flicka vid namn Begoña Urroz omkom. Därefter följde ytterligare över 850 offer, de flesta poliser och militärer.
Enbart vänsterradikala Grapo, Frente Polisario och Kanarieöarnas beväpnade befrielseorganisationer FAG (Fuerzas Armadas Guanches) och DAC (Destacamentos Armados Canarios) mördade och kidnappade runt 300 spanjorer enbart under åren 1970 till 1980.

Så här skriver Sveriges Utrikesdepartement
Det ökande antalet terroristdåd och terrorhot världen över gör att alla resenärer bör vara uppmärksamma på risken att drabbas av terroristdåd skriver UD på sin webbplats om Terrorism och turism.
Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. UD uppmanar svenska resenärer i Europa att vara vaksamma och försiktiga, i synnerhet på offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, i butikscentra och på andra platser med större folksamlingar. Resenärer bör också hålla sig informerade om utvecklingen på vistelseorten och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.
Källa: UD
 
I stadsdelen Lavapiés i Madrid har polisen gjort flera tillslag mot misstänkta jihadister

I stadsdelen Lavapiés i Madrid har polisen gjort flera tillslag mot misstänkta jihadister


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255