Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hans G: Om jag ska vara ärlig

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hans G: Om jag ska vara ärlig

2014-05-14

Har ni tänkt på att det finns personer som är helt oförmögna att säga som saker och ting egentligen är. Ni vet, de där som alltid börjar med att säga ”Om jag skall vara ärlig.”


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Hans G

Vad betyder det? Att personen ifråga alltid ljuger eller att han för en gångs skull ska hålla sig till sanningen? Det är minst sagt underligt att någon måste påpeka att nu skall här minnsann talas sanning, nu skall jag säga som det är.

Sedan finns den andra typen. De som oftast inte har rent mjöl i påsen och uttrycker sig på ett sätt som gör att man inte fattar någonting. De som är bäst på det här är givetvis politiker. De går med all säkerhet på kurs i konsten att prata i en halvtimma utan att säga något. Som till exempel han Mariano ”ahoj med r framför”. Nu har han dessutom fått svårslagen konkurrens inom de egna leden. Skatteministern Cristobal Montero menr att spanjorerna inte fått det sämre de senaste åren utan bara ”upplever en reducerad inkomstökning”. Det är en skön omskrivning som givetvis alla som är utsatta tror blint på.

”Vad skönt, då har jag ju inte fått det sämre då, utan bara inte fullt så mycket bättre som i vanliga fall.”

Men det är inte bara PP-grabbarna som uttrycker sig minst sagt kryptiskt. Vår käre gamle skomakare, Señor Zapatero, vägrade ju i det längsta att över huvud taget ta ordet kris i sin mun. Han släppte istället den här klokheten. ”Kris, vad då kris? Det handlar bara om en avmattning i stegringstakten.” Det fordras sannerligen en alldeles speciell begåvning för att komma på en sådna makalös omskrivning av verkligheten.

Om han hade hetat Putin kanske man kunde förstå. Den mannen är ju uppfödd med Pravda och då är det inte enkelt att skilja på sant och osant. Så därför kan ju Putin utan att darra på manschetten förklara för sina kära landsmän, och resten av världen, att det bara är imperialistisk propaganda att Ryssland skulle ha något att göra med krisen i Ukraina. Och självklart tror alla på honom. Fattas bara.

Det är precis som med alla ”demokratiska” länder. När Kabila lyckats komma till makten i Kongo utropade han genast Demokratiska Republiken Congo med sig själv som envåldshärskare. Och inte är det något bråk där inte och visst har de demokratiska val, det hörs ju på namnet.

Armén i Kina heter Folkets Armè. Det var ju knappast de som sköt på folket när det drog ihop sig på Tiananmen Square. Folkets Armé skjuter ju inte på Folket, eller hur.

Men i en fullkomligt ohotad ledarposition när det kommer till bla-ha språk finns Nord-Korea. Där är det inte landet som är demokratiskt, vilket man ju hade anat, utan själva folket. Nord-Korea heter egentligen Det Demokratiska Folkets Koreanska Republik. Och för att ytterligare understryka allvaret har man följande valspråk: ”Den mäktiga och blomstrande nationen.” Inte ens Pravda kunde gjort det bättre. Inte svälter dom i Nord-Korea inte och demokratin är något i hästväg.

Apropå försköning av verkligheten så har vi PP, Partido Popular. Jag kan ju inte låta bli att ge dom en liten känga nu när jag har chansen. Popular betyder givetvis populär. Men det är mer intrikat än så. Det betyder också folklig, så det heter det Folkliga Partiet, det Enkla Partiet. Hur nu en man som han med platådojorna kan tro att någon på denna jord skulle kunna få det till att han, José Maria Aznar, är folklig och enkel. Det är ju som att förneka att Göran Persson var en gråsosse med betonghäck. Det är det väl ändå ingen som med trovärdighet kan att föra till torgs.

Nog om detta. Nu till mitt personliga trauma. Jag har precis inlett årets Golgata-vandring. Torsk 2-0 mot Husqvarna FF. Världens bästa fotbollslag åker till Småland och får på moppe. Det är så att man inte tror att det är sant. Men det är ju så med oss GAIS-älskare, vi är något så unikt som masochistiska optimister. Det är som han som ramlade ut från tolfte våning sa. När han passerade 8:e våningen sa han till sig själv: ” Det här går ju riktigt bra”. Men som sagt, vi Gaisare lever på hoppet och ger aldrig upp.

Må väl och ta hand om er.
Saludos amigas/os
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255