Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Med 380 arter är Solkusten ett fågelparadis

Annons - Svenska magasinet
Skedand (Foto: Lars Højbjerg)

Skedand (Foto: Lars Højbjerg)

Med 380 arter är Solkusten ett fågelparadis

2014-04-09

Sydspanien är ett fågelparadis vilket gör att provinsen Málaga satsar på ornitologisk turism. Fågelskådare lockas till Costa del Sol i allt större antal och anländer under hela året för att ”kryssa” och skåda provinsens 380 registrerade arter. Hela Spanien har 569 registrerade arter och med det utgör landet en huvuddestination för ”kryssarna”.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Foto Lars Højbjerg (bild 2, 3, 4, 9)


Spaniens mångfald av ekosystem och läget i Sydeuropa med närheten till Afrika gör landet till ett paradis för fågelskådaren. Det finns flera biotoper på Costa del Sol och Costa Tropical som bidrar till bredden. Lagunen Charca de Suárez vid Motril, bergskedjorna utmed kusten, jordbrukslandskapen, våtmarker som rio Guadalhorces flodmynning, uddar som El Faro vid Mijas Costa och Sotogrande på gränsen till Cádizprovinsen är bara några av guldkornen.

Det finns mer än så och då tänker jag på sjöarna vid Guadalteba norr om Málaga, lagunerna vid Campillos, bergskedjan vid Cañete la Real samt bergen vid Alcaparaín och Aguas liksom Tajo del Molino och skogsområdena vid Ortegícar har ett rikt fågelliv. Ronda-bergen som Sierra de las Nieves, Rio Grande och Grazalema är suveräna platser för att skåda fågel.
Det finns alltså många skäl till varför provinsstyrelsen i Málaga gör en storsatsning på den ornitologiska turismen. Trots massturism har kusten flera bevarade naturområdena. Kusten är också intressant från en annan synvinkel; migration. Flyttfåglar på väg mellan Afrika och Europa passerar södra Spanien.

Provinsen Málaga har ett brett utbud av olika livsmiljöer för fåglar vilket gör att det finns 380 olika arter registrerade. Här finns olika biotoper, ekosystem och naturtyper som kustremsan som fungerar som en ”bro” i kommunikationen nord-syd mellan Europa och Afrika för flyttfåglar.
”Det är en unik plats med många miljöer vilket skapar en potential för ornitologisk turism” säger Jacobo Florido vid provinsstyrelsens turistnämnd.
I provinsen finns några av de arter som beskrivs vara utrotningshotade. Det gäller hökörn, kungsörn, smutsgam och rödfalk. 

Vid kustremsan hittar vi sjöfåglar som skrattmås, medelhavstrut, svarthuvud mås, rödnäbbad trut, fisktärna, kentsk tärna och småtärna. En mycket fin plats att skåda fågel där myndigheterna har lagt ut gångdäck är flodmynningen río Guadalhorce. Du hittar den mellan flygplatsen och det gamla svenskkvarteret Sacaba Beach i västra utkanten av Málaga stad.
Området består av våtmarker och här hittar du gräsand, snatterand, vadare, kärrsnäppa, storspov, strandpipare och styltlöpare bland annat.

Även inne i städerna kan du se mycket fågel. Städer erbjuder inte bara tak (läs skugga) för fåglar utan är även häckningsplatser. Här finns mat, övernattningsplatser och fontäner som ger vatten under torra sommarmånader. Till kyrkor, palats, borgar eller större byggnader söker sig rödfalk, ladusvala, tornseglare och gråsparvar bland annat.
I stadsparker och utmed breda boulevarder, dammar, vattenreservoarer, fiske- och fritidshamnar ser du sjöfåglar som måsar och tärnor.

Ger du dig upp i bergen kan du se arter som biätare, större hackspett, svartmes, gärdsmyg, grönsiska, mindre korsnäbb och den vackra rödhaken. Du kan också få se kungsörn, dvärgörn, hökörn, brun glada, ormvråk, duvhök, sparvhök och min egen personliga favorit; ormörnen som käkar ormar och kräldjur som vi människor käkar spagetti...
Det finns även nattfåglar som kan vara svåra att upptäcka som berguv, tornuggla, kattuggla och minervauggla som finns i skogsbeklädda bergstrakter.
 
Steglits (Foto: Lars Højbjerg)

Steglits (Foto: Lars Højbjerg)

Styltlöpare (Foto: Lars Højbjerg)

Styltlöpare (Foto: Lars Højbjerg)

50.000 turister besöker Spanien varje år för att skåda fågel

50.000 turister besöker Spanien varje år för att skåda fågel

En ”kryssare” vid Fuente de Piedra norr om Málaga

En ”kryssare” vid Fuente de Piedra norr om Málaga

Vit stork vid Algeciras

Vit stork vid Algeciras

Titta riktigt noga och du upptäcker säkert en kentsk tärna

Titta riktigt noga och du upptäcker säkert en kentsk tärna

Kopparand (Foto: Lars Højbjerg)

Kopparand (Foto: Lars Højbjerg)

Översikt över rio Guadalhorces flodmynning

Översikt över rio Guadalhorces flodmynning

Utmärkta observatörsplatser vid rio Guadalhorce

Utmärkta observatörsplatser vid rio Guadalhorce

Svenska Magasinet i Spanien

Antalet fågelskådare ökar och i dagsläget finns det enbart i Europa tio miljoner människor som reser för att skåda fågel. Storbritannien, Nederländerna och Tyskland har flest ”fågel-resenärer” enligt uppgifter från Världsturistorganisationen, UNWTO.
Enligt statssekreteraren inom turism, Isabel Borrego, är det 50.000 turister från europeiska länder som besöker Spanien varje år för att skåda fågel. Flest kommer från Storbritannien. ”Fågel-resenären” har en medelstor köpkraft och spenderar tusen euro i veckan. De reser till olika områden under alla årstider.

Det stora intresset för Solkusten och Sydspanien har gjort att provinsstyrelsen (Diputación de Málaga) nyligen skapade webbplatsen malagabirding.com för att erbjuda information till fågelskådare. Här finns en omfattande information om utsiktsplatser, tjänster, livsmiljöer för fåglar, registrerade arter och en uppdaterad kartläggning.
Webbplatsen innehåller ett forum eller mötesplats för ”fågelskådare” som kan utbyta information, publicera bilder och diskutera iakttagelser.

I höstas besökte Tim Appleton från British Birdwatching Fair (Birdfair) och redaktören för den ansedda tidskriften Birdwatching, Mathew Merrit, provinsen Málaga och de beskrev provinsen som en plats med ”goda förutsättningar”. Fuente de Piedra, norr om Málaga, är redan känd i Europa för sin stora koloni av flamingos från april till oktober.


Fågeln som får ornitologer att resa till Costa Tropical
Specialister och fågelskådare från hela världen flockas till våtmarkerna i de södra delarna av Iberiska halvön för att ”kryssa” och spana in den ovanliga kamsothönan (Fulica cristata). 
Inte mindre än fyra par har observerats i lagunen Charca de Suárez som ligger vid stranden playa de Poniente i Motril. Arten tillhör familjen rallar som förekommer från Iberiska halvön till Sydafrika och Madagaskar och den lever i färskvattensbiotoper som sjöar och dammar. 
Journalisten Juan Enrique Gómez skriver i dagstidningen Ideal att många reser tusentals kilometer för att se den ovanliga fågeln som finns i vissa dammar eller laguner i södra Europa och norra Afrika. 
Kamsothönan har tidigare observerats i Marismas del Odiel i Huelva, Cañada de los Pájaros vid Guadalquivir samt i lagunen Charca de Suárez i Motril och Laguna de Cerrillos i Roquetas de Mar vid Almería.

App hjälper till att identifiera 563 fågelarter
Stiftelsen Fundación BBVA och SEO/BirdLife har lanserat en ny gratis applikation för programmen iOS och Android som ska ge information om 563 fågelarter. Den innehåller 200 filmer och 300 inspelade läten plus mängder av kartor.
Här finns mängder av tips på fågelområden i Spanien. Det är den mest heltäckande guiden i Spanien avsedd för mobila enheter.
Den digitala version är: enciclopediadelasaves.es

Besök turistmässa för fågelskådare
FIO (Feria Internacional de Turismo Ornitológico) i Extremadura är den mest omfattande mässan inom ornitologisk turism i Spanien. När mässan nyligen höll var det 50 utställare på plats och 10.000 besökare.
FIO nära nationalparken och det ansedda fågelparadiset Monfragüe. Málagaprovinsens turistansvarige var på plats för att presentera den nya webbplatsen birdingmalaga.com och för att marknadsföra Guadalhorce-dalen.
”Provinsen Málaga har den största koncentrationen av rovfåglar i hela Europa” sa Jacobo Florido från provinsstyrelsen.
Vid Gibraltar sund finns en av de största korridorerna när flyttfåglar tar sig mellan Europa och Afrika.
 
Kamsothönan (Fulica cristata) hittar du i lagunen Charca de Suárez nära playa de Poniente i Motril

Kamsothönan (Fulica cristata) hittar du i lagunen Charca de Suárez nära playa de Poniente i Motril


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255