Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Naturparken "Senda El Retiro"

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Naturparken "Senda El Retiro"

2006-03-07

Vill du göra en långpromenad, men tröttnat på strandpromenaden och vill undvika alltför kuperad terräng? Ett besök i den botanisk-ornitologiska parken Senda el Retiro är ett lämpligt utflyktsmål. Längs hela den iordninggjorda gångvägen finns mycket att se


Version för utskrift Skicka till en vän

Man går genom aviarer med hundratals fågelarter, passerar dammar, träffar på akvarier och terrarier och är hela tiden skuggad av subtropisk växtlighet. Från maj och över sommaren finns dessutom mängder av orkidéarter. Rätt som det är kommer man till ett hägn med frigående djur, zebror, giraffer, antiloper, små känguruer bland mycket annat.
Parken omfattar 140.000 m2 och den är ursprungligen trädgård till en stor lantegendom som tillhört kyrkan och senare adeln.
 
Biskopens residens
1669 fick biskopen i Málaga, broder Alonso de Santa Tomás, egendomen Finca el Retiro som residens. Broder Alonso var en av kung Filip IV:s  23 oäkta barn.
Förutom boningshus i två våningar med bl a ett kapell fanns här kvarnar för mjöl och olja, bodega, duvslag, stall, dass, trädgård med bikupor och stora åkrar. Anläggningar anlades för att bevattna odlingar av vete vin och fruktträd.
Redan på 1500-talet finns uppgifter om ett hus, Casa Fuerte, som användes som tillflykt för befolkningen vid piratattacker av berber, en vanlig fara vid den tiden.
 
Italienskt mönster
Efter biskop Alonsos död såldes egendomen till greve Buenavista, som var en mycket förmögen man. Buenavista formade trädgården efter italienskt mönster med terrasser, springbrunnar och skulpturer ur mytologin, av vilka man kan se en hel del under promenaden i parken.
Följande ägare, greve Villalcásar iscensatte trädgården för att passa till fester och sammankomster för sitt stora umgänge. Fler terrasser och fontäner anlades. En del av finca El Retiro är nu privatbostad och tillhör inte parken. Även besöksavdelningen är privatägd med Sr Rafael Alonso som direktör.
 
Numrerade strövstigar
Vi tyckte priset på inträde var högt, 20 euros, 15 för personer över 60 år. När vi erfarit vilken omsorg man lagt ner på anläggningen kändes priset inte orimligt. En vetenskaplig avdelning finns, där man föder upp och studerar fågelarter i en omgivning som ska likna deras ursprungliga habitat. Barnvagnar finns att låna mot en disposition.
Strövstigarna är numrerad, 1-34 och går genom ”skogar” av allehanda subtropiska träd och buskar och förbi fontäner från 1700-talet. Hela turen tar nästan fyra timmar, men man får också förslag på kortare turer. Vid nr 18, 19 finns en enkel restaurang.
I närheten ligger giraffernas hägn och där finns många bord i skuggan för dem som vill äta medhavd matsäck. Efter vägen finns också små kiosker där man kan köpa drycker.

Fakta
All information är på tre språk, spanska engelska och tyska. Parken är öppen 10 till 18. Adress: Carretera de Coín, väg 366 km 88 i Churriana, Málaga. Från Marbella väg 355 mot Coín, sen väg 366 mot Alhaurin och Churriana. Från Málaga på motorväg E15. Tag av mot Parador de Golf mot Churriana.


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255