Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – skräckens offer

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – skräckens offer

2013-12-12

Spanien håller på att tömma sina fängelser. Terrorister, sexbrottslingar, våldtäktsmän, mördare och andra våldsverkare släpps fria på löpande band efter en vägledande dom vid Europadomstolen i Strasbourg. Inrikesdepartementet betonar att de inte kan garantera säkerheten för allmänheten när våldsverkare och mördare släpps fria. Samtidigt har domen gjort att en annan intressant fråga har kommit upp till ytan; när är det dags att förlåta.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Förlåt. Ett litet litet ord på sex bokstäver som ibland kan sitta väldigt långt inne. Ett uppslagsverk förklarar ordet förlåt med att ha överseende med överträdelse; det att upphöra att känna bitterhet mot någon eller kräva gottgörelse för liden oförrätt.
Var och en av oss önskar att andra ska förlåta oss när vi har felat. Vi människor handlar fel i smått och i stort. När är det egentligen dags att förlåta.

När beskedet från Strasbourg kom publicerade flera dagstidningar dramatiska framsidor i upplagorna. Den konservativa tidningen ABC lät en bild från terroristattentatet 1986 i Madrid som kostade 12 poliser livet täcka hela förstasidan med texten” Skräcken som Strasbourg vill förlåta”.

Spanien är ett land som drabbats av otaliga terroristattentat utförda av främst ETA, al-Qaida och vänstergerillan GRAPO. Från det att ETA inledde sin väpnade kamp för ett självständigt socialistiskt Baskien har över 850 människor mist livet. Synen på ETA utifrån har varierat. Europas vänster såg ETA som en befrielseorganisation fram till Francos död 1975. När demokratin infördes stämplades ETA som separatist- och terrororganisation. ETA såg sig själva som en socialistisk beväpnad befrielsefront.

En av de ETA-terrorister som nyligen släpptes är Inés del Rio. Hon dömdes till 3.828 års fängelse för delaktighet i 24 mord. Hon hade avtjänat sitt straff 2008, efter strafflindring, men frigavs inte. Europadomstolen för mänskliga rättigheter menar att Inés del Rios fortsatta frihetsberövande är en kränkning av de grundläggande rättigheterna. Nu är Del Rios ute i det fria.

Beskedet från Strasbourg att annullera ”Parot doktrinen” har väckt debatter. Regeringen la sig platt för beskedet från Strasbourg och regeringschefen Mariano Rajoy har inte protesterat. ETA-offrens anhöriga menar att terrorister släpps fria. Omkring 460 ETA-aktivister satt i somras i anstalter runt om i Spanien. De senaste åren har ETA inlett en vapenvila men de har vägrat att lämna ifrån sig vapen. 

De spanska dagstidningarna har rapporterat om frisläppanden så gott som varje dag sedan beskedet kom. Med utförlig statistik och bilder. Strax före månadsskiftet november/december hade omkring 70 dömda terrorister släppts fria varav 65 tillhör ETA.

Bland de frisläppta hittar vi även namn som Olga Oliveira från vänsterextrema GRAPO som dömdes till 23 års fängelse för mordet den 15 juni 1990 på en överste i Valladolid. Vi hittar även ”hiss-våldtäktmannen ” Pedro Luis Gallego Fernández som våldtog och dödade två tonårstjejer. Eller ”portal-våldtäktmannen” Pablo García Ribado som dömdes till 1.721 års fängelse för nära 90 brott.

Detta är bara några av de interner som släppts från spanska fångvårdsanstalter. Det finns en stigande oro i det spanska samhället. Generalsekreteraren för spanska anstalter, Ángel Yuste, säger att det bland serievåldtäktsmän och seriemördare finns ”en mycket hög frekvens av återfall. Det är människor som är känsliga och som har ett destruktivt beteende”.
 
På en husvägg vid attentatsplatsen sitter en minnesplatta efter Luis Carrero Blanco

På en husvägg vid attentatsplatsen sitter en minnesplatta efter Luis Carrero Blanco


Nu i dagarna är det 40 år sedan Luis Carrero Blanco dödades vid ett ETA-attentat i Madrid. Han hade på sommaren 1973 blivit utnämnd till Spaniens premiärminister. Blanco var även vice regeringschef och sågs som efterträdare till Franco.

För några år sedan besökte jag platsen, calle de Claudio Coello 104 i Madrid (se kartan nedan). Det var här en fjärrstyrd bomb, nära ett ton sprängmedel, under gatan utlöstes. Bilen, en Dodge 3700 GT, slungades tjugo meter upp i luften. På en husvägg vid platsen sitter en minnesplatta. Den 20 december varje år pryds platsen av blommor.

Det har skrivits otaliga böcker. Konspirationsteorier har presenterats på löpande band. 2011 sändes även en miniserie. Den som kommer närmast sanningen är José Enrique Carrero-Blanco Martínez-Hombre, advokat men även barnbarn till Carrero Blanco. I en intervju 2010 sa han:

”Alla som kände min farfar visste att han var monarkist och när väl Franco avled skulle han själv lämna in sin avskedsansökan och göra Juan Carlos I till ny statschef. Att Luis Carrero Blanco skulle bli Francos efterträdare är en av de största lögnerna i Spaniens politiska historia”.
”Jag vet inte om det är rätt att använda ordet konspiration, men det är märkligt att de kunde gräva en tunnel under en gata utan att någon fick veta det, särskilt på en plats med poliser som inte lade märke till konstiga saker”.

Luis Carrero Blanco är bara en av över 850 ”skräckens offer”. Allt är inte lätt att förlåta. Eller som den judiske forskaren och författaren Joseph Jacobs sade en gång att förlåtelse är ”den ädlaste och svåraste av alla moraliska lärdomar”.

…. för övrigt anser jag att priserna på betalmotorvägen Autopista del la Costa del Sol AP-7 bör sänkas!
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255