Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Picasso - skönhet, avkoppling och underhållning

Annons - Svenska magasinet
Sedan hösten 2004 kan vi se Picassos konst i Málaga

Sedan hösten 2004 kan vi se Picassos konst i Málaga

Picasso - skönhet, avkoppling och underhållning

2006-02-20

Om du tror att konstmuseer är tråkiga, då har du inte upplevt Picassos verk i Málaga. Sällan har tavlor och skulpturer, fat och skisser varit så roliga att upptäcka och en mer karismatisk spanjor får man nog leta efter


Version för utskrift Skicka till en vän

Elin Petersson

Jag erkänner direkt att jag är en enkel humanist från en vanlig familj, det närmaste ” fin konst” jag har varit är reproduktioner av ”Grindslanten” och ett och annat obligatoriskt besök på konstmuseer runt om i Europa. Men Picassomuseet är underbart. En oas i storstaden Málaga där palatset Buenavista inbjuder till en stund skönhet, avkoppling och underhållning.
Ja, du läste rätt, sällan har en tavla varit så intressant och underhållande som när guiden beskriver den och delar med sig av anekdoter om konstnären.

Ett av fyra
Sedan hösten 2004 har vi på Solkusten möjlighet att besöka ett av de fyra Picassomuseer som finns i världen. Inuti ett typiskt andalusiskt palats från 1700-talet har fler än 200 av Pablo Picassos verk hittat tillbaka till hans födelsestad.
Málaga ståtar gärna med att Pablo Picasso är från staden men om sanningen ska fram så bodde han bara där i tio år samt under några sommarlov. Det är väl detsamma som Linköping med Tage Danielsson, må jag tro.
Picasso var en fascinerande man, han har sagt att han redan som barn målade som en vuxen men att det tog honom ett helt liv att lära sig att måla som ett barn. I början av besöket på museet kan du bland annat se ett mycket detaljerat porträtt som Picasso målade när han var 18 år. Hans professionella och personliga utveckling är påtaglig allteftersom du går igenom museet.

Kvinnornas karaktärsdrag
Många kvinnor har passerat revy i Picassos liv. Deras olika karaktärsdrag avspeglas tydligt i konstnärens verk, alltifrån den allvarliga och disciplinerade ballerinan Olga Kokhlova, den kreativa och äventyrslystna fotografen Dora Maar, den hemliga älskarinnan Marie Therese Walter och Jaqueline Roque, kvinnan som Picasso tillbringade sina sista tjugo år tillsammans med, och många fler. Vilken man han var, Málagasonen.
Picasso blev 92 år gammal och målade ända fram till sin död i Paris. Några av hans sista verk kan du se i en av de sista salarna på museet, lika uttrycksfulla och färgglada, men inte riktigt ifyllda med färg högst upp på tavlorna eftersom han blev trött i armen av allt målandet.

Tjurfäktning
Picasso levde merparten av sitt liv utanför Spanien, närmare bestämt i Frankrike. Trots detta framträder hans hemlands färger och traditioner tydligt i både hans keramik, skulpturer, gravyrer, och målningar. Tjuren och tjurfäktningen är ett återkommande tema och under hösten hade museet en stor utställning på temat.
Picasso museet är det mest besökta museet i Andalusien. Under år 2005 besökte drygt 304.700 personer dessa luftiga och ljusa lokaler för att låta sig underhållas av levnadskonstnären Picassos verk.
Väl värt ett besök, även för en enkel humanist.


Kommande temporära utställningar
Utställning Los Picassos de Antibes, 13 mars till 11 juni 2006
För första gången visas nästan hela Picassokollektionen från Musée Picasso i Antibes på franska Rivieran, totalt 73 verk varav ett stort antal verk som aldrig tidigare visats utanför det lilla museet. Denna kollektion visar en underbar och mycket kreativ period i Picassos produktion. Efter dess besök i Malaga flyttar utställningen vidare till Barcelona, Venedig och Münster i Tyskland.
Samtidigt presenterar museet också en fotoutställning av Michel Sima där vi får följa Picasso under hans år i Antibes. Fotografierna understryker det historiska och konstnärliga sammanhanget där Picassos verk växte fram.

Utställning Picasso – Figura Femenina, October 2006 till Februari 2007
En utställning som sätter kvinnans roll i Picassos verk i rampljuset. Genom 70 verk (målningar, skisser och skulpturer) kan vi reflektera över kvinnans olika roller i Picassos liv; som livskamrat, hustru, mor, syster, väninna och framför allt som modell. Genom framför allt porträtt och nakenstudier får vi närmare lära känna Picassos musa Fernande Olivier och hans livskamrat under de sista årtiondena i hans liv, Jaqueline Roque. De flesta verken kommer från perioden mellan slutet på fyrtiotalet till början av sjuttiotalet. Många av dem har sällan ställts ut till allmän beskådan och kommer från såväl offentliga som privata samlingar.

Tipset
För de besökare som är spansktalande vill vi varmt rekommendera det lilla häftet ”Veo, veo. ¿Que ves?” som du kan köpa i biljettluckan. Häftet vänder sig framför allt till barn och familjer men passar vilken vanlig besökare som helst som på ett roligt, upplysande och annorlunda sätt vill lära känna Picasso museet i Málaga. Häftet innehåller frågor och tips på aktiviteter som stimulerar intresset och uppmärksamheten hos besökarna.
Att se på konst utan guide är inte detsamma. Picasso museet anordnar guidade turer varje tisdag- och lördagkväll klockan 18 och 19. Turerna är på spanska men om du ringer innan du ska besöka museet kan turen anordnas på engelska. Upplevelsen av Picassos verk fördubblas när den följs åt av fantastiska anekdoter ur konstnärens liv.
Den sista söndagen i varje månad är det gratis entré mellan klockan 15 och 20.

Praktisk information om Picasso museet
Picasso museet ligger bakom Alcazában (Palacio de Buenavista, Calle San Agustin 8) i den gamla delen av centrala Malaga. Det är väl skyltat om du kommer gående från Alamedan där du också kan parkera om du har tur och hittar plats i parkeringshuset.
Museet har öppet tisdag till torsdag, klockan 10 – 20, fredag till lördag 10 – 21 och söndagar 10 – 20, måndagar stängt.
Inne i museet är det inte tillåtet att fotografera men i deras välsorterade butik hittar du många vykort och planscher på ett stort antal verk.
Museet har ett litet kafé där du kan ta en liten paus och njuta av en kopp kaffe eller färskpressad juice ute på deras underbara terrass med porlande fontän och fågelkvitter i träden.
Entréavgiften till museet är 8 € om du vill besöka både den permanenta och temporära utställningen. Vill du bara se den permanenta kostar det 6 € och 4,5 € om du väljer den temporära. Är du äldre än 65 eller mellan 11 – 16 år (i vuxens sällskap) har betalar du endast halva priset. Barn under 10 år (i vuxens sällskap) har gratis inträde.
För mer information ring 902 44 33 77 eller gå in på deras hemsida www.museopicassomalaga.org .Under år 2005 besökte drygt 304.700 personer dessa luftiga och ljusa lokaler

Under år 2005 besökte drygt 304.700 personer dessa luftiga och ljusa lokaler


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255