Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

När skall vi bli oroliga för att vårt husdjur hostar?

Annons - Svenska magasinet

När skall vi bli oroliga för att vårt husdjur hostar?

2013-10-14

Vi börjar med att skilja på hosta och andra ljud som djuret åstadkommer. Nysning och snarkning kan vi lätt höra. Bakvänd nysning är ett ljud som hunden gör när tungan ligger i fel position och det är ett inspirerande ljud.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Nazli Pointer Veterinary Clinic, Estepona

Hosta kan vara en riktigt stor hostning, t ex om hunden dricker vatten alltför snabbt. Eller flera hostningar på raken om den har något som sitter fast i halsen. Denna typ av hosta slutar så snart strupen är rensad.

Hostan kan också vara torr, bestående och utan orsak. Detta är p g a irritation i hals och  luftstrupen, vanligtvis orsakad av så kallad kennelhosta.

Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för kikhosteliknande symtom orsakade av parainfluensavirus och “bordetella” bakterie. Den är mycket smittosam och det behövs bara en hostning i riktning mot en annan hund för att överföra sjukdomen. Därav namnet kennelhosta. Det är en infektion i luftstrupen som måste behandlas.

Katter kan hosta p g a hår i strupen även om de föredrar att kräkas. Katter kan ha astma vilket kan bero på allergi som gör att de hostar torrt och ansträngt. Hostar katten upp slem kan orsaken vara att de har bronkit.

Var uppmärksam på om hunden eller katten hostar upp slem som de sedan sväljer utan att ni ser det. Bronkitis är en infektion som måste behandlas med produkter så att de lättare hostar upp slem.

Katt influensa kan utvecklas till bronkitis.

Om hostan uppstår efter motionering eller på natten kan detta bero på hjärtsjukdom. Djuret hostar utan anledning, de flämtar mycket och har en låg motionstolerans. Diagnos via blodprov, ultraljud, röntgen och EKG fastställer sjukdomen och nödvändig medicinering.

Märker ni att ert husdjur, speciellt katter, har andningsproblem och inte hostar alls, besök då er veterinär omgående. Detta kan bero på lunginflammation, punkterad lunga eller någon annan allvarlig lungsjukdom. Äldre husdjur kan hosta p g a fibrosis eller en tumör.

Filma gärna djuret i hemmiljö för ibland visar de inga symptom väl hos veterinären. Att se kroppshållningen när de hostar är viktigt eftersom det visar nivån på andningsproblemet.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255