Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ryggsäck och ryggont hos barn

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Ryggsäck och ryggont hos barn

2013-09-12

Ont i ryggen är ett ständigt problem hos vuxna men en ny och oroande trend har dykt upp. Barn som lider av ryggont mycket tidigare än föregående generationer. Och boven i dramat kan vara att de använder för tunga ryggsäckar, enligt studier gjorda av bl a de amerikanska och australiensiska kiropraktor förbunden.


Version för utskrift Skicka till en vän

Denna nya trend med ryggont bland unga människor är inte förvånande när man ser att de bär alldeles för mycket i sina ryggsäckar, dessutom alltför ofta hängande över en axel.

En ny italiensk undersökning fann att barn i genomsnitt bär en ryggsäck som motsvarar 17.5 kg börda för en man på 80 kg eller 13 kg börda för en kvinna på 60 kg. Av de barn som bar tunga ryggsäckar till skolan hade 60 % haft ryggont. En fransk undersökning visar att ju längre ett barn bär en ryggsäck, ju längre tid tar det för ryggraden att korrigera sig självt.

Slutresultatet kan bli en permanent skada på ryggraden p g a  att man burit en dåligt packad och alltför tung ryggsäck till skolan. Barnets rygg kompenserar när det bär något under en längre tid. Alltför tung vikt i ryggsäcken kan förvrida den naturliga kurvan i ryggen och leda till muskelbristning och irritation av ryggrad, revben och bröstkorg. Leda till rundning av skuldrorna och göra att personen går framåtlutad vilket reducerar balansen.

Att som vana bära ryggsäcken över en axel, gör att muskler ansträngs för att kompensera den ojämna viktfördelningen. Ryggraden lutar åt fel håll vilket belastar mellanrygg, revben och ländrygg mer på en sida än den andra. Detta kan ge muskelbristning, kramp och ryggont även senare i livet om det inte korrigeras. En tung ryggsäck drar även i nackmusklerna vilket i sin tur kan leda till huvudvärk, ont i axlar och armar samt ländrygg. Många av barnens ryggsäckar är moderiktiga och inne, men om de inte används på rätt sätt, kan de orsaka smärta.

En undersökning visar att barn som dagligen bär ryggsäck till skolan, upplever obehag. 79 % av barnen i denna undersökning tyckte ryggsäcken var tung att bära,  65 % upplevde trötthet och 46 % ryggont.

Några goda råd: ryggsäcken skall inte väga mer än 10 % av barnets vikt, se till att ryggsäcken inte är för stor, den skall vara bekväm och ha breda, vadderade bärremmar, använd midjeremmen och bär den alltid över båda axlarna. Bär inte ryggsäcken för lågt, packa den inte för tungt utan använd skåpen i skolan och planera läxorna i tid. Lägg det tyngsta i botten på ryggsäcken. Föräldrar bör säga till sina barn att de talar om när det gör ont någonstans, det kan vara p g a ryggsäcken.

Om barnet klagar på ryggont kan ett besök hos kiropraktorn vara lösningen. En kiropraktor är tränad att ställa diagnos och behandla patienter av alla åldrar, behandling av barn är alltid på mjukare sätt.

Din kiropraktor kan också föreskriva övningar som hjälper till att överkomma problem, ge råd om bra kost, kroppshållning och sovvanor. Ring Dr Mark Lane på tel 952 880 398
www.marbellachiropractic.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255