Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – stenen som gnager i spanska skon

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – stenen som gnager i spanska skon

-0001-11-30

Karikatyren ”Elgar” på Diario SUR:s ledarsida brukar alltid roa. Häromdagen innehöll den följande fras: ”Möte mellan Spanien och Storbritannien: Rajoy ber om Gibraltar och Cameron ber om El Corte Ingles”.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Att Spanien har lagt beslag på det ”engelska snittet” inom konfektion kan vi le åt. Men landet har egentligen större problem att ta tag i än att föra evighetslånga dialoger om Gibraltar som inte leder till någonting. Landet håller på att falla itu med Kataloniens hopp om självständighet.

”Gibraltar är inte värt ett krig men det ruinerar vår vänskap”. Spaniens tidigare auktoritära statschef Francisco Franco talade klarspråk. Ett uttalande Franco gjorde till dagstidningen Pueblo och som finns med i Manu Leguineches bok ”Gibraltar; la roca en el zapato español”.

Och det är väl så vi ska se det. Gibraltar är en sten som ligger i den spanska skon och klämmer och gnager. Frågan är varför spanjoren upplever obehaget. Det finns flera förklaringar till det och under mina snart tjugo år på Solkusten har jag besökt Gibraltar otaliga gånger för att finna svaret på gnagandet.

Pengatvätt, ekobrott, vapensmuggling, droghandel, cigarettsmuggling eller att Gibraltar nyligen har accepterats som fullvärdig medlem i den europeiska fotbollsfamiljen UEFA. Det är mycket som gnager. Det är ju inte helt tagit i luften att spanska staten förlorar pengar. Företag, hus och semesterlägenheter på Solkusten står skrivna på Gibraltarbolag. Det som gör att spanska tullen lägger extra krut på att visitera bilar på väg in i Spanien är tobak.

Inrikesministern Jorge Fernández Díaz menar att spanska tullare har all rätt i världen att utföra kontroller vid övergången när tio av 13 tobaksaffärer i gränskommunen La Línea de la Concepción har slagit igen. Nu köps tobaksvaror på andra sidan gränsen. Ifjol importerade Gibraltar 140 miljoner cigarettpaket. Under första halvåret i år var det 68,5 miljoner cigarettpaket. En summa som knappast de 30.000 invånarna bolmar upp. I så fall skulle det betyda att varje invånare skulle röka upp 2.283 paket på ett halvår, eller tolv och ett halvt paket om dagen...

Och det uppstår givetvis köer när ransoner ska kontrolleras. Enligt uppgifter från Policía Nacional passerar 35.000 personer, 12.000 bilar, 4.000 tvåhjuliga fordon och 300 lastbilar gränsen – per dag!

Det var en engelsk-holländsk styrka som erövrade Gibraltar från Spanien 1704 under Spanska tronföljdskriget. Territoriet överläts därefter till Storbritannien ”för all framtid” enligt freden i Utrecht 1713. På 1960-talet tog Spanien avkoloniseringen på Gibraltar till FN. Befolkningen protesterade vilket ledde fram till en folkomröstning med resultatet att 99 procent av invånarna ville tillhöra Storbrittanien. Endast 44 personer röstade för att Gibraltar skulle tillhöra Spanien. Varför bråka om Gibraltar resonerade Franco för att i stället stänga gränsövergången den 8 juni 1969. Den 14 december 1982 öppnades vid gränsen en grind för fotgängare. En passage för motorfordon upprättas den 6 februari 1985 när Spanien var på väg in i EG.

Nu är väl knappast tobaksinköpen på klippan enda bevekelsegrunden till de spanska protesterna. Personligen tror jag att Gibraltars blomstrande ekonomi är en nagel i ögat för krisens Spanien. Eller förlåt, en sten i skon som gnager.

I Gibraltar går knappast någon invånare arbetslös. I fjol växte Gibraltars bruttonationalprodukt med nästan 8 procent. Samtidigt som Storbritannien hade en tillväxt på bara 0,2 procent och Spaniens ekonomi krympte med 1,4 procent.

Nyligen släpptes tidigare hemligstämplade dokument från brittiska riksarkivet i Kew Gardens, London. Där framkommer det att frågan om Gibraltars status diskuterades två gånger mellan Spaniens kung Juan Carlos och den numera avlidne för detta brittiska premiärministern Margaret Thatcher's. Den spanske monarken var klar och tydlig och sa ”att det inte ligger i Spaniens intresse att återta Gibraltar – även om det var möjligt”. I stället menade den spanske kungen att Spanien skulle göra sig attraktivt för invånarna i Gibraltar.

Skälet till att Spanien inte var intresserade av att återta Gibraltar var hotet från Marockos kung Hassan II ”att om Spanien tycktes vara på väg att återta Klippan skulle Marocko kräva att få Ceuta och Melilla. Det skulle vara mycket allvarligt”.

Läget var alltså spänt. I stället hade Lissabonavtalet undertecknats 1980 som förbundit Storbritannien och Spanien att inleda förhandlingar i syfte att övervinna ”alla olikheter” och att gränsen skulle öppna vilket inträffade 1982.

Gränsövergången mellan Gibraltar och Spanien kommer att bestå. Och kontrollerna kommer att fortsätta. Frågan är vad som sedan händer eftersom premiärminister David Cameron har lovat britterna en folkomröstning om att gå ur EU.

…. för övrigt anser jag att priserna på betalmotorvägen Autopista del la Costa del Sol AP-7 bör sänkas!

 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255