Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mallorca: Helgresa – Fredag – söndag

Annons - Svenska magasinet
Vackra stenmurar på Mallorca

Vackra stenmurar på Mallorca

Mallorca: Helgresa – Fredag – söndag

2005-10-26

Efter incheckning i Cala Figuera kör vi till Portopetro för en bit mat och lite stadsvandring. Portopetro är beläget bara 15 km norr om Cala Figuera och är turistparadis för svenskar, tyskar och engelsmän under sommaren, men betydligt charmigare under lågsäsongen med en uppsjö av restauranger och sevärdheter. På vägen till och från Portopetro passeras ett antal mindre byar med vackra fastigheter, torg och en och annan lokal bar som är väl värd ett besök.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Carl Munther

Dag 2 – lördag
Lördagen är östkustens dag med första stop pi Porto Cristo och Cuevas de Drac – Drakgrottorna, där vi vandrar och lyssnar på en fantastisk pianokonsert i en enorm grottsal. Cuevas del Drac erbjuder bland annat en av väldens största underjordiska sjöar, där du dessutom kan åka båt.
Efter Cuevas del Drac intas lunch på någon av Porto Cristos många mallorkinska restauranger i hamnen och sedan styr vi färden mot Manacor för en närmre titt på Majoricapärlans födelsefabrik. Att hitta till fabriken är en lätt sak, då i stort sett hela staden vimlar av skyltar.
Hinner vi med, tar vi väg 332-1 (fortsättningen på den väg vi tog till Manacor) upp mot norra kusten och de milslånga stränderna. Väg 332-1 är en smal, vindlande väg som erbjuder en av Mallorcas finaste vyer. Inte så att den går uppe i berg, utan för att naturen är så omväxlande att det kan vara svårt att registrera allt, även med kameran i högsta hugg.

Dag 3 – söndag
En tidig morgontur till Cap de ses salines där vi vandrar en stund längs de vindpinade klipporna. Här finns stora möjligheter att betrakta strandens djurliv vid lugnare väder, då hela kuststräckan består av små ”vattenskålar”, som likt akvarier, myllrar av liv – fiaskr, krabbor, räkor, växter och annat.
Då vi ska ta oss hem under dagen, kör vi och lämnar tillbaks vår hyrbil på flygplatsen och tar lokalbussen till Palmas akvarie, där vi under några timmar får följa det marina livet i Medelhavet. Akvariet är ett av de största av sitt slag i europa och erbjuder något för alla.


Alternativa dagsutflykter

Marknadsdag i Inca (torsdagar)
Resan mellan Cala Figuera och Inca tar ca 2 timmar och du kommer rätt in i marknadsområdet. Marknaden i Inca är till vissa delar påminnande om våra marknader här nere på kusten, men erbjuder även ett stort utbud av lädervaror och skinnskor – Incas huvudsakliga industri. Viktigt är att nogrannt kolla priserna mellan de olika stånden då staden invaderas av turister sommartid och priserna därför ibland är högre på gatan än i de kringliggande butikerna.

Formentor
Mallorcas norra udde heter Formentor och erbjuder en spektakulär utsikt. Inget för den höjdrädde, men har man inte dessa problem att brottas med, är en utflykt till Formentor näst intill ett måste. En dagstur kan mycket väl kombineras med besök i de romerska delarna av Puerto de Alcudia, Port de Pollenca och själva byn Pollenca. Från Port de Pollenca kan man ta kortare eller längre båtutflykter längs med kusten och få en ny bild av nordspetsen.

Pollenca
Strax söder om Formentor ligger samhället Pollenca där man bland anat kan beskåda en romersk bro. Den kan vara svår att hitta, så fråga gärna på bensinstation eller det lokala turistkontoret (lättare att hitta). I Pollenca kan man även vandra upp på miniberget och besöka det gamla klostret, eller följa vägen mot Soller och få ytterligare en naturskiftning i bergen som skyddar ön mot väster. Tar man av västerut från Pollenca, hamnar man snart i den lilla byn Cala san Vicenc med vakra klippformationer, grottor och fantastisk kustmiljö.

Byvandringar
Utforska de mindre lokalvägarna på ön. Det finns en uppsjö av byar som har så mycket att erbjuda och som tyvärr är allt för lätta att missa. Längs den södra kusten är turistkomplex i stort sett obefintliga och här kan man få ta del av det sanna Mallorca. Tycker man om arkitektur, bjuder byarna dessutom på ett eldorado av stilar, byggtekniker och innovativa lösningar.

Bergen i väster
Det behövs en dag att utforska den västra delen av Mallorca. Platser att besöka är bland andra sa Calobra, Port de Soller, Valdemossa och Sant Elm. Sa Calobra är mest känt för sina vindlande bergsvägar som faktiskt slår knut på sig själv vid en plats, Soller är en stor svenskby och Sant Elm öns västra udde (med undantag för ön strax utanför är detta så långt västerut du kan komma på Mallorca).Turkosfärgat vatten och en egen klippa i Medelhavet - livet är på topp

Turkosfärgat vatten och en egen klippa i Medelhavet - livet är på topp


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255