Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spaniensvenskar fick e-postkonton kapade – falsk vädjan om hjälp

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spaniensvenskar fick e-postkonton kapade – falsk vädjan om hjälp

2013-06-12

I dagsläget rör det sig om minst ett tiotal svenskar på solkusten som har fått sina konton kapade vilket har lett till en falsk vädjan om hjälp. De drabbade är nu fullt upptagna med att förklara vad som har hänt för hundratals vänner och mottagare. Flera polisanmälningar har gjorts.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Svenska Magasinets redaktion har mottagit e-post från flera svenskar på Solkusten som har fått sina e-postkonton vid Gmail och Yahoo kapade. Från de kapade kontona har det skickats ut hundratals tiggarmejl till kontakter och vänner att personen blivit rånad på pass, pengar, kreditkort och returbiljett vid besök i Storbritannien och på Cypern.

”Jag är inte på Cypern, mitt konto har blivit kapat. Maila eller skicka inga pengar, tack” skriver en svensk dam på Solkusten vars e-postkonto blev kapat i slutet på maj. Därefter var hon fullt upptagen med att meddela sina vänner genom en ny e-postadress att hon inte hade råkat illa ut.

Flera drabbade har fått oroliga telefonsamtal från vänner och bekanta. En svensk man på Solkusten berättar för Svenska Magasinet att han var på väg till banken för att skicka över pengar till sin vän....
- Jag gick på det och höll på att fylla i en Western Union-blankett på postkontoret när en vän som avslöjat bedrägeriet stoppade mej.

En annan av de drabbade är Svante Fogelberg i Mijas Costa.
- Jag tog hustruns dator och gick in på hennes e-post och besvarade de som hade kapat ”mitt” e-postkonto. Efter en längre konversation kom vi överens om att jag skulle sätta in 1.300 euro som kaparna bad om på ett konto i Birmingham. När jag hade fått alla detaljer så ringde jag polisen i Birmingham, säger Svante Fogelberg.

Svenska Magasinet har tagit del av den e-postkorrespondens som Svante har haft med kaparna. De önskar att pengarna ska skickas via Western Union och de uppger adressen 101 Newhall Street Birmingham, B3 1LH, United Kingdom.
- Jag har vidarebefordrat min e-postkorrespondens till polisen i West Midlands distriktet som skulle ta tag i det. Ännu har jag inte hört någonting ifrån dem.
- Jag avtalade med kaparna att pengarna skulle vara framme klockan 14 en viss dag. Jag berättade för polisen som sa att de skulle vara på plats vid bankkontoret för att se om någon kom för att hämta pengarna. Men jag har inte hört något mer.

Polisen berättade för Svante att det är vanligt med kapade e-postkonton, något som inte har hög prioritet för polisen. I regel sitter kaparna i Pakistan eller i något östeuropeiskt land och skriver. De har kurir på plats som springer och hämtar pengarna på det angivna bankkontoret.

Enligt uppgifter till Svenska Magasinet har e-postadministratören Yahoo drabbats av en omfattande hackerattack.

Fick du som e-postanvändare något automatiskt varningsmeddelande om att obehöriga använt ditt e-postkonto?
- Nej, det har jag inte. Yahoo har bara gett rådet att jag ska byta lösenord och avsluta kontot. Något mer kan jag inte göra, säger Svante Fogelberg.

Att någon kapar en användares e-postkonto händer titt som tätt något som upplevs mycket obehagligt. En person hackar sig in på ett e-postkonto och sänder ut spam till alla på adresslistan där ”jag” ber om pengar i en nödsituation. Hackaren har även ändrat lösenord och den e-postadress dit man kan beställa nytt passord vilket gör att den drabbade inte kan komma åt sitt konto.

Trots polisanmälningar och klagomål till de som administrerar e-postkonto händer i regel ingenting.
- Allt bidrar till en massa besvär. Jag har haft e-postkontot sedan 1998 och hade runt 400 kontakter plus all e-post jag skickat och mottagit som nu är borta. Nu håller jag på med att söka rätt på mina kontakter för att e-posta dem från ett nytt konto och berätta vad som har hänt, berättar Svante Fogelberg.

Även i Sverige har flera drabbats. Sydsvenska Dagbladet uppger att brittiska Channel 4 news har undersökt hackerattacken mot Yahoo och hävdar att FBI redan har spårat källan, en tidigare känd rysk hackare som har agerat via nu blockerade servrar i Kalifornien.

Tidigare har det rapporterats om att Google har upptäckt hundratals kapade Gmail-konton. Bland måltavlorna fanns högre amerikanska tjänstemän, kinesiska politiska aktivister, militärer, journalister och tjänstemän. Tekniska spår den gången pekade mot att attackerna skulle komma från Jinan, Kina. Det förnekades den gången av kinesiska staten.

Svante Fogelberg vill gärna komma i kontakt med andra personer som har råkat ut för samma sak. Svante har telefonnummer 667 435 738.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255