Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

La Paloma-parken i Benalmádena

Annons - Svenska magasinet
Judasträd i blom

Judasträd i blom

La Paloma-parken i Benalmádena

2013-04-10

Det blommar alltid nya träd i den härliga Palomaparken i Benalmadena. Den är väl värd en utflykt eller gärna flera vid olika årstider, eftersom man planterat träd från hela världen och det finns alltid några som blommar.


Version för utskrift Skicka till en vän

Text/Foto: Lennart Ekman, e-post: [email protected]

I mars bjöd judasträden , Cercis siliquastrum, på sina rosa blommor, som enligt sägnen var vita en gång men rodnade av skam över Judas förräderi. Små gröna papegojor åt glatt av blomknopparna och det kan vi också göra, i en sallad t ex gör de sig fint. På bilden ser ni fenomenet cauliflori som anger att blommorna kan slå ut direkt på stammen, vilket judasträdet är nästan ensamt om.

Läkekorallträden, Erythrina lysistemon, från Sydafrika blommade vilt med sina klarröda blommor. I folkmedicin läkte man sår och dämpade födslovåndor med avkok av blommorna eller bladen.

Överallt i Palomaparken växer det sydamerikanska kermesträdet, Phytolacca dioica. Det blommar snart med diskreta hängen men är mest till för att ge skugga. Bella sombra, vacker skugga, kallas det eller Ombú på urbefolkningens språk. På bilden från i påskas finns inga skuggande blad än. Trädet, som är det enda som trivs på Pampas, är märkligt nog en ört .Det har inga årsringar. Rötterna breder ohämmat ut sig över markytan. Se t ex det enorma kermesträdet nedanför Svenska kyrkan i Fuengirola.

Till hösten blommar silkesbomullsträdet, Ceiba speciosa, också kallat Chorisia och det kommer också från Sydamerika.1800-talstecknaren Choris fick äran att ge namn åt det vackert  blommande trädet. Det är ett flaskträd med den uppsvällda stammen full av hemska taggar och inuti är det som en svamp som kan lagra vatten. Palo boracho, berusade trädet, heter det på spanska. När bilden togs i mars fanns inte de otroliga blommorna men här ser man de stora fruktkapslarna som spricker och avslöjar sitt bomullsliknande innehåll, som man kan stoppa i dynor och kuddar. Obs att det sitter duvor bland frukterna också.


Läkekorallträd

Läkekorallträd

Silkesbomullsträd

Silkesbomullsträd


Orkidéträdens blomning är på gång och till sommaren blommar de ståtliga katalpaträden som just nu pryds av långa fröskidor. Kaktussamlingen med inslag av agaver, aloe, drakblodsträd och andra säregna växter är mycket sevärd.

Annars livas parken upp av frigående höns, kaniner och påfåglar. Den stora dammen är också full av liv liksom kaféerna och den spännande lekparken.

På andra sidan gatan mitt emot stora ingången finns en mindre park med en samling träd och ett plus med den är namnskyltarna på latin och spanska.

Missa inte Palomaparken. Den är unik.


Kermesträd

Kermesträd


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255