Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Bo Öberg voluntär på Triple A - Så kan du hjälpa till

Annons - Svenska magasinet
Bo Öberg och Yoca på Malaga flyplats före flygresan till Finland

Bo Öberg och Yoca på Malaga flyplats före flygresan till Finland

Bo Öberg voluntär på Triple A - Så kan du hjälpa till

2013-02-11

Under en semester på Costa del Sol 1995 läste Bo om Triple A i en tidning. Organisationen var inte så utvecklad då som den är nu, minns Bo som med familj adopterade sin första hund och tog med hem till Sverige.


Version för utskrift Skicka till en vän

 

Av Katarina Lindevall

2011 flyttade Bo till Marbella. Arbetet med Triple A började nästan med en gång. Bo hade arbetat som volontär tidigare med en liknande organisation i Sverige som heter Ada och har ett gott samarbete med Triple A. Bo arbetade där som kurir och reste 4-5 gånger per år ner till Spanien för att frakta hundar till deras nya ägare i Sverige. Det var därför en självklar fortsättning för honom att arbeta för Triple A i Spanien då han väl var nerflyttad. Han arbetar idag volontärt cirka ca 30 timmar i veckan.

Bo började med att följa med Jan Weima till internationella skolor längs kusten för att hålla föredrag för mellanstadieelever med syfte att vidga vyerna och förbättra inställningen till djur.
 
Senare tog han över ansvaret för transporten av hundar och katter till flygplatsen där dom sedan sänds till länder så som Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Holland och Schweiz. Att frakta djur till andra länder innebär även ett administrativt arbete, bland annat utfärdas ett pass för hunden. Bo ser till att varje djur har  varit på kontroll hos veterinär och fått nödvändig vaccin etc. Väl i tullen måste man påvisa att detta är en adoption och inte handel med djur. Hundarna tas ur boxarna på flygplatsen och vägs och röntgas samtidigt som boxen söks igenom. 
 
Hur går transportprocessen till?
Först bygger vi boxar av plast som djuren ska transporteras i. Sedan måste jag se till att hundarna inte äter något innan då det finns risk att dom kräks på vägen. Ibland behöver man ge lugnande medel om djuren visar aggressivitet eller nervositet, detta gäller främst katter. Vi skippar i vissa fall hundar tillsammans i en större box. Men detta testar vi innan så djuren inte råkar i panik. 
Bo gör också en resedagbok för varje djur med en sista bild. Skriver ner deras namn, vart det ska och allmän reseinformation. Detta är av stort intresse för andra som är involverade för att få veta vad som kommer att hända med hunden. Väl på flygplatsen möter han en kurir som reser med samma plan som djuren och är kontaktperson och ansvarig under resans gång. Finns det inte tillgänglighet till en kurir flyger dom kargo.
 
- Det har i samband med detta skett en smitning en gång berättar Bo. En Rottweiler 10-11 månader gammal sprang iväg från oss inne på flygplatsen. Det blev tumult men tillslut hittades hunden sittande i lugnan ro på en av väntstolarna. Detta har aldrig hänt tidigare, men det var ingen skada skedd säger Bo.
- Det är annat när man handskas med katter. Det kan bli svettigt. Dom är inte alls lika lätta att ha att göra med och kan både klösas och bitas.
Väl i sitt nya land möts djuret av sin nya matte eller husse. 
 
Under 2012 har Bo åkt 150 gånger till Málaga flygplats för att skippa iväg sammanlagt 370 hundar och 150 katter till nya hem i norra Europa. Katter skippas främst till Tyskland.
 
Belöningen att arbeta med djuren är stor och Bo pratar kärleksfullt om sina lyckade adoptioner. Han blev bland annat bjuden på en resa till Finland till en liknande djurorganisation. Där fick han under sitt besök träffa en del av de hundar han hjälpt. 
- Den här tiden har varit så värdefull. Det håller mig i form och är en sådan positiv aktivitet. Det värmde verkligen att få se dessa hundar friska och nöjda. Jag känner uppskattning och erkännande, något som jag inte kände i min professionella karriär.
Bo har tidigare arbetat som konsult och egen företagare, samt varit VD för Samtrans handikapptransporter. 
 
Är det både män och kvinnor som arbetar volontärt på Triple A?
- Det är nästan bara kvinnor. Väldigt få män. Det ligger väl kanske i kvinnans natur, vad vet jag. Det är samma i alla organisationer jag känner till. Undantagslöst mest kvinnor. 
Triple A har volontärer från hela världen. För tillfället är den största gruppen engagerade unga spanska män och kvinnor.
 
Vad gör man som volontär på Triple A?
- Under juletiden till exempel slår vi in presenter mot betalning. Vi står på marknader till exempel lördagsmarknaden i Puerto Banus dit vi tar med valpar och en insamlingsbössa. Vi har öppet hus på Triple A cirka 3 gånger om året med loppmarknad och mat. Ett annat sätt att nå ut till människor är vår dogshow som vi i år hade på Palacio de Congresso i Marbella. Olika ¨charity¨ middagar som hålls på utvalda restauranger och pengarna går till Triple A.
 
Triple A har aldrig varit så framgångsrikt som nu, tack vare en god ledning och 60-70 personer som arbetar tillsammans. Det är mestadels hundar och katter som tas om hand men ibland kommer det in fåglar, till och med grisar.
 
 
 
 

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

 

Så kan du hjälpa till

 
Adoptera ett djur.
Under de förutsättningar att du har plats, tid och råd att ta hand om en ny familjemedlem. När du adopterar en hund eller katt hjälper du två liv. Dels det djur du adopterar men också den plats ditt nya husdjur lämnar till ett annat behövande djur. 
 
Bli medlem av Triple A eller gör donationer.
För 60 euro per år, bara 5 euro per månad blir du medlem i Triple A. Tack vare medlemmarna kan organisationen fortsätta sin verksamhet.
 
Sponsra ett djur.
För 15 euro per månad kan du sponsra ett djur. Bygga upp en relation med djuret samt bidra till dess återhämtning fram till adoption och nytt permanent hem. 
 
Tillfälligt husrum.
Som tillfällig fosterfamilj tar du om hand om djur som behöver till exempel rehabiliteras eller av andra anledningar behöver stöd inför en framtid i ett nytt hem. Tillfälligt husrum ges mestadels till gamla hundar, unga valpar och kattungar eller djur som behöver speciell medicinsk omvårdnad och därför inte kan vistas tillsammans med andra hundar på Triple A. 
 
Agera kurir på flyget.
Kurirer till Tyskland, Sverige, Finland, Holland och Schweiz behövs alltid. Detta innebär bara att du uppger din flygresa och flygnummer till Triple A så tar dom hand om resten. Det blir ingen extra kostnad för resenären. Kontakta Triple A för mer information. 
 
Donera saker.
Du kan donera kläder eller saker som Triple A sedan kan sälja på sin loppmarknad och andra evenemang som organiseras. Diverse djurtillbehör som hund- och kattmat, filtar handdukar, läkemedel, transportburar och sängar. 
 
Arbeta som volontär. 
Din hjälp som volontär är väldigt viktig. Du kan ta hundar på promenader. Umgås med katterna. Träna hundvalpar bidra med kunskap och erfarenhet för att stötta organisationen. Det behövs alltid någon som kan måla eller hjälpa till i trädgården etc.
 
Vad ska du göra om du hittar en övergiven hund på kusten?
Försök att fånga in hunden på ett säkert sätt för både dig, hunden och eventuell trafik. Om du lyckas fånga hunden, ta den till närmsta veterinärklinik för en undersökning och se om microchip finns. Veterinärer tar oftast inte betalt för detta men fråga för säkerhets skull.
 
Ring polisen på nummer 092 om följande inträffar. 
- Om du hittar en hund på en tidpunkt då veterinärklinikerna är stängda. Dom har skyldighet att ta hand om hunden. 
- Om ni hos veterinären upptäcker att hunden inte har microchip. 
- Om hunden inte kan bli infångad.
 
Kontaktinformation
Camino de La Mina s/n
Crta. Ojén-Marbella, km 33
29 600 Marbella, Málaga
España
Tel: +34 952 771 586
Email: Information & adoptioner: [email protected]
www.tripleamarbella.org
 
Triple A sammarbetar med två svenska organisationer: Du kan kontakta dem i Sverige och erbjuda volontärhjälp eller agera kurir på flyget till Sverige. 
1. Ada-Hittehund
www.ada-hundar.org
 
2. Hundrondellen
www.hundrondellen.se
 
Övriga hjälporganisationer för hundar och katter på Costa del Sol:
 
Adana - 10 min från Estepona.
www.adana.es
Tel: 952 806 992
 
Animals in distress - Coin
www.animals-in-distress.eu/
Tel: 626 942 427
 
La Guardia - Costa del Sol
www.laguarida.org
Tel: 609 931 444
 
SOS Animals - Mijas Costa
www.sos-animals.org
Tel: 626 351 881
 
ACE charity - La Cala de Mijas
www.ace-charity.org
Tel: 652 828 358
 
Animal in need - La Línea de la Conceptión
www.animalinneed.com 
Tel: 607 742 741

Avsked av Bambi  före flygresan till Tyskland. Isabelle, Audrey och JB

Avsked av Bambi  före flygresan till Tyskland. Isabelle, Audrey och JB


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255