Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurens vänner "Amigos de Animales Abandonados"

Annons - Svenska magasinet
Jan Weima är en av grundarna till Triple A

Jan Weima är en av grundarna till Triple A

Djurens vänner "Amigos de Animales Abandonados"

2013-02-11

Triple A är en officiellt registrerad ideell organisation vars syfte är att hjälpa övergivna och misshandlade djur med tillfällig logi i väntan på adoption och ett permanent hem. Förutom detta arbetar Triple A med att skapa en bättre framtid för djur genom att öka allmänhetens medvetenhet om korrekt behandling och vård av djur.


Version för utskrift Skicka till en vän

 

Av Katarina Lindevall

Triple A har just nu ca 350 hundar och 225 katter. Alla djur kastreras när dom anländer. Det finns för närvarande 4 personer som är heltidsanställda utöver volontärerna samt en veterinär på plats. Kostnaderna varje månad för att hålla igång organisationen överstiger 18.000 euro. Dessa pengar kommer från donationer, medlemsavgifter och diverse evenemang som organiseras av medlemmarna. Marbellas kommunhus bidrar med 800 euro per månad.

- Jämför det med de 40.000 euro Marbella stad lade på juldekorationerna, säger Bettina, ordförande på Triple A sedan 2 år tillbaka.

Svenska Magasinet har träffat Jan Weima som är en av grundarna till Triple A. Han berättar hur man behandlade hundar och katter för cirka 30 år sedan i Spanien På den tiden hade inte spanjorerna djur som husdjur. Man ansåg inte att hundar och katter hade något värde då dom inte kunde användas på något sätt till exempel i jordbruksarbete. 

Detta resulterade i ett överflöd av herrelösa hundar och katter som inte var omhändertagna. Hundarna bar på diverse sjukdomar, bland annat Rabies, vilket skapade ytterligare en distans mellan hundar och invånare. Man brydde sig helt enkelt inte och Jan kommer ihåg hur det kunde ligga drivor med överkörda hundar längs vägkanterna i veckovis utan att någon brydde sig om att ens ta hand om kropparna.

1984 bestämde sig Jan tillsammans med en grupp icke spanjorer att starta CAS, Costa Animal Society. Till en början hade dom inga lokaler utan tog med hundarna hem i väntan på att adopteras till nya ägare. För att finansiera veterinärbesök och diverse kostnader för hundarna organiserades välgörenhetsevenemang och donationer mottogs, mestadels från icke spanjorer som var nedflyttade på kusten från diverse europeiska länder. Den ekonomiska krisen i och med gulfkrigets start 1990 gjorde att många flyttade tillbaka hem till sina länder. Detta gjorde i sin tur att det inte kom in tillräckligt med donationer och pengar till CAS arbete med djuren.

1992 blev organisationen officiell kallad Triple A. Problemet med lokal fortsatte tills Marbellas borgmästare Jesús Gil donerade ett nedlagt slakthus där hundarna och katterna kunde förvaras. Ganska snart började hundarna bli sjuka och dö. Till en början kunde ingen förstå varför alla dessa hundar plötsligt avled, framför allt valparna. Tills dom en dag förstod att hundarna slickade i sig gammalt blod i sprickor på golv och väggar. Blodet fanns kvar sedan den tiden då lokalerna hade fungerat som slakthus.

1995 skrevs tillslut ett 40 årigt avtal med Marbellas kommunhus som innebar att Triple A fick använda sig av mark och lokaler från den gamla mineralutgrävningen på vägen mot Ojen. Här ligger Triple A än idag.

Varför tror du att just Spanien har sådana problem med herrelösa hundar?

- En av anledningarna är att många spanjorer inte tycker att man ska sterilisera ett djur. Det har säkerligen med machokulturen att göra, säger Jan.

- Costa del Sol är välbebygt men det finns mycket landsbygd och gott om små fincor (hus) i bergen. Många använder sig av vakthundar. Dom springer ofta på en lina fram och tillbaka utan uppsyn. Sedan smiter dom, och fortplantar sig snabbt. Under jaktsäsongen används hundar, men när säsongen är över överges hundarna om dom inte blir hängda, dränkta, skjutna eller kastade utför en ravin.

Hur tycker du att man ska tackla problemet?

- Att människor tänker efter innan dom köper en hund från en kennel. Många gånger lever inte en tik längre än 5 år då hon är slut efter att ha fått så många valpar. Adoptera en hund istället, det finns så många underbara hundar som väntar på ett kärleksfullt hem. Sterilisering av hundar och katter är ett måste.

- Jag tror också mycket på att utbilda och upplysa unga människor. Och jag har i många år åkt runt till skolor och hållit föredrag. Min stora dröm är att Triple A inte existerar nästa år. Det skulle betyda att människor har slutat att överge sina djur¨.

 

 Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255