Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Starta företag i Spanien del 2

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Starta företag i Spanien del 2

2005-10-19

En kort information om att starta företag i Spanien del 2 av Bo Wennertorp. E-mail: [email protected]


Version för utskrift Skicka till en vän

Funderar du på att starta företag i Spanien. Nedan följer något att tänka på. Många har redan startat egen verksamhet i Spanien. En del skulle gärna vilja men har inte kommit sig för att fundera över vilka olika varianter som finns

Ett svenskt bolag
Om du redan har ett svenskt företag och vill pröva dig fram så kan du mycket väl börja med att låta ditt svenska bolag bedriva verksamheten i Spanien. Fördelen är att det är ett enkelt och okomplicerat sätt att börja med. Praktiskt fungerar det så att det svenska bolaget bedriver verksamhet såväl i Sverige som i Spanien. Ditt huvudkontor kan tills vidare vara i Sverige. Skattskyldigheten är beroende på i vilket land det fasta driftstället finns. Skattskyldigheten och plikten att redovisa moms kan antingen bli en fördelning mellan bägge länderna eller enbart i det land där det fasta driftstället är inrett. Det är ett praktiskt och smidigt sätt att börja med. Bra i inledningsfasen om du vill pröva dig fram. Om verksamheten växer torde det ej vara att rekommendera. Utan du bör övergå till ett spanskt företag. Eventuellt kan man tänka sig att det svenska bolaget startar en filial i Spanien.

Ett spanskt företag
När du väl bestämt dig för att starta en verksamhet i Spanien rekommenderas att du startar ett spanskt företag. Ungefär samma tankegångar gäller i Spanien som i Sverige vid val av företagsform. Företagsformerna i Spanien är i stort sett lika som de i Sverige. I Spanien finns enskild firma, handelsbolag/kommanditbolag, aktiebolag med ett minimikapital om ca 500.000 SEK samt så kallade kapitalbolag med ett minimikapital om ca 25.000 SEK. De flesta svenskar torde antingen starta en enskild firma eller ett kapitalbolag.

Om du startat en verksamhet i Spanien och ändå är skattskyldig i Sverige kommer din enskilda firma i Spanien att skattas i Sverige med avdrag för den spanska skatten. Om du däremot startar ett kapitalbolag eller ett aktiebolag och bor i Spanien kommer inkomsten/lönen från bolaget ej att skattas i Sverige även om du är skattskyldig i Sverige. Du får emellertid högst vara i Sverige 36 dagar per halvår. Om du är i Sverige mer än 36 dagar per halvår och är skattskyldig i Sverige kommer alla privata rörelseintäkter och anställningsinkomster att skattas både i Spanien och i Sverige med avräkning mellan länderna.

Gibraltarbolag
I princip kan verksamheten i Spanien bedrivas från ett gibraltarbolag. Föredelen är att dessa normalt är befriade från inkomstskatt. Istället betalas en årlig avgift till Gibraltars myndigheter. Avgiften uppgår till ca GBP 200. Nackdelen är att dessa bolag betraktas med viss skepsis från såväl de spanska som de svenska myndigheterna. Om ett spanskt bolag skall betala en faktura från ett bolag i Gibraltar skall normalt 25% av fakturans belopp betalas direkt till de spanska myndigheterna. Ett gibraltarbolag kan vara till fördel om verksamheten varken bedrivs i Spanien eller Sverige. Utan tex på konsultbasis gentemot kunder runt om i världen. Vidare kan det vara en fördel om du är skattemässigt utskriven från Sverige men du har dina kunder i Sverige och du bor i Spanien. Det krävs emellertid att de svenska kunderna accepterar fakturor från bolag i Gibraltar.

Spanskt International Holding Company
Om du enbart vill äga, förvalta och administrera utländska bolag rekommenderas den skattebefriade företagsformen Spanish International Holding Company. Alla utdelningar och reavinster kan bli skattebefriade i Spanien under förutsättning att ditt bolag äger minst 5 % av aktierna i det utländska bolaget och innehavet varat minst ett år. Detta är en av de bästa skatteplaneringsåtgärder som tål myndighetsgranskning i hela Europa.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255