Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fukt, mögel, värme, ventilation, golvvärme och varma friska hus

Annons - Svenska magasinet
Golvvärme

Golvvärme

Fukt, mögel, värme, ventilation, golvvärme och varma friska hus

2012-12-12

Det började i oktober 1997. Feriaveckan hade varit. Det första regnet hade kommit. Det hade blivit fuktigt och rått. Hade inte vi flyttat till solen och värmen? Bort från kyla, fukt och skrapa bilrutor


Version för utskrift Skicka till en vän

När jag tog ut flickornas skoltröjor ur garderoben var de fuktiga. Väggar, golv och gardiner likaså. Vi köpte värmeelement och eldade i öppna spisen. Mysigt men det rök in. Jag ringde till min kompis på golvvärmefabriken i Göteborg. ”Kan du skicka ner lite material hit!” ”Hade inte du flyttat till solen och värmen?”

Som sagt, det var så det började. Nu har vi installerat golvvärme på SOL-Kusten i 15 år! Det brukar börja med att folk vill ha det i badrummet. Så efter ett par veckor ringer de och frågar: ”Kan man ha det i sovrummet också?” ”Och vardagsrummet och köket..........?” Självklart, i hela huset. I förråden, i garderoberna.

Varför mögla ner i förråden? Kontor och läkarmottagningar. Bort med värmefläktar som virvlar damm. Hur många mögelsaneringar har vi inte gjort genom åren! Många har hus eller lägenhet här nere som ”sommarstuga”. De kommer ner över jul. Stänger igen huset hermetiskt och åker hem till Stockholm, Hamburg eller Oslo. Och så kommer de ner till påsk. Öppnar dörren och möts av en mögelstank. Gröna väggar och mjöliga soffor. För att inte tala om kläderna i den igenstängda garderoben.

Här har nämligen regnat och här finns en luftfuktighet högre än den finska bastun! Ingen isolering i väggar eller i marken under golvplattan. Tegel och råbetong.  Lika effektiva att suga vatten som läskpapper. På så sätt vandrar fukten in i huset! Det blir att skura, tvätta och måla.

Köpa nya kläder? Mögelsvampar älskar fukt och stillastående luft. Därför borrar vi upp ventilationshål i alla rum. Målar med riktig färg, vattenavvisande, på ytterväggarna. Och installerar golvvärme! Blir inte det dyrt och krångligt? Nix. Tekniken går ju framåt. När vi flyttade hit fanns inga mobil- telefoner. Nu har alla en mobil eller Ipad.  Man behöver inte bryta upp marmorgolven. Applicerar ovanpå. Nytt klinker eller trägolv. De nya digital- termostaterna reglerar både med klocka och värmesensor. När man är bortrest, slås värmen på i några rum ett par timmar på natten. När man är här regleras den under den tiden man är i huset. På natten kan den vara avstängd. Avsevärt billigare än de blåsmaskiner som står och blåser en i håret. Och så blir man varm om fötterna även under bordet. Stengolv är kalla golv. Barnen leker gärna på golvet. Tänka att sätta ner fötterna på morgonen på ett ljummet trägolv och gå in i badrummet och det känns som en varm badstrand!

 

Svante Fogelberg, återförsäljare för skandinaviens största golvvärmefabrik, EBECO. Tel 667 435 738.

 
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255