Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Rapport från vingården 2012 = Rekordskörd trots rekordtorka

Annons - Svenska magasinet
Höstdruvor

Höstdruvor

Rapport från vingården 2012 = Rekordskörd trots rekordtorka

2012-11-13

Varje år är det lika spännande. I år var inget undantag. Efter nästan ett halvår utan en enda droppe regn var det med stegrande spänning vi såg fram emot årets vinskörd. Skulle vi få några druvor överhuvudtaget? Hur skulle kvalitén bli? Därför var det med stor lättnad, och faktiskt med lika stor förvåning (!), som vi kunde glädjas åt en rekordskörd i alla avseenden.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Morgan Skantz

Tur till tusen hade vi också! Det första regnet kom nämligen precis när sista lasset med druvor var inne i bodegan. ¡Qué alegría! Vilken lycka!

I det här reportaget ska ni få följa med på en direktrapport bakom kulisserna på en modern bodega. Närmare bestämt på ”vår” bodega i norra Andalusien, Bodegas Fuente Reina i Constantina. Vår ledsagare är tillika min personliga mentor när det gäller vinkunskap, vinmästaren Pascual Ruíz García. Pascual kort och gott.

Tio dagar, elva personer, 71 ton

Som jag skrev i ingressen slog årets skörd rekord i flera avseenden. Mängdmässigt har vi aldrig tidigare fått så mycket druvor. Totalt skördade elva personer, varav sex kvinnor, under tio dagar hela 70.995 kilo, alltså väldigt nära 71 ton.

Det betyder 6,5 ton per person eller 650 kilo per person och dag. Eftersom druvorna skördas i 20-kiloskorgar betyder det att varje person, varje dag (!), fyllde 32 korgar med perfekt mogna vindruvor.

Kvalitén: Excellente!

Tack vare den halvårslånga torkan innehöll druvorna i år betydligt mindre vatten än normalt. Detta i sin tur medförde betydligt mer frukt och mer färg. Varje vinmakares dröm! Ett vin gjort på sådan råvara kommer att få kraftig kropp och djup färg.
 
Det första vinet vi kommer att kunna avnjuta av årets druvor ska faktiskt vara klart redan innan årets slut. Det blir ett rödvin gjort på 80 procent Tempranillo och 20 procent Cabernet Sauvignon. Vinet buteljeras oekat för att behålla alla naturliga smaker.  Friskt och fruktigt med andra ord. Med etiketten FunduS.  Priset? Kring 7 euro.
 
Prestigevinet
Vi kommer även att göra vårt prestigevin Pagos de Fuente Reina. Hur druvsammansättningen kommer att bli vet vi emellertid inte förrän om ungefär ett år. De olika vinerna, Merlot, Cabernet Sauvignon och Tempranillo, ska nämligen nu lagras på olika ekfat i ungefär ett år. Efter ekfatslagringen kommer vi att blanda och prova, blanda och prova… för att slutligen komma fram till hur Pagos Fuente Reina 2012 kommer att smaka!
 
Smaka tre gånger
Apropå smaka. Om ett vin från en viss årgång, i det här fallet 2012, kommer att bli bättre eller sämre, vet man egentligen  inte förrän efter tre avsmakningar. Första avsmakningen gör man av ”el mosto”, den nypressade druvmusten. Andra gången när vinet har jäst ut. Hur lång tid jäsningen tar varierar dock otroligt mycket år från år. Allt från 10-40 dagar beroende på hur vädret under växtsäsongen varit.
Den tredje avsmakningen görs efter den så kallade malolaktiska jäsningen när de skarpa äppelsyrorna förvandlas till mjuka mjölksyror. Så nu vet vi det också!
 
Regn inte bra
De flesta vet att regn i samband med vinskörd inte är något bra. Men få vet varför. Egentligen handlar det om två saker. Det ena är att regnet sköljer bort den naturliga jäst som finns på druvornas skal. Därför måste man i så fall använda konstgjord jäst, vilket man helst vill undvika. Naturjäst är bäst!
Det andra handlar om att regnvattnet stannar kvar mellan druvorna i varje klase, och där börjar mögla! Vin gjort på mögliga druvor blir inte bra! Att vi slapp regnet vid årets skörd kan man därför kalla bonnröta (hoppsan!).
 
Tre årstider
Vi hör ofta kustsvenskar beklaga sig över att de från Sverige saknar de fyra årstiderna. Då skulle de bli vinodlare! För i vingården syns de olika årstiderna väldigt tydligt. På vintern får vi dessutom alltid snö i vår vingård i norra Andalusien, på 700 meters höjd över Medelhavet.
Därmed kära vinvänner sätter jag punkt för denna gång. Hör gärna av er med frågor och synpunkter!
 
 

Svenska Magasinet i Spanien
Pascual Ruíz García från Bodegas Fuente Reina i Constantina

Pascual Ruíz García från Bodegas Fuente Reina i Constantina

Direkt från tanken

Direkt från tankenSvenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255