I början av 1960-talet bosatte sig alltfler personer från Norden på Costa del Sol. I mitten av 1960-talet uppstod behovet av ett sammanhållande organ, en förening för information och samverkan. Av Hertha Sjöö, ordförande
Asociación Hispano Nordica, spansk-nordiska sällskapet bildades, den 4 oktober 1968 av prins Carl Bernadotte, Einar Ekholm, Erik Feltström och Henrik Falkman. AHNs förste ordförande var Feltström.
AHN växte och frodades, föreningen tog form och stämningen var god. Det första kontoret var en liten tvårumslägenhet, den blev ganska snart för trång. Det bildades lokalavdelningar runt om på kusten. Det första julflyget till Malmö avgick den 23 december 1969 med 65 passagerare. Idag finns AHN på följande orter; Almunécar, Fuengirola/Mijas, Nerja, Nueva Andalucía, Marbella och Torremolinos/Benálmadena.
Vid årsmötet 1970 mötte 630 medlemmar upp! Information lämnades om skatteregler, planering av olika resmål samt om det nybildade biblioteket. Vid årsmötet 1977 avgick Erik Feltström efter 9 år som ordförande. Carl Holmgren övertog ordförandeposten. I årsberättelsen redovisades en mångfald av aktiviteter, till exempel språkkurser, golf, boule, bridge, schack och promenader. Antalet medlemmar uppgick 1977 till 3 474.
Det egna medlemsbladet HN-Nytt, utgavs från och med 1984. HN-Nytt gav en omväxlande läsning, information om olika aktiviteter och andra frågor av intresse, såsom resor, försäkringar, skatter, kyrkan m m. Informationen blev en värdefull länk mellan medlemmar och lokalföreningar.
Medlemsantalet har varierat under åren, som högst har det uppgetts vara över 6 000. AHNs organisation har under dessa år förändrats i takt med det behov som uppstått hos medlemmarna. AHN är den största nordiska organisationen utanför Norden, i dess styrelser har suttit många personligheter med olika inriktning och kompetens. Starka viljor har funnits, meningsmotsättningar har uppstått och kompromisser har träffats. Men det genomgående temat har varit omsorgen om det bästa för AHN och dess medlemmar.
AHN; Fuengirola/Mijas är en ständigt växande förening. På de senaste fem åren har medlemsantalet nära nog tredubblats. Idag har vi drygt 800 betalande medlemmar. Hur kan det vara så?
Allt flera nordbor söker sig till spanska solkusten och deras behov av service, social gemenskap och aktiv vistelse i Spanien har kunnat tillgodoses inom AHN:s verksamhet. AHN har en engagerad styrelse och hängivna aktivitetsansvariga, som kunnat möta den allt yngre medlemskårens behov.
Till höstsäsongen erbjuder vi ett intressant program med inslag av bl a. Golfen fortsätter med veckotävlingar och AHN-Cupen. Nytt för hösten är spel på Mijas varje fredag.
Spanska på olika nivåer. Resor till Rio Tinto. Enkvists bodega Cézar i Sierras de Málaga. Chokladresa till Ruta. Bil/motorcykelrally med Tage Skoog.
Fester! Surströmmingsfest på Pite-vis. Funktionärsträff med middag. Argentinsk afton. Höstfest – Smörgårdsbord a la Glada Kocken. Bridge, klubbaftnar med varierande program, fotboll kommer att visas i casitan, diskussionsklubben träffas varje torsdag, vinprovning med Tjalle. Next Generation fortsätter med nytt höstprogram. Vi kommer att arrangera en mini-mässa för AHNs företagsnät.

Ni är välkomna att anmäla er nu! Anmälan kan göras till expeditionen tel 952 474750 (tisdagar kl 12.00-14.00) eller via mail till info@ahn-fuengirola.net.