Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Allt torrare och varmare klimat i framtiden

Annons - Svenska magasinet
Solkustens vattenreservoarer har rekordlåga nivåer hösten 2005

Solkustens vattenreservoarer har rekordlåga nivåer hösten 2005

Allt torrare och varmare klimat i framtiden

2005-09-28

Spanien blir varmare och torrare. Europeiska miljöbyrån, EEA, uppskattar att genomsnittstemperaturen kommer att stiga med ytterligare fyra grader i Spanien de kommande hundra åren.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det är ett skräckscenario som utmålas; 2005 blir inte ett rekordår för torkan – det kan bli värre i framtiden. Samtidigt varnar miljöorganisationer för en vattenslukande intensiv byggboom, allt flera golfbanor och gammalmodiga bevattningsmetoder.

700.000 nya bostäder
Under fjolåret byggdes nära 700.000 nya bostäder i Spanien. Hälften av dem uppfördes i några av Europas torraste regioner. I provinserna Alicante och Murcia vädjade i våras den regionala vattenmyndigheten att förhala uppkopplingen av nya turistanläggningar till vattenledningsnätet till efter sommaren.
Byggboomen i Valencia visar, trots bristen på vatten, ingen avmattning. Vattenmyndigheten i Júcar, som förser Valencias 4,5 miljoner invånare med vatten, uppskattar att en miljon nya bostäder kommer att uppföras i Valencia under de kommande tio åren. Regionens kommuner har dessutom givet klarsignal till 67 nya, vattenslukande golfbanor, uppger Financial Times i en analys.

Jordbrukarna tar mest
Men det är trots allt jordbrukarna som är Spaniens storkonsumenter av färskvatten. Fyra femtedelar av den totala vattenkonsumtionen i Spanien tillskrivs jordbruket. Bara tio procent av bönderna använder effektiva bevattningsmetoder.
”Återstående 90 procent översvämmar sina åkrar, vilket är en mycket slösaktig praxis, som måste upphöra”, säger Spaniens miljöminister, Cristina Narbona som har fått 370 miljoner euro för att bekämpa torkans effekter med avsaltningsanläggningar, återanvändning och borrning av nya brunnar i de värst drabbade regionerna.
Det löjligt låga vattenpriset i Spanien – ungefär 30 gånger billigare än det europeiska genomsnittet – diskuteras över huvudtaget inte. Det spanska
jordbruksdepartementet avfärdade tidigare i år en plan, som Narbona hade lagt fram, om att införa straffavgifter på jordbrukare som slösar med vatten.

Torraste mätperioden
Det senaste meterologiska väderåret, som börjar den 1 september 2004 och avslutades sista augusti 2005, var den torraste mätperioden hittills sedan statistik började föras 1947.
Torkan äventyrar miljön, arbetsplatser och orsakar skogsbränder. Spanska medier uppger att kommer det inget regn före oktober månads utgång väntas kraftiga vattenransoneringar under hösten.
I en artikel i ansedda Financial Times berättas det om storkarna som har slutat att flytta till norra Afrika eftersom de spanska vintrarna är så milda. Tidningen skriver också att experter räknar med att en tredjedel av den spanska arealen kommer att vara öken om 50 år.
Det är sydöstra hörnet av Spanien, från Valencia via Murcia och Almeria bort mot Málaga, vilket räknas som ett ökenspridningsområde i klass med utkanten av Sahara i Nordafrika.

Stigande priser
Officiella siffror visar att två tredjedelar av Spanien har drabbats av allvarlig torka senaste åren. Värst drabbat är Valencia, Andalusien och Katalonien som är populära turistområden under sommaren med stor vattenförbrukning som följd.
Jordbrukets förluster uppskattades i somras till 1,6 miljarder euro med stigande priser på frukt och grönt som resultat. En stor del av olivskörden i Jaen, som är centrum för olivodlingen, kommer att gå förlorad.

”Desperat behov”
Katalonien var tidigt ute med restriktioner för bevattning. Redan på försommaren infördes restriktioner i hopp om att förhindra ännu striktare ransonering.
”Vi är i desperat behov av regn före oktober”, konstaterar Jaum Solá, som är Kataloniens miljöminister och som citeras i Financial Times.

Olagliga vattenreservoarer
Världsnaturfonden (WWF) uppskattar antalet olagliga vattenreservoarer till omkring 10.000, varav många förser turistanläggningar med vatten, vilket påskyndar åderlåtningen av vattenresurserna.
”Spanien har snart sprängt gränsen för turismens utveckling”, säger den f.d. kanadensiske diplomaten Chuch Svoboda, som leder kampanjgruppen Abusos Urbanísticos, som bekämpar korruptionen på mark- och fastighetsmarknaden utmed de spanska kusterna.Vattenbrist – ett globalt problem

Vattenbristen är extremt stor i magasinen i Málagaprovinsen, i skrivande stund. Fyra av de sex magasinen har bara vatten för ytterligare en månad.
Det enda magasinet som har god nivå är La Viñuela i Axarquíaområdet, med 72 procent av sin maximala kapacitet. Den goda tillgången å vatten just här beror på konflikten mellan kommunerna i Axarquíaområdet och Málagas kommun kring vattentaxan.
Det ledde till att Málaga slutade ta vatten från magasinet. Det har man dock nu börjat göra på nytt.
De ansvariga säger dock fortfarande att situationen är under kontroll då vatten även tillförs distributionsnätet från avsaltningsanläggningen i Marbella. Här ökade produktionen i mitten av september från 225 till 450 liter i sekunden.
Det är inte bara på Solkusten det råder vattenbrist. Brist på rent vatten är ett problem för i stort sett hela världen.
År 2025 riskerar en tredjedel av mänskligheten att lida av vattenbrist. Om inget görs kommer en halv miljard människor bara i Afrika att sakna tillgång till rent vatten, varnar forskare.
Förvärrad vattenbrist kommer att göra världens folk fattigare och hungrigare. Samtidigt visar en avhandling att rika storkonsumenter inte vill ge upp sin livsstil med trädgårdar och pooler.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255