Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – värmen och närheten

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – värmen och närheten

2012-07-04

Du som läser dessa rader just nu är antagligen på tillfälligt besök på den spanska Solkusten. Det är semestertider och tusentals svenskar väljer att lägga några veckor av ledigheten vid Medelhavet.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Spaniensvenskarna, de som i regel är bosatta här, är på tillfälligt besök i Norden för att hälsa på släkt och vänner. När höstmörkret närmar sig väntar det soliga Spanien.

Så har det varit i 50 års tid och svenskarna fortsätter att älska Costa del Sol. Jag kan inte tolka det på annat sätt efter att ha tagit del av den pressrelease som svenska Utrikesdepartementet skickade ut före semestern. Enligt spansk statistik reste 1.321.942 personer från Sverige till Spanien år 2011. ”Vi uppskattar att det finns 70.000 till 90.000 svenskar som bor helt eller delvis i Spanien. I och med att bostadspriserna sjunkit de senaste åren, har intresset för att skaffa bostad i Spanien ökat”, säger Sveriges Madridambassadör Cecilia Julin.
 
Under våren har kustsvenskarna uppmärksammats stort i några av Sveriges största dagstidningar. Både Dagens Nyheter och Aftonbladet besökte Solkusten och Svenska Magasinet för att höra och få idéer till stort uppslagna reportage.
I Aftonbladets Resemagasin blev det tretton sidor om svenskarna på spanska Solkusten under rubriken: ”Därför älskar vi Costa del Sol”. Dagens Nyheter berättade om den intressanta och spännande fastighetsbranschen.
 
Det känns bra att kunna hjälpa till. Svenska Magasinet är äldst av de svenska medier som finns i Spanien. Sedan starten 1990 kommer vi ut regelbundet med elva nummer per år. Under de senaste åren har vår satsning på webben gett fantastiska resultat och vi är nu den mest lästa tidningen på nätet av Spaniens samtliga nordiska medier. Vår nätupplaga svenskamagasinet.nu lockar tusentals besökare och nyheterna citeras titt som tätt av de stora medierna.
 
Under mina år som journalist på den spanska Solkusten har jag intervjuat och träffat många människor som befinner sig på ålderns höst. Synonymt med de flesta har varit kommentaren: ”Livet under Spaniens sol ger några år extra”. Det är värmen och närheten som gör Spanien svårslaget.
 
Solkusten har Europas bästa klimat med fantastiska möjligheter till ett rikt friluftsliv. Här är några av mina bästa upplevelser på Solkusten:
 
Snorkla i La Herradura (Almuñécar). Kustremsan mellan Nerja och Almuñécar bjuder på fina badvikar med klart vatten. När ytvattnet håller över 25 grader är det fantastiskt att snorkla runt bland alla fiskar.
 
Vandra i Sierra Nevada. Från den lilla mysiga bergsbyn Capileira i Las Alpujarras på sydsluttningen av Sierra Nevada börjar vandringen upp till Iberiska halvöns högsta topp Mulhacén på 3.482 meter. Ingenstans är stjärnhimlen så fantastiskt vacker som härifrån.
 
Tarifa, solen och vindarnas kust. Runt Tarifa hittar du oexploaterad vildmark, magnifika stränder, djur som fridfullt går och betar i strandlinjen och en fin vegetation som sätter färg på tillvaron. Bolognastranden med sina sanddynor kan rekommenderas.
 
La Carihuela, de gamla fiskekvarteren i Torremolinos behåller charmen. Fiske -och skaldjursrestauranger håller hög kvalitet. Den smala strandpromenaden mellan den låga bebyggelsen och stranden är bilfri.
 
Vakna med solen. Löpturen utmed paseon tidigt på morgonen är den perfekta starten på dagen. Upplevelsen av att se solen stiga upp ur Medelhavet, den ljumma morgonbrisen - allt ger extra energi inför dagen.
 
Promenader i Málaga. Solkustens provinshuvudstad blir bara bättre och bättre. Här hittar du några av kustens främsta restauranger och tapasbar. Kulturlivet blomstrar med Museo Carmen Thyssen, Picassomuseet och Teatro Cervantes. Málaga är en utsökt trevlig stad att promenera i. Fenicisk, romersk, arabisk och spansk historia passerar revy under en vandring i denna historiska stad. Gamla stan, bra shopping, stadsparken, hamnen, gamla fästningar, här finns något för alla intressen. Och fotbollslaget som i augusti inleder kvalet till Champions League.
 
Hur många tar flyget till Málaga i sommar? Låt mig bjuda på några siffror. Málaga flygplats kommer att registrera 10.443 flygrörelser under juli med 1.741.107 resenärer. I augusti väntas 10.656 flygrörelser och 1.766.888 resenärer.
 
Vad är ditt bästa semesterminne på Solkusten eller i Spanien? Hör gärna av dig och kom med idéer och tips via vår nätupplaga svenskamagasinet.nu eller Facebook.
 
Trevlig sommar!Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255